Pečená tekvica

Pečená tekvica s pyré, cviklou a kozím syrom

Autor receptu: redakcia

15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu nakrájame na menšie kúsky, dáme na pekáč, osolíme, pridáme celý cesnak aj so šupkou, polovicu tymianu a pokvapkáme tekvicovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
  2. Spolu s tekvicou dáme piecť aj cviklu. Tú nakrájame neošúpanú na väčšie časti – jednu cviklu na 4 časti. Každú osobitne dáme na alobal, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a trochu masla. Zabalíme do alobalu a dáme piecť s tekvicou. Keď bude tekvica upečená, ale cvikla sa nám bude zdať tvrdšia, ešte ju 20 minút dopečieme.
  3. Polovicu upečenej tekvice rozmixujeme, počas mixovania prilievame olivový olej, dochutíme soľou a korením. Olej prilievame dovtedy, kým nezačne pyré hustnúť a krémovatieť.
  4. Kozí syr potrieme maslom a dáme na 2 minúty pod gril a môžeme servírovať. Na tanier navrstvíme pyré a poukladáme kúsky tekvice, cvikly a kozí syr. Môžeme dozdobiť tekvicovým olejom, medom a semienkami.