Paradajková polievka z paradajok
Autor receptu: wero13
Táto polievka sa pripravuje zo skutočných paradajok (nie pretlaku, atď.), preto aj jej chuť
je mimoriadne intenzívna..plná leta :-)
10 porcií |
15 minút príprava |
45 minút na 220 °C |
Postup
- Paradajky prekrojíme na polky a položíme na hlboký plech na pečenie, šupkou smerom nadol. Pomedzi nastrkáme papriku prekrojenú na štvrťky, cibuľu prekrojenú na štvrťky a cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom. Posolíme a pocukrujeme (najprv dať menej cukru, radšej pridať zvyšok až na konci, ak bude cukru málo).
- Dáme piecť do rúry na 220 stupňov asi na pol hodinku. Z rúry vyberieme až vtedy, keď je vrch paradajok a papriky trochu čierny. To nám polievku pekne prevonia.
- Vyberieme plech z rúry a nalejeme to všetko do veľkého hrnca. Rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz to treba ešte precediť cez hrubšie sitko do iného hrnca.
- Hustú paradajkovú zmes môžeme zriediť trochou vody. Ja však odporúčam radšej hustejšiu. Dáme to variť a pridáme nadrobno posekaný čerstvý rozmarín, bazalku, oregano, šťavu z jedného citróna (dať najprv polku šťavy a postupne pridávať podľa chuti) a kôru z jedného citróna. Nastrúhať štipku muškátového oriešku. Podľa chuti sa ešte môže pridať trošku cukru a soli.
Počkáme, kým polievka zovrie a je hotovo.
Na tanieri pokvapkáme olivovým olejom. Môže sa podávať so syrom alebo cesnakovými krutónmi (prípadne hriankami).