Foto: pusta
Tento recept mi dal môj priateľ, židovský šéfkuchár. Patrí do klasiky židovskej kuchyne. Jahňacie stehno som osolila, potrela olejom, dijonskou horčicou, obalila v na Zobraziť celý popisTento recept mi dal môj priateľ, židovský šéfkuchár. Patrí do klasiky židovskej kuchyne. Jahňacie stehno som osolila, potrela olejom, dijonskou horčicou, obalila v na hrubo drvených borievkach, čiernom korení, týždeň som ho marinovala spolu s bobkovým listom, cibuľou a cesnakom. Sprudka som ho opiekla na oleji, podliala vínom, trochou vody a piekla som ho 4 hodiny na 90 stupňoch. Vo výpeku z mäsa som orestovala dubáky a hrášok, na tejto zmesi som podávala mäsko so zemiakmi na údenej paprike.
porcií
príprava
na 90/220 °C
Suroviny
1000 g |
|
5-6 PL /olivový |
|
250 ml |
|
4 PL |
|
podľa chuti |
|
10 guličiek |
|
10 g (1/2 sáčku) |
|
4 ks |
|
4 strúčiky |
|
2 ks stredne veľká |
|
100 ml |
|
300 g čerstvé/sušené |
|
150 g |
|
1/2 CL |
|
1 CL |
|
2 CL |
|
2 CL |
|
1000-1200 g |
|
Postup
-
1
Pripravila som si koreniny na jahňacie stehno a...
-
2
...víno a olej. V pôvodnom recepte sa používa olivový olej. V mažiari som na hrubo nadrvila borievky a celé čierne korenie. Očistila som cesnak a cibuľu, ktorú som pokrájala na hrubé klíny.
-
3
Povrchové blany a šľachy na jahňacom stehne som narezala, potrela som ho olejom a dijonskou horčicou.
-
4
Obalila som ho v na hrubo nadrvených borievkach a čiernom korení, pridala som bobkové listy, cesnak a klinky cibule. /cibuľu som na fotke nezachytila/
-
5
Takto pripravené stehno som prikryla alobalom a odložila som ho v tejto marináde na týždeň do chladničky.
-
6
Jahňacie stehno som po týždni vybrala z chladničky a sprudka som ho opiekla na rozpálenom oleji z každej strany.
-
7
Opečené jahňacie stehno som vrátila do pekáča, podliala som ho vínom a vodou, prikryla som ho alobalom a vložila som ho piecť do trúby na 4 hodiny pri 90-tich stupňoch. V priebehu pečenia som ho prelievala vypečenou šťavou a podľa potreby podlievala trochou horúcej vody.
-
8
Namočila som sušené dubáky do teplej vody. Použila som sušené, lebo som nemala čerstvé.
-
9
Pripravila som si rozmarín a obrala som lístky tymiánu.
-
10
Po uplynutí doby pečenia som odstránila z pekáča alobal, teplotu som zvýšila na 220 stupňov a piekla ešte 15 minút, aby sa utvorila chrumkavá kôrčička. Stehno som vybrala na dosku, aby si odpočinulo, až potom som ho krájala na pláty hrubé cca 1 cm. Výpek z pekáča som naliala do panvice, orestovala som na ňom dubáky a hrášok a pridala som lístky tymiánu.
-
11
Do iného pekáča som dala rozmarín, soľ, granulovaný cesnak a časť výpeku z mäsa...
-
12
... pridala som zemiaky pokrájané na kolieska hrubé asi 3 - 5 mm, premiešala som ich, aby sa dobre obalili koreninami a výpekom. Piekla som ich v trúbe na 220-tich stupňoch 20 minút.
-
13
Na tanier som dala dubákovo-hráškovú zmes, na ňu som položila 2 plátky upečeného jahňacieho stehna, obložila som zemiakmi, pečenými na údenej paprike s rozmarínom a granulovaným cesnakom. Podávala som horúce.
som mu za to veľmi vďačná :-)))))
chystám sa na to znovu na veľkonočné sviatky, jahňacinka je už v mrazáku:-)
je to neskutočná lahôdka, pochutnáš si aj s rodinkkou :P budeš veľmi spokojná, to ti zaručene garantujem :-)
dakujem ti za uznanie a uloženie do kk.
dakujem za hodnotenie, ktoré hovorí za všetko :-)
ak vieš, kedy to chceš piecť, dá sa pripraviť v predstihu a to ostatné, je už len hračka :-)toto jahňa nielen výborne vyzerá, ale tak úžasne aj chutí.
dakujem za krásne uznanie :-)