Kysnutý závin
Kysnutý závin

Orieškovo-hrozienková resanka fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 5. marca 2018

Ak si nejaký recept zaslúži, aby bol pripomínaný, tak je to určite tento. Podobných závinov je všade plno, tento je však môj a komu Zobraziť celý popisAk si nejaký recept zaslúži, aby bol pripomínaný, tak je to určite tento. Podobných závinov je všade plno, tento je však môj a komu by som sa už len pochválila, ak nie varecháčom :-)

40
porcií
35 minút
na 160-180 °C

Suroviny

900 g
100 g (kryštálový)
1 PL
1 ks
1 bal (Finesse)
400 ml
170 ml
3 ks
Plnka:
600 ml
2 ks
200 g (kryštálový)
100 g
200 g




Postup

  1. 1

    Navážime si suché ingrediencie - múku, cukor, citrónovú kôru a sušené droždie a premiešame to. Do tejto zmesi pridáme tekutiny - vodu, olej a tri žĺtky. Opäť zľahka premiešame lyžicou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme k zmesi a vymiesime pružné, hladké cesto. Necháme podkysnúť približne pol hodiny a zatiaľ si pripravíme plnku.

    Orieškovo-hrozienková resanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, cukru a pudingov uvaríme hustú kašu. Do horúcej vmiešame nalámanú čokoládu a Heru. Vymiešame na hladký krém.

    Orieškovo-hrozienková resanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na osem bochníčkov. Postupne každý rozvaľkáme, natrieme osminkou krému, posypeme nahrubo posekanými orieškami a hrozienkami a stočíme do roládky. Dve rolády stočíme do závinu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Pečieme 20 minút na teplote 180 ° C a potom znížime teplotu približne na 160 ° C a dopečieme asi ešte 15 minút.

    Orieškovo-hrozienková resanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na jeden klasický plech sa zmestia dve resanky. Z jednej resanky som nakrájala cca 10 kúskov čiže dokopy je z tohto množstva asi 40 kúskov. Časť môžete zamraziť alebo pojedať na raňajky ku káve aj viac dní. Tip: Môžete vyskúšať posypať napríklad kokosom alebo časť krému nahradiť džemom, posypať drobným ovocím a stočiť dva rozdielne naplnené záviny.

Diskusia k receptu

haji
Moc hezký recept, jsi šikulka! Smekám, krásně smotané, hned bych dala testovací vzoreček.
staja
Vyzerá to zaujímavo, ale čo je to resanka, také slovo som ani v slovníku nenašla. Novotvar?
imaginarium
@Staja (6.3.2018 07:38)

Takto mi o tom sestra básnila, keď vravela, čo pečie jej potenciálna svokra. Stále len resanka, resanka a ja som nevedela, čo to je, ale potom mi doniesla ochutnať a to bol obyčajný pudingový závin :))) Obyčajný, ale výborný a skoro celý som jej ho zjedla, preto som si podobný upiekla. A páčil sa mi ten názov, preto som ho tak nazvala. Je to také vznešenejšie ako pudingoš. A keď som googlila resanku, tak mi našlo, že to je, resp. bola značka plneného croissantu. Ale ten si ja už nepamätám :)


kucharka
Ďakujem za recept, aj keď ja som si ho trochu pomenila. Plnku som robila s maslom, s obyčajným cukrom a bez hrozienok.
Cesto som robila 1/2 hladkej a 1/2 špaldovej, bez vanil.cukru a bez citrónovej kôry. Cukor som tiež miešala obyčajný biely s trstinovým... prepáč, ale zdalo sa mi tam akosi veľa rôznych chutí... bála som sa, že sa budú “biť”..:-))
Resanka sa vydarila, najlepšia bola ešte taká teplá, všetci sme zbaštili po dva kúsky..
Ešte raz ďakujem.


staja
Ďakujem za vysvetlenie, zase som sa dozvedela niečo nové.
kucharka
Resanka, s malými zmenami, už bola u nás viackrát. Ďakujem za recept.
( trochu sa mi potrhala, ale nám to nevadí :-))



1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia