Paradajková polievka z paradajok

wero13 - fotkawero13, 24. mája 2012
Paradajková polievka z paradajok
Foto: wero13

Táto polievka sa pripravuje zo skutočných paradajok (nie pretlaku, atď.), preto aj jej chuť je mimoriadne intenzívna..plná leta :-)

10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Suroviny

2 - 3 kg
1 kg
2 ks
5 strúčikov
5 - 10 PL
3 - 5 PL
1 PL
1 káv. lyžička
1 káv. lyžička
pól káv. lyžičky
1 ks
1 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Paradajky prekrojíme na polky a položíme na hlboký plech na pečenie, šupkou smerom nadol. Pomedzi nastrkáme papriku prekrojenú na štvrťky, cibuľu prekrojenú na štvrťky a cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom. Posolíme a pocukrujeme (najprv dať menej cukru, radšej pridať zvyšok až na konci, ak bude cukru málo).

    Paradajková polievka z paradajok - obrázok 1
  2. 2

    Dáme piecť do rúry na 220 stupňov asi na pol hodinku. Z rúry vyberieme až vtedy, keď je vrch paradajok a papriky trochu čierny. To nám polievku pekne prevonia.

    Paradajková polievka z paradajok - obrázok 2
  3. 3

    Vyberieme plech z rúry a nalejeme to všetko do veľkého hrnca. Rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz to treba ešte precediť cez hrubšie sitko do iného hrnca.

    Paradajková polievka z paradajok - obrázok 3
  4. 4

    Hustú paradajkovú zmes môžeme zriediť trochou vody. Ja však odporúčam radšej hustejšiu. Dáme to variť a pridáme nadrobno posekaný čerstvý rozmarín, bazalku, oregano, šťavu z jedného citróna (dať najprv polku šťavy a postupne pridávať podľa chuti) a kôru z jedného citróna. Nastrúhať štipku muškátového oriešku. Podľa chuti sa ešte môže pridať trošku cukru a soli. Počkáme, kým polievka zovrie a je hotovo. Na tanieri pokvapkáme olivovým olejom. Môže sa podávať so syrom alebo cesnakovými krutónmi (prípadne hriankami).

    Paradajková polievka z paradajok - obrázok 4

Diskusia k receptu

tiziana
polievky máme veľmi radi a táto je veľmi zaujímavá, i keď oproti klasickej rajčiakovej časovo náročnejšia na prípravu, určite musí byť veľmi chutná, uložím si ju do KK, ďakujem! len škoda, že si nedala fotku...
wero13
ďakujem :-) áno, je náročnejšia, ale podľa mňa aj omnoho chutnejšia. foto ešte dodatočne pribudnú.
orchidea
paradajkovú polievku mám veľmi rada, tá tvoja je trošku náročná na prípravu ale musí byť vynikajúca....
jerica
@wero13 , výborný recept,len nie som si istá či tá vôňa z posekaného čerstvého rozmarínu,bazalky a ešte oregano pritom aj cesnak , no možno by som tomu dala iný názov ako len paradajková polievka,tam musí byť potlačená chuť tých paradajok,hoc mne sa to zloženie veľmi páči s tým pečením , len nie ako paradajková .
(ja by som povedala "pestrá paradajková polievka" ) Ale to je na Tebe. Keď chceš pozri moju paradajkovú:  varecha.pravda.sk/recepty/kremova-paradajkova-polievka-ry...
wero13
@jerica Ďakujem :-) A to množstvo byliniek je dané na dva kilo paradajok a kilo papriky.. vo veľkom hrnci plnom tejto polievočky nie je tá chuť byliniek natoľko výrazná, že by prebila chuť paradajok. Ale samozrejme, aj ja najprv dám menej a postupne pridávam podľa chuti.
Na upresnenie, čajovou lyžičkou myslím takú malú zarovnanú, nie kopcom, to by bolo ozaj príliš :-)
cica2
@wero13 vitaj medzi nami! :-) Perfektnú polievku si pripravila, chválim!
jan1950
xiiiiiiiii,asi by sa to malo volat paradajka,paprika, cibuľa,cesnak,olej olivový panenský ,cukor hnedý, soľ, bazalka, oregano,rozmaríncitrónová šťava citrónová kôra, muškátovo oriešokova polievka.....to urcite vyskusam....
sugarpop
wow, toto musí byť perfektné, dostávaš odo mňa jednotku s hviezdičkou , ukladám :)
kittanna
vyborna polievocka, prave som dopapala :) je sice chutovo dost odlisna od toho, co som zvyknuta, ale mnaaaaam :)
sracz
... perfekt nápad, milá @wero13 - leto už ťukoce na dvere, prinesie čerstvé paradajky i papriku, tak rozhodne vyskúšam; nezabudni pridávať ďalšie lahôdky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia