Ovocná torta

Ovocná torta s černicovým želé (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Tortu som piekla pre vnúčika Deniska k meninám. Zvládne ju aj začiatočník jednoducho a rýchlo.

12
porcií
50-60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor šľaháme do penista a striedavo pridáme olej a vlažnú vodu. Múku preosejeme a pridáme po častiach do vaječného základu. Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Do formy vlejeme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút.
  3. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme. Nachystané mrazené černice.
  4. Černice dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme povariť (rozvaríme). Potom cez sitko prepasírujeme šťavu. Šťavu dáme variť a po zovretí vlejeme pudingový prášok rozhabarkovaný v troche vody. Uvaríme husté černicové želé.
  5. Korpus vyberieme z formy, vrch upravíme a korpus obopneme tortovou obručou.
  6. Na korpus nalejeme černicové želé a dáme stuhnúť.
  7. Suroviny na tvarohovú plnku.
  8. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh a zopár kúskov sušených jahôd.
  9. Krém došľaháme do tuha a rozotrieme na želé.
  10. Uhladíme a odložíme do chladničky. Pripravíme čokoládovú polevu.
  11. Môj obľúbený postup, ktorým nič nepokazím: Čokoládu polámanú na menšie kúsky dáme na vodný kúpeľ a rozpustíme. Stiahneme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu. Polevu nalejeme na stuhnutú tvarohovú plnku. Necháme v chladničke stuhnúť.
  12. Tortu pred podávaním ozdobíme cukrárskym želé a čerstvým ovocím. Dobrú chuť. Torta v reze.