Pečené kura so zemiakmi z jedného pekáča
Jana Štrbková
mesačník Varecha, 26. marca 2023
mesačník Varecha, 26. marca 2023
Foto: Shutterstock
4
porcie
porcie
25 minút
príprava
príprava
80-90 minút
na 180/220 °C
na 180/220 °C
Suroviny
1 ks chladené |
|
1 zväzok |
|
1 hlavička |
|
6 ks (nové) |
|
4 PL |
|
2 vetvičky (čerstvý) |
|
2 vetvičky (čerstvý) |
|
3 PL |
|
50 ml |
|
|
Postup
-
1
Kura umyjeme a osušíme, lyžičku soli rozotrieme po povrchu kuraťa. Dovnútra kuraťa vložíme 2 PL masla. Z cibuliek odkrojíme vňať a hlavičku cesnaku prekrojíme napoly. Menšie mladé zemiaky v šupke prekrojíme na polovicu.
- 2
Zemiaky, cibuľu a cesnak dáme do pekáča, polejeme ju olivovým olejom a posypeme polovicou nasekaných čerstvých byliniek. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
- 3
Na zeleninu položíme osolené kura, lyžicu masla a posypeme zvyšnými bylinkami. Podlejeme vodou.
- 4
Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a prikryté pečieme asi hodinu. Potom teplotu zvýšime na 220 °C, pekáč odokryjeme a dopečieme ešte asi polhodinu dozlatista. Počas pečenia polievame kura výpekom.
Tiež pečené kura:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu