Ovocná torta s černicovým želé fotorecept
Foto: olinecka
Tortu som piekla pre vnúčika Deniska k meninám. Zvládne ju aj začiatočník jednoducho a rýchlo.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 ks |
|
150 g |
|
1/2 bal. |
|
150 g |
|
40 ml vlažná |
|
40 ml |
|
štipka |
|
Černicové želé: | |
750 g (mrazené alebo čerstvé, môžu byť aj jahody, maliny) |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
1 bal. (alebo malinová) |
|
|
|
400 ml ( 33 %) |
|
Čokoládová poleva: | |
150 g |
|
3 PL (16 %) |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor šľaháme do penista a striedavo pridáme olej a vlažnú vodu. Múku preosejeme a pridáme po častiach do vaječného základu. Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou.
-
2
Do formy vlejeme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút.
-
3
Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme. Nachystané mrazené černice.
-
4
Černice dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme povariť (rozvaríme). Potom cez sitko prepasírujeme šťavu. Šťavu dáme variť a po zovretí vlejeme pudingový prášok rozhabarkovaný v troche vody. Uvaríme husté černicové želé.
-
5
Korpus vyberieme z formy, vrch upravíme a korpus obopneme tortovou obručou.
-
6
Na korpus nalejeme černicové želé a dáme stuhnúť.
-
7
Suroviny na tvarohovú plnku.
-
8
Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh a zopár kúskov sušených jahôd.
-
9
Krém došľaháme do tuha a rozotrieme na želé.
-
10
Uhladíme a odložíme do chladničky. Pripravíme čokoládovú polevu.
-
11
Môj obľúbený postup, ktorým nič nepokazím: Čokoládu polámanú na menšie kúsky dáme na vodný kúpeľ a rozpustíme. Stiahneme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu. Polevu nalejeme na stuhnutú tvarohovú plnku. Necháme v chladničke stuhnúť.
-
12
Tortu pred podávaním ozdobíme cukrárskym želé a čerstvým ovocím. Dobrú chuť. Torta v reze.
Diskusia k receptu