Pečeňové halušky
Pečeňové halušky

Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. mája 2020
Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept)
Foto: sracz

Mám veľmi rád recepty s príbehom a v tomto mojom sa ich „snúbi” hneď niekoľko. Začať by som mohol ešte v 50. rokoch, mojou Babičkou z mamkinej strany, cez môjho otca Tatiho, až po pracovitú excelentnú krajčírku košických „horných desaťtisíc” našu Nanáčku. Zatiaľ čo my, „podšibeňáci” sme sa, čo sa týka mäsových a kosťových vývarov, orientovali na pečeňové halušky, pod Bankovom, inšpirovaní kuchárskou knihou z horthyovského Maďarska, skôr na „guľky”. Dnes si Vám dovoľujem predstaviť oba varianty.

10-12
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Pečeňové guľky:
4-6 PL (alebo maslo)
2-3 ks
5-6 ks staršie (alebo žemle, veka)
1 000-1 200 ml teplé
podľa potreby (hrubšia, z bieleho pečiva)
100-120 g rozmixovaná (alebo kuracia, zajačia, morčacia)
2-3 PL
2-3 PL
333-444 g žltá pokrájaná nadrobno
Zemiakové halušky (strapačky):
240-250 g staré
240-250 g
2-3 PL mäkké
100-120 g rozmixovaná
2-3 PL
2-3 ks
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vykasať rukávy, s chuťou do toho a hneď je hotovo!

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájal som na 5-6 mm kocky veľkú, skoro polkilovú, žltú cibuľu a

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v rajnici ju pomaly, na bravčovej masti, orestoval do „voňavého hneda” a nechal vychladnúť.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polosuché „krajce” rohlíkov som zalial skoro litrom teplého mlieka (môžete ho skombinovať s vodou), potom z nich dlaňami dobre vytlačil tekutinu a preložil do misy.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridal v domácom robote do peny rozmixovanú teľaciu pečeň (v minulosti sa u nás používala len kuracia, ktorú babička „naškrabkávala” ostrým nožom a cez drôtené sitko „prepasírovala” do misy), celé vajíčka (ak by som prísne sledoval KK z 20.-30. rokov minulého storočia, rozpustil by som, ale neprepražil, bravčovú masť alebo maslo, nechal ju vychladnúť na „vlažno” a až potom v nej vyšľahal celé vajíčka a tak aplikoval do zmesi). Nezabudol som na restovanú veľkú cibuľu s „brokmi” halúzok petržlenovej vňate, soľ a čerstvo mleté čierne korenie; pretože som nemal čerstvú majoránku, zmes som „prevoňal” lístočkami čerstvého tymianu (a toho mám naozaj „požehnane”), zasypal jemnou strúhankou z veky, aby „guľky” držali pekne pokope.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som dôkladne, no jemne-nežne, zmiešal do homogénnej hmoty, z ktorej som v mojich maličkých rúčkach formoval guľky.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyváral som ich vo vriacom kuracom vývare (moja kosťovica alias „košická čontoška” ešte „buľkokotala” na vedľajšom ohreve), ½ na ½ s vodou asi 12 minút než po tretí raz vyplávali na povrch. Začal som „štartovacou guľkou” a po jej ochutnaní som zmes dosolil a „doeMČeKoval”, keby sa mi pokusná guľka rozpadávala, pridal by som ešte do zmesi viac strúhanky; naopak, keby bola tvrdšia, korigoval by som zmes jedlou sódou bikarbónou.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerali hotové.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hustejšie cesto na pečeňové haluško-strapačky (to preto, lebo zemiaky som pol na pol postrúhal na jemno a na tzv. „syrových slzičkách”, aby vyvarené mali „chĺpky”, čiže boli „strapaté”), som zostavil podľa uvedených ingediencií, cez „haluškátor” ho prepasíroval do vriacej osolenej vody a po troch „speneniach”

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    halušky, „vyplávajúce” na povrch, pomocou sitka povyberal, prepláchol studenou vodou (aby neostali zlepené) a uložil do servírovacej misy.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Finálny pohľad na moju polievku, tentoraz „kosťo-mäsovicu” (použil som bravčové, slepačie a hovädzie kosti, chrbáty a krídla z moriek i kuriatok a morčacie krky) so zeleninou a guľkami, alias „gombócami à la Nana”

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto s pečeňovými „haluško_strapačkami” a

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na moju extra porciu v rajnici, s úctivou spomienkou na mojeho dedka Tatuša a otca Tatiho!

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ešte záber na figy v mojej záhradke, aj keď väčšina už len zrelých „padla za obeť” tunajším maškrtným škorcom.

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tu je dôkaz kontroly kvality mojich fíg operenou „porotou”!

    Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Výpravný opis pôvodu Tvojich receptov je aj tu zachovaný :-).Kosťovica,ako nedeľná polievka u nás bývala s pečeňovými haluškami ,ale aj tá druhá je fajnová.A k figám by som dala nejakého strašiaka,lebo čerstvé figy mám veľmi rada a škorcom radšej nejaký semienkový zob. Ta šak,Ferku,ľudze su predňejše,ta ňe?