Kysnutý závin

Orieškovo-hrozienková resanka (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Ak si nejaký recept zaslúži, aby bol pripomínaný, tak je to určite tento. Podobných závinov je všade plno, tento je však môj a komu by som sa už len pochválila, ak nie varecháčom :-)

40
porcií
35 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Navážime si suché ingrediencie - múku, cukor, citrónovú kôru a sušené droždie a premiešame to. Do tejto zmesi pridáme tekutiny - vodu, olej a tri žĺtky. Opäť zľahka premiešame lyžicou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme k zmesi a vymiesime pružné, hladké cesto. Necháme podkysnúť približne pol hodiny a zatiaľ si pripravíme plnku.
  2. Z mlieka, cukru a pudingov uvaríme hustú kašu. Do horúcej vmiešame nalámanú čokoládu a Heru. Vymiešame na hladký krém.
  3. Cesto rozdelíme na osem bochníčkov. Postupne každý rozvaľkáme, natrieme osminkou krému, posypeme nahrubo posekanými orieškami a hrozienkami a stočíme do roládky. Dve rolády stočíme do závinu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Pečieme 20 minút na teplote 180 ° C a potom znížime teplotu približne na 160 ° C a dopečieme asi ešte 15 minút.
  4. Na jeden klasický plech sa zmestia dve resanky. Z jednej resanky som nakrájala cca 10 kúskov čiže dokopy je z tohto množstva asi 40 kúskov. Časť môžete zamraziť alebo pojedať na raňajky ku káve aj viac dní. Tip: Môžete vyskúšať posypať napríklad kokosom alebo časť krému nahradiť džemom, posypať drobným ovocím a stočiť dva rozdielne naplnené záviny.