Foto: wero13
Táto polievka sa pripravuje zo skutočných paradajok (nie pretlaku, atď.), preto aj jej chuť je mimoriadne intenzívna..plná leta :-)
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
2 - 3 kg |
|
1 kg |
|
2 ks |
|
5 strúčikov |
|
5 - 10 PL |
|
3 - 5 PL |
|
1 PL |
|
1 káv. lyžička |
|
1 káv. lyžička |
|
pól káv. lyžičky |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Paradajky prekrojíme na polky a položíme na hlboký plech na pečenie, šupkou smerom nadol. Pomedzi nastrkáme papriku prekrojenú na štvrťky, cibuľu prekrojenú na štvrťky a cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom. Posolíme a pocukrujeme (najprv dať menej cukru, radšej pridať zvyšok až na konci, ak bude cukru málo).
-
2
Dáme piecť do rúry na 220 stupňov asi na pol hodinku. Z rúry vyberieme až vtedy, keď je vrch paradajok a papriky trochu čierny. To nám polievku pekne prevonia.
-
3
Vyberieme plech z rúry a nalejeme to všetko do veľkého hrnca. Rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz to treba ešte precediť cez hrubšie sitko do iného hrnca.
-
4
Hustú paradajkovú zmes môžeme zriediť trochou vody. Ja však odporúčam radšej hustejšiu. Dáme to variť a pridáme nadrobno posekaný čerstvý rozmarín, bazalku, oregano, šťavu z jedného citróna (dať najprv polku šťavy a postupne pridávať podľa chuti) a kôru z jedného citróna. Nastrúhať štipku muškátového oriešku. Podľa chuti sa ešte môže pridať trošku cukru a soli. Počkáme, kým polievka zovrie a je hotovo. Na tanieri pokvapkáme olivovým olejom. Môže sa podávať so syrom alebo cesnakovými krutónmi (prípadne hriankami).
(ja by som povedala "pestrá paradajková polievka" ) Ale to je na Tebe. Keď chceš pozri moju paradajkovú: varecha.pravda.sk/recepty/kremova-paradajkova-polievka-ry...
Na upresnenie, čajovou lyžičkou myslím takú malú zarovnanú, nie kopcom, to by bolo ozaj príliš :-)