Foto: pusta
Dostala som domáce kura, domácu údenú slaninu, domácu zeleninu, všetko dokonca v bio kvalite a bolo rozhodnuté, čo spravím na obed. Kura som naporcovala, Zobraziť celý popisDostala som domáce kura, domácu údenú slaninu, domácu zeleninu, všetko dokonca v bio kvalite a bolo rozhodnuté, čo spravím na obed. Kura som naporcovala, našpikovala slaninou, posolila, obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny, pridala koreniny a nechala odstáť. Podliala som vodou, pridala som zvyšok slaniny a prikryté alobalom som piekla asi hodinu, za častého prelievania vypečenou šťavou. Neskôr som pridala víno a kuriatko som na záver dopiekla som pri zvýšenej teplote do chrumkava.
porcie
príprava
na 180/210 °C
Suroviny
1500-1700 g domáce |
|
50 g |
|
podľa chuti |
|
6 guličiek |
|
3 guličky |
|
3 guličky |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
150 ml, - Rizling vlašský |
|
2 ks stredne veľká |
|
2-3 PL |
|
podľa potreby horúca |
|
Postup
-
1
Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolčeky a dala som ju na 15 minút do mrazničky, so zmrznutou sa dobre špikuje mäsko.
-
2
Kura som vypitvala, umyla a naporcovala. Droby s chrbátom som odložila do mrazničky na polievku. Dnes som varila len pre dvoch, použila som stehná a zvyšok som tiež dala do mrazničky. Rozpis surovín som uviedla na celé kura.
-
3
Ostrým úzkym nožom som spravila do stehien otvory, do ktorých som zatlačila hranolčeky údenej slaniny. Obe stehná som prešpikovala na husto údenou slaninkou.
-
4
Našpikované stehná som riadne posolila z každej strany
-
5
a preliala som ich olejom, aby nevyschli, lebo som ich odložila na 4 hodiny ešte do chladničky. Je lepšie toto všetko spraviť 24 - 48 hodín pred samotným varením. Kým sa kura odležalo, venovala som sa príprave kapusty - recept pridávam zvlášť.
-
6
Očistila som cibuľu.
-
7
Prichystala som potrebné koreniny - celé čierne korenie, celé nové korenie, klinčeky, borievky a bobkový list.
-
8
Odležané kura som obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny.
-
9
Pridala som všetky koreniny a zvyšok nespotrebovanej slaniny. Olej som už nedávala, lebo kuriatko nebolo síce veľké, ale dosť mastné a pekne žltučké podobne ako bažant. Bolo krmené obilným zrnom a kukuricou - od nej tá pekná žltá farba. Podliala som ho trochou vody, prikryla alobalom a dala piecť...
-
10
...do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 1 hodinu. V polovici pečenia som odstránila alobal, podliala som vínom a podľa potreby podlievala vždy len malým množstvom horúcej vody za častého prelievania vypečenou šťavou. Na záver som zvýšila teplotu na 210 stupňov/15 minút a dopekala som, kým nevznikla pekná zlato-červená chrumkavá kožička.
-
11
Mala som domácu nadýchanú knedľu /recept mám na vareche/ a to rozhodlo o prílohe, ktorou bola biela hlávková kapusta na víne s karamelom. Knedľu som poliala trochou výpeku a upečenou cibuľou. Niekedy robím toto kuriatko s červeným vínom a podávam s dusenou ryžou. Mäsko je mäkkučké, šťavnaté, s jemnou chuťou slaniny, použitých korenín a vína.
Diskusia k receptu