Palacinky na slano s mäsovou plnkou fotorecept
Foto: sracz
Ostal mi veľký plátok hovädzieho mäsa a orez z kuracieho i morčacieho mäsa z polievky. Roky rokúce som zo zvyškov vareného mäsa a zeleniny Zobraziť celý popisOstal mi veľký plátok hovädzieho mäsa a orez z kuracieho i morčacieho mäsa z polievky. Roky rokúce som zo zvyškov vareného mäsa a zeleniny robieval nátierky, ale už sa nám akosi prejedli. Bývalý sused a kamarát Alex z ½ mojich zvyškov urobil plnku do anadyrských pelmeňov či pirôžkov a tiež sme si pochutili. Palacinky na sladko a so „šlahetkou majú stop stav“, lebo moja krajšia ½ sa opäť chystá do plaviek na budúcu sezónu. Nuž zvíťazili palacinky na slano a tak som experimentoval, čo duša ráčila!
porcie
príprava
Suroviny
podľa potreby (alebo rastlinný) |
|
1-2 ks (kapia) |
|
1 ks stredne veľký |
|
Palacinky: | |
240-250 ml vlažné |
|
240-250 ml vlažná |
|
7-8 PL (Paleo) |
|
3-4 ks |
|
2-3 štipky |
|
Plnka a zálievka: | |
500-600 g (z polievky) |
|
2-3 PL |
|
240-250 g hustá |
|
240-250 ml |
|
240-250 ml strúhaný |
|
240-250 ml pokrájaná |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Za mojich tzv. vojenských čias sme v rámci organizovania poriadku používali trošku „zvulgarizované“ pomenovanie „debordelizácia“. Nuž tak som postupoval, keď som v chladničke, či v komore, alebo aj na policiach ponachádzal zvyšky „niečoho“. Pre Vás som ich poukladal do aspoň trošku prijateľnej podoby.
-
2
Na troške oleja som orestoval pokrájanú surovú kapiu s „rezancami“ zelenej časti póru a odstavené na boku sporáka, nechal vychladnúť.
-
3
V plastovej miske som z vlažného mlieko a minerálky, hladkej múky, 100 ml olivového oleja, celých vajíčok a štipky soli, ručne do bezhrudkovej konzistencie, kuchynskou „metličkou“ vyšľahal tekuté cesto a nechal ho 33 min oddýchnuť pred ďalším technologickým krokom.
-
4
Do rajnice som dal asi 2-3 PL oleja, pokrájanú bielu časť póru a po krátkom orestovaní aj na drobno pokrájané varené mäso. Na záver som pridal „orech“ čerstvého masla, po premiešaní odstavil už ku kapiovému „polotovaru“ a venoval sa pečeniu palaciniek (použil som o kopcovitú PL múky viac, ako pri palacinkách „na sladko“).
-
5
Hrubšie palacinky (každú z asi 100 ml naberačky) som 3 min na jednej a 2 min na druhej strane, opiekol na panvici s priemerom 220 mm. Moment obrátenia som riešil podľa začiatku hnednutia okrajov palacinky.
-
6
Každú palacinku som na pomocnej tácni natrel mäsovou plnkou, posypal ju strúhaným syrom a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
-
7
Uložil „natesno“, do maslom vymastenej a strúhankou posypanej, zapekacej porcelánovej misy, zalial „emulziou“ z kyslej a šľahačkovej smotany, opäť posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou a strúhaným syrom a asi ¼ hodinku
-
8
zapiekol v elektrickej rúre na 180 ⁰C (350 ⁰F). Zvyšok palaciniek bude dobrý so škoricovým, alebo kakaovým cukrom na raňajky s horúcim „kaka-jíčkom“.
-
9
Podával som ich ozdobené s orestovanou červenou paprikou a okrou v znojemskom náleve.
Diskusia k receptu