Slané palacinky

Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ostal mi veľký plátok hovädzieho mäsa a orez z kuracieho i morčacieho mäsa z polievky. Roky rokúce som zo zvyškov vareného mäsa a zeleniny robieval nátierky, ale už sa nám akosi prejedli. Bývalý sused a kamarát Alex z ½ mojich zvyškov urobil plnku do anadyrských pelmeňov či pirôžkov a tiež sme si pochutili. Palacinky na sladko a so „šlahetkou majú stop stav“, lebo moja krajšia ½ sa opäť chystá do plaviek na budúcu sezónu. Nuž zvíťazili palacinky na slano a tak som experimentoval, čo duša ráčila!

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Za mojich tzv. vojenských čias sme v rámci organizovania poriadku používali trošku „zvulgarizované“ pomenovanie „debordelizácia“. Nuž tak som postupoval, keď som v chladničke, či v komore, alebo aj na policiach ponachádzal zvyšky „niečoho“. Pre Vás som ich poukladal do aspoň trošku prijateľnej podoby.
  2. Na troške oleja som orestoval pokrájanú surovú kapiu s „rezancami“ zelenej časti póru a odstavené na boku sporáka, nechal vychladnúť.
  3. V plastovej miske som z vlažného mlieko a minerálky, hladkej múky, 100 ml olivového oleja, celých vajíčok a štipky soli, ručne do bezhrudkovej konzistencie, kuchynskou „metličkou“ vyšľahal tekuté cesto a nechal ho 33 min oddýchnuť pred ďalším technologickým krokom.
  4. Do rajnice som dal asi 2-3 PL oleja, pokrájanú bielu časť póru a po krátkom orestovaní aj na drobno pokrájané varené mäso. Na záver som pridal „orech“ čerstvého masla, po premiešaní odstavil už ku kapiovému „polotovaru“ a venoval sa pečeniu palaciniek (použil som o kopcovitú PL múky viac, ako pri palacinkách „na sladko“).
  5. Hrubšie palacinky (každú z asi 100 ml naberačky) som 3 min na jednej a 2 min na druhej strane, opiekol na panvici s priemerom 220 mm. Moment obrátenia som riešil podľa začiatku hnednutia okrajov palacinky.
  6. Každú palacinku som na pomocnej tácni natrel mäsovou plnkou, posypal ju strúhaným syrom a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
  7. Uložil „natesno“, do maslom vymastenej a strúhankou posypanej, zapekacej porcelánovej misy, zalial „emulziou“ z kyslej a šľahačkovej smotany, opäť posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou a strúhaným syrom a asi ¼ hodinku
  8. zapiekol v elektrickej rúre na 180 ⁰C (350 ⁰F). Zvyšok palaciniek bude dobrý so škoricovým, alebo kakaovým cukrom na raňajky s horúcim „kaka-jíčkom“.
  9. Podával som ich ozdobené s orestovanou červenou paprikou a okrou v znojemskom náleve.