Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. júna 2015
Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept)
Foto: pusta

Moji chlapi milujú kuracie prsia i šampiňóny, pripravila som im z týchto surovín paprikáš s domácimi haluškami.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

400 g
200 g čerstvé
1 ks veľká
50 g čerstvé
150 ml
podľa chui
podľa chuti čerstvo mleté
1 PL mletá
2 - 3 PL
podľa potreby horúca




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia som pokrájala na kocky,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...paradajky na malé kúsky,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...v rozohriatom oleji som v hrnci orestovala cibuľu do sklovita,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...podliala som ju malým množstvom horúcej vody, nechala vydusiť až na tuk, tento postup som opakovala celkom 3x, cibuľa sa rozpadne, ochutí paprikáš a prirodzeným spôsobom ho zahustí,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...zatiaľ som pokrájala šampiňóny na hrubšie plátky,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...k orestovanej cibuli som pridala paradajky, opražila som ich, aby stratili svoju kyslú chuť,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som mletú papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť, krátko som ju opražila,....

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridala som kuracie prsia, zvýšila som plameň a za stáleho miešania som ich sprudka oprážala,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...kým sa nezatiahli a chvíľku som ich ešte oprážala v cibuľovo - paprikovom základe s paradajkami,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...potom som pridala šampiňóny, oprážala som ich, kým stratili všetku tekutinu,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...potom som ich osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...zaliala som ich horúcou vodou do výšky mäsa, dusila na miernom plameni prikryté pokrievkou,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...ked bolo všetko už mäkké a šťava sa zahustila, priliala som sladkú smotanu,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...rozmiešala a krátko povarila, bolo hotovo.

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Paprikáš som podávala horúci s domácimi haluškami,...

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...je to veľmi chutná úprava kuracích pŕs ako paprikáš so šampiňónmi, smotana jedlo krásne zjemní, šťava sa nezahusťuje múkou, zahustí a ochutí ju cibuľa, šťavy nemá byť veľa, má byť o niečo redšia ako pri guláši.

    Paprikáš z kuracích pŕs so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

redakcia
Upozornenie: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
marcel83
Osobne by som dal smotanu na varenie, nie sladku. A gratulujem. Po dlhom case sa smotana nesekla.
1x ampara
kukulienka71
nápad na jedlo je dobrý. Ale mám pár pripomienok: kašu z cibule si dala ako základ pod rajčiny, tak tie sa ti podľa fotky dusia, nie pražia, mletá paprika tiež by mala ísť na tuk a huby takisto sa nepražia ale dusia sa mi vidí. Mohla si to dať na inú panvicu a potom tam zamiešať cibuľovú kašu.
Dovolím si aj k fotke poznámku, ak sa už učíš: podľa mňa je prepálená - dala si tam moc jasu. Dúfam, že to budeš brať ako konštruktívnu kritiku, lebo tak ju dávam. Pekný deň!
pusta1
@marcel83 , osobne sa mi už stalo, že smotana na varenie sa mi už nepekne sekla, a to som ju poctivo zmiešala najprv so šťavou z paprikáša, aby sa vyrovnali teploty, tak ju odvtedy viac nepoužívam.
a kyslú smotanu nepoužívam z rovnakých dôvodov, už viem, že by som to mohla premixovať mixérom, ak je seknutá, zbytočnú robotu si nepridávam. dakujem za pochvalu.
@kukulienka71 , pozorne som si prečítala tvoj názor, ja si však myslím, že cibuľovú kašu som vydusila až na tuk, tým pádom sa paradajky v horúcom tuku oprážali, paprika sa tiež v horúcom tuku opražila a rozpustila, huby vždy pustia tekutinu, tá sa však odparila všetka, čiže sa aj opražili. súhlasím s tebou, že to mohlo byť aj na panvici zvlášť, je to komplikovanejšie síce, ale môže sa, ešte som nikdy nerobila paprikáš inak, ako v tom istom hrnci, všetko rad radom postupne so sebou.
a k fotke, fotím mobilom s automatikou a s bleskom, fotila som večer.
vážim si tvoj názor a dakujem.
pusta1
@kukulienka71 , Pekný deň aj tebe prajem :-)
samozrejme, že som tvoju kritiku prijala ako konštruktívnu a dobre mienenú.
ešte k šampiňónom, tie by sa mohli opražiť tiež zvlášť v panvici a pridať až do hotového jedla, to by však bolo už iné jedlo, paprikáš má byť dusený.
iste aj opražením šampiňónov zvlášť by to bolo výborné jedlo.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept.
sracz
... bez príkras a úprimne, @pusta milá, ja takéto rcp v štýle "GPP (Guľáše, Paprikáše, Perkelty)" a jedlá podľa nich smiem, môžem a chcem "7x24x364(5)"! Dobré, znamená domáce a domáce znamená naše! Som naozaj hrdý, že aj tu som emisárom Slovenskej kuchyne!
marika21
Mne by to jedlo chutilo a prisadla by som k stolu bez výhrad. Sme rôzny, čo už., akoby vyzerali jedlá/ na jedno kopyto/ keby sme neskúšali, nevylepšovali. Typ takýchto jedál mi chutí. KK*****
boxik
Prídem domov hladný ako študent a tu takýto lákavý recept, hotové muky, ale vyzerá nádherne.
pusta1
@boxik , som veľmi rada, že tebe sa recept páči :-)
veľmi pekne ti dakujem za pochvalu.
evanaaa
Raz som skúšala to s tou cibuľou, ale nedá sa povedať, že by nejak moc zmäkla, vypada skôr dusená ako opražená, mne stačí ju posoliť, no každý máme svoj spôsob, tak zostávam pri tom mojom. A čo sa týka smotany, mne sa nezvykne zraziť, lejem ju do vriacej tekutiny, možno by bolo dobré ju trochu osladiť, čo ja ale nerobím. Najlepšie ak si zmiešam večer sladkú aj kyslú dokopy a ráno skôr vyberiem z chadničky, potom ju použijem. Ale robím veľa omáčky ( šťavy), tak musím aj zahusťovať troškou zátrepky.
pusta1
@evanaaa , ja sa držím pri paprikáši, perkeôlte a guláši i tokáni, zásadne madarského tradičného postupu, aj vrátane množstva omáčky, tým som nepovedala, že si recept nemôže iný spraviť podľa seba.
@ivetkapridunaji , som rada, že tebe sa jedlo páči :-)
dakujem za pochvalu.
laurisia
@pusta a pri tých tradičných maďarských receptoch sa používajú šampiňóny? Len sa pýtam - aby som neumrela nevzdelaná
evanaaa
@pusta , a maďari podievajú cibulu 3x, aby skôr zmäkla, to som nevedela, pritom v rodine mojej mamy sa varilo len na maďarský spôsob. A omáčkou nemysím len mäsovú šťavu, ale omáčku ako prívarok.
Ináč, prečo často nesprávne píšeš niektoré nicky, ty ich nečítaš? A nie raz....prepáč, to ťa asi nahnevá, lebo to nemá nič s receptom, ale niekde som to musela napísať......
jozka2
Taketo jedla milujem.Snad by som chcela napisat takyto moj poznatok pri priprave sampionov.Ak sa na troske oleja podusia chvilku samotne,cierny spodok zbledne a potom uz ich mozno kludne pridat k dalsim ingred.ostanu krasne blede.Ak sa pridaju tak ako si ty pridala spodok na nich ostava stale cierny.Nema to podla mna ziaden vplyv na chut jedla,ale na jeho estetiku.
pusta1
@evanaaa , nejde o zmäknutie cibule týmto spôsobom, samozrejme, že zmäkne, ale robí sa to kvôli tomu tak, aby sa týmto opakovaným spôsobom prípravy cibuľa rozvarila, rozpadla a prirodzeným spôsobom zahustila šťavu i ochutila, preto sa nepoužíva nikdy na zahustenie múka.
v omáčkach ako takých sa to nerobí, je to postup pre perkelty, paprikáše, guláše a tokáne.
to nie sú úmyselné chyby v nickoch,píšem dosť rýchlo, ide o preklepy, vždy som sa ospravedlnila a vykonala opravu, až na jeden posledný prípad, neskoro som si to všimla.
ale čítam!!! už fakt nemáš o čom písať, nudíš sa??? som už unavená z takýchto a podobných pripomienok tohto druhu.
toto si mi naozaj písať nemusela, stane sa aj iným.
prosím nepokračuj na túto tému, dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia