Orieškovo-hrozienková resanka fotorecept
Foto: imaginarium
Ak si nejaký recept zaslúži, aby bol pripomínaný, tak je to určite tento. Podobných závinov je všade plno, tento je však môj a komu Zobraziť celý popisAk si nejaký recept zaslúži, aby bol pripomínaný, tak je to určite tento. Podobných závinov je všade plno, tento je však môj a komu by som sa už len pochválila, ak nie varecháčom :-)
porcií
na 160-180 °C
Suroviny
900 g |
|
100 g (kryštálový) |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 bal (Finesse) |
|
400 ml |
|
170 ml |
|
3 ks |
|
Plnka: | |
600 ml |
|
2 ks |
|
200 g (kryštálový) |
|
100 g |
|
200 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Navážime si suché ingrediencie - múku, cukor, citrónovú kôru a sušené droždie a premiešame to. Do tejto zmesi pridáme tekutiny - vodu, olej a tri žĺtky. Opäť zľahka premiešame lyžicou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme k zmesi a vymiesime pružné, hladké cesto. Necháme podkysnúť približne pol hodiny a zatiaľ si pripravíme plnku.
-
2
Z mlieka, cukru a pudingov uvaríme hustú kašu. Do horúcej vmiešame nalámanú čokoládu a Heru. Vymiešame na hladký krém.
-
3
Cesto rozdelíme na osem bochníčkov. Postupne každý rozvaľkáme, natrieme osminkou krému, posypeme nahrubo posekanými orieškami a hrozienkami a stočíme do roládky. Dve rolády stočíme do závinu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Pečieme 20 minút na teplote 180 ° C a potom znížime teplotu približne na 160 ° C a dopečieme asi ešte 15 minút.
-
4
Na jeden klasický plech sa zmestia dve resanky. Z jednej resanky som nakrájala cca 10 kúskov čiže dokopy je z tohto množstva asi 40 kúskov. Časť môžete zamraziť alebo pojedať na raňajky ku káve aj viac dní. Tip: Môžete vyskúšať posypať napríklad kokosom alebo časť krému nahradiť džemom, posypať drobným ovocím a stočiť dva rozdielne naplnené záviny.
Samozrejme, aj to sú možnosti :)
Takto mi o tom sestra básnila, keď vravela, čo pečie jej potenciálna svokra. Stále len resanka, resanka a ja som nevedela, čo to je, ale potom mi doniesla ochutnať a to bol obyčajný pudingový závin :))) Obyčajný, ale výborný a skoro celý som jej ho zjedla, preto som si podobný upiekla. A páčil sa mi ten názov, preto som ho tak nazvala. Je to také vznešenejšie ako pudingoš. A keď som googlila resanku, tak mi našlo, že to je, resp. bola značka plneného croissantu. Ale ten si ja už nepamätám :)
Cesto som robila 1/2 hladkej a 1/2 špaldovej, bez vanil.cukru a bez citrónovej kôry. Cukor som tiež miešala obyčajný biely s trstinovým... prepáč, ale zdalo sa mi tam akosi veľa rôznych chutí... bála som sa, že sa budú “biť”..:-))
Resanka sa vydarila, najlepšia bola ešte taká teplá, všetci sme zbaštili po dva kúsky..
Ešte raz ďakujem.
Som rada, že sa ti podarila taká pekná a hlavne, že chutila :-)
No nádhera, som rada, že ste si pochutili :-)
( trochu sa mi potrhala, ale nám to nevadí :-))