Ovocná torta
Ovocná torta s černicovým želé (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tortu som piekla pre vnúčika Deniska k meninám. Zvládne ju
aj začiatočník jednoducho a rýchlo.
12 porcií |
50-60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor šľaháme do penista a striedavo pridáme olej a vlažnú vodu. Múku preosejeme a pridáme po častiach do vaječného základu. Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Do formy vlejeme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút.
- Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme. Nachystané mrazené černice.
- Černice dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme povariť (rozvaríme). Potom cez sitko prepasírujeme šťavu. Šťavu dáme variť a po zovretí vlejeme pudingový prášok rozhabarkovaný v troche vody. Uvaríme husté černicové želé.
- Korpus vyberieme z formy, vrch upravíme a korpus obopneme tortovou obručou.
- Na korpus nalejeme černicové želé a dáme stuhnúť.
- Suroviny na tvarohovú plnku.
- Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh a zopár kúskov sušených jahôd.
- Krém došľaháme do tuha a rozotrieme na želé.
- Uhladíme a odložíme do chladničky. Pripravíme čokoládovú polevu.
- Môj obľúbený postup, ktorým nič nepokazím: Čokoládu polámanú na menšie kúsky dáme na vodný kúpeľ a rozpustíme. Stiahneme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu. Polevu nalejeme na stuhnutú tvarohovú plnku. Necháme v chladničke stuhnúť.
- Tortu pred podávaním ozdobíme cukrárskym želé a čerstvým ovocím. Dobrú chuť. Torta v reze.