Pečené kura

Pečené kura so zemiakmi z jedného pekáča

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
80-90 minút
na 180/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Kura umyjeme a osušíme, lyžičku soli rozotrieme po povrchu kuraťa. Dovnútra kuraťa vložíme 2 PL masla. Z cibuliek odkrojíme vňať a hlavičku cesnaku prekrojíme napoly. Menšie mladé zemiaky v šupke prekrojíme na polovicu.
  2. Zemiaky, cibuľu a cesnak dáme do pekáča, polejeme ju olivovým olejom a posypeme polovicou nasekaných čerstvých byliniek. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  3. Na zeleninu položíme osolené kura, lyžicu masla a posypeme zvyšnými bylinkami. Podlejeme vodou.
  4. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a prikryté pečieme asi hodinu. Potom teplotu zvýšime na 220 °C, pekáč odokryjeme a dopečieme ešte asi polhodinu dozlatista. Počas pečenia polievame kura výpekom.