Pečené morčacie prsia
Pečené morčacie prsia

Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. februára 2022
Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept)
Foto: sracz

Tak toto je rada, ako spríjemniť v detstve zásadne odmietanú konzumáciu „suchého” mäsa z kuracích či morčacích pŕs. Viem však, že aj väčšina „dospelákov” dva razy neobľubuje tento druh mäsa. Naozaj jednoducho sa vysporiadame s týmto efektom. Stačí kombinácia masla zabaleného v čerstvej šalvii a je po probléme. Nuž a príloha v zostave cibuľa, jablko a stonkový zeler, výsledný chuťový efekt ešte povýši na „tabuľu hodnú kráľa”. Ja to mám úspešne odskúšané a Vám si dovoľujem ma nasledovať. Neoľutujete!

6-8
porcií
30 minút
príprava
100-120 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5-2 kg (a kosťou a kožou)
1,2-1,5 l vlažná
podľa potreby
4-5 PL
8-10 PL
12-15 čerstvých lístkov
12-15 čerstvých lístkov
3-4 PL (alebo rastlinný)
2-3 KL
Príloha:
250-300 g
150-200 g
2-3 stonky
3-4 PL
1 KL
1 ČL
200-220 g (alebo veky)
1 KL
2-3 KL (petržlenová a zelerová)
1 KL
2-3 PL na sucho opražená
300-350 ml (mäsový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Takto to vyzeralo na začiatku a ak si k tomu primyslíte aj kráľovnú mojej kuchyne, čerstvú bazaličku voňavú, tak výsledný efekt na tanieri bude isto ešte chutnejší! Večer „pred akciou” som do veľkej misy z jenského skla nalial 4 hrnčeky vlažnej vody, zmiešal ju s 6-7 PL soli a 3-4 PL kryštálového cukru a do tejto „vodnej marinády” ponoril upravenú a umytú polovičku morčacích pŕs a tento „komplet” na noc uložil do chladničky. Ráno som tekutinu vylial do odpadu, prsia osušil papierovou osuškou a nechal odpočinúť, než som zapol elektrickú rúru a nechal ju vyhriať na 180 °C.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájal som maslo na „štangličky”, pripravil si lístočky bazalky a šalvie.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nechtami pravej ruky som uvoľnil kožu na prsiach, pod ktorú som vložil kúsky masla, obalené lístočkami byliniek.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som takto upravené prsia preložil na pekáč s naolejovanou alobalovou fóliou, rukami ich „vymasíroval” olejom, jemne posypal soľou i celou rascou a na približne 90 minút vložil do už vyhriatej rúry. V priebehu pečenia som ich 3-4 razy pooblieval výpekom.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čas som využil na prípravu špeciálnej prílohy k pečenému mäsu. Do rajnice som vložil pokrájané kúsky veľkej cibule, stonkového zeleru a veľkého zeleného jablka (ktoré však asi po dvoch týždňoch v kuchyni „chytilo” žltú farbu), priložil 2-3 PL masla, zmiešal a

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pod pokrievkou nechal na polovičnom ohreve podusiť, než boli „C-éčka zelerových stoniek” jemne chrumkavé.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som do tohto základu vložil pol vrecúška kúpených krutónov bez ochutenia.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetko som zalial kuracím vývarom. Poznámka či rada: ak máte dostatok času a hlavne chuť na prácu navyše, môžete si krutóny pripraviť sami (ja som ich pripravoval v reštaurácii „ZOO Noodles” vyše dvoch rokov) - pokrájate si na úhľadné kúsky staršie rožky (žemle), alebo veku, či biely chlieb, rozložíte ich na dva-tri plechy, posypete soľou a čerstvo mletým čiernym korením, cesnakovým a cibuľovým práškom, sušeným oregánom (ale aj sušený majorán je chutný), pokropíte vlažnou až teplou maslovo-olejovou emulziou, rukami zľahka premiešate a 90-120 minút necháte USUŠIŤ v rúre vyhriatej IBA na 125-130 °C.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja som po premiešaní, zmes dochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením, po KL cesnakového prášku a sušeného oregana, 2-3 KL sušenej petržlenovej a zelerovej vňate a posypal jemne opraženou strúhankou.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Premiešal a nechal „dôjsť” na malom ohreve. To je všetko, ale kto chce môže si túto prílohu zapiecť pri 180 °C, než dostane červeno-hnedú farbu (okolo 10 minút). Ja som nezapekal.

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nuž a takýto bol výsledný efekt pečenia morčacích pŕs s maslom, šalviou a bazaličkou voňavou pod kožou...

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na tanieri porcia, podávaná s okrou v znojemskom náleve, chutila výborne!

    Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, plný maska a zeleniny. Obdivuji netradiční přílohu. Mám totiž větší sáček krutónků, které volají po zpracování, toto je dobrý směr zpracování. Díky za inspiraci.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha