Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 30. apríla 2023
Oškvarkové pagáčiky
Foto: Shutterstock
40
porcií
40 (+ 30 minút chlad minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
300 g
125 ml
20 g
60 ml
60 ml
2 ks
Na potretie:
1 ks
Navrch:




Postup

  1. 1

    Oškvarky nasekáme nadrobno a zmiešame s múkou. Do zmesi urobíme jamku, nalejeme do nej vlažné mlieko a rozdrobené droždie, trochu cukru. Po­čkáme, kým vzíde kvások, trvá to asi 10 minút, potom pridáme aj žĺtky, víno, smotanu a soľ.

  2. 2

    Vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme a trikrát preložíme, znova rozvaľkáme a preložíme.

  3. 3

    Cesto vložíme na polhodinu do chladničky.

  4. 4

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi centimeter a vykrajujeme kolieska. Každé potrieme rozmiešaným vajcom, osolíme a posypeme rascou.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia