Ostrokyslá polievka
Ostrokyslá polievka

Ostrokyslá polievka (Suān là tāng)

bugout - fotkabugout, 12. marca 2021
Ostrokyslá polievka (Suān là tāng)
Foto: bugout

Síce tu je nejeden recept na ostrokyslú polievku, ale rozhodol som sa pridať aj svoj. Mám tu pár čínskych receptov a keby som sem nedal túto našu klasiku, hanbil by som sa sám pred sebou. Dávam recept bez mäsa, keďže ju aj robím bez mäsa. Takže na mäso som nezabudol...

Suroviny

500 ml
1 ks
1/2 bal.
2 PL
1 ks
Na dochutenie:
1 PL
1 PL
2 PL
1/2 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na úvod pár odporúčaní čo som zozbieral z rôznych receptov. Priznám sa, že som ich vždy dodržal, takže neviem či to je s nimi lepšie alebo horšie, teda či sú potrebné. Ocot až na koniec. Do vajíčka pridať trošku škrobu. Kto chce, môže na koniec (varom vraj horkne) pridať mleté biele korenie, vo viacerých receptoch je, mne však vadí jeho chuť, tak nedávam. Shiitake aj judášovo ucho je lepšie rehydratovať vo vlažnej vode, trvá to dlhšie ako vo vriacej, ale vraj je to lepšie. Pred rehydratáciou ich umyť vo vode a vodu, v ktorej sa rehydratovali použiť do polievky.

  2. 2

    Ako prvé potrebujeme zabezpečiť vývar (bujón, čo chcete) a rehydratovať shiitake a judášovo ucho. Potom je všetko už expresné. Nachystáme si všetko čo potrebujeme. A suroviny nakrájame na tenké malé kúsky (tofu krájam na väčšie)... Jedno foto z priebežnej prípravy.

    Ostrokyslá polievka (Suān là tāng) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme zovrieť vývar aj s vodou z húb a s pár plátkami zázvoru (ak máme, keď nemám, nedám). Do vriaceho vývaru dáme postupne zeleninu podľa tvrdosti (teda doby ako dlho sa musí variť) a tofu (to stačí zohriať). 

  4. 4

    Po pár minútach varu pridáme toban djan a tmavú sójovku, (*cukor). Po ďalšej minúte pridávame po častiach škrobový roztok (škrob + 3 PL vody) podľa toho akú chceme konzistenciu. Potom vlejeme vajíčko tenkým prúdom do "rozvírenej" polievky. *Poznámočka k cukru, množstvo závisí aj od použitého otcu. Ja používam ochutený a sladený ocot, takže cukru dávam minimum. Množstvo teda upravte podľa svojich preferencií zvyklostí a octu aký používate...

  5. 5

    Po pár sekundách premiešame a odstavíme. Vlejeme ocot (ak chceme, tak aj už spomínané biele korenie) a sezamový olej.

  6. 6

    Alternatíva ak sa chceme pohrať: Na oleji na slabom výkone opekáme pár minút toban djan a potom postupne opekáme zeleninu, zalejeme vývarom a pokračujeme podľa vyššie uvedených bodov...

Diskusia k receptu

ocek
Toban djan je tofu ,bol tam preklep.
bugout
Nie, toban djan je čínska pasta fermentovane čili s bôbom
1x zahra