Paradajková polievka z paradajok

Autor receptu: wero13

Táto polievka sa pripravuje zo skutočných paradajok (nie pretlaku, atď.), preto aj jej chuť je mimoriadne intenzívna..plná leta :-)

10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Paradajky prekrojíme na polky a položíme na hlboký plech na pečenie, šupkou smerom nadol. Pomedzi nastrkáme papriku prekrojenú na štvrťky, cibuľu prekrojenú na štvrťky a cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom. Posolíme a pocukrujeme (najprv dať menej cukru, radšej pridať zvyšok až na konci, ak bude cukru málo).
  2. Dáme piecť do rúry na 220 stupňov asi na pol hodinku. Z rúry vyberieme až vtedy, keď je vrch paradajok a papriky trochu čierny. To nám polievku pekne prevonia.
  3. Vyberieme plech z rúry a nalejeme to všetko do veľkého hrnca. Rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz to treba ešte precediť cez hrubšie sitko do iného hrnca.
  4. Hustú paradajkovú zmes môžeme zriediť trochou vody. Ja však odporúčam radšej hustejšiu. Dáme to variť a pridáme nadrobno posekaný čerstvý rozmarín, bazalku, oregano, šťavu z jedného citróna (dať najprv polku šťavy a postupne pridávať podľa chuti) a kôru z jedného citróna. Nastrúhať štipku muškátového oriešku. Podľa chuti sa ešte môže pridať trošku cukru a soli. Počkáme, kým polievka zovrie a je hotovo. Na tanieri pokvapkáme olivovým olejom. Môže sa podávať so syrom alebo cesnakovými krutónmi (prípadne hriankami).