Resanka fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 18. októbra 2011

Recept mi dala suseda pred dvomi - tromi týždňami, vychválila ho, tak som ho vyskúšala. Dnes som ho robila už tretí krát.

24 ks
porcií
15 - 25 minút
príprava
12 - 15 minút
na 180 - 150 - 130 °C

Suroviny

600 g
42 g
1 KL
3 KL
100 ml
350 ml vlažné
15 ks
do tmavého cesta pridáme:
4 PL
5 ks
4 PL
plnka:
 alebo lekvár




Postup

  1. 1

    Pripravíme si tieto suroviny :

    Resanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko zohrejeme, rozdelíme na dve polovice, do jednej pridáme 15 tabletiek sacharínu. Do druhej pridáme cukor a droždie t. j. kvások. Pripravíme si tiež kakaovú masu: 4 PL mlieka, pridáme 5 tabletiek sacharínu, aby sa rozpustil a 4 PL kakaa.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky preosejeme múku, pridáme olej, soľ a kvások. Vypracujeme hladké cesto - biele.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na dve polovice.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednu polovicu necháme bielu, do druhej primiešame kakaovú masu ( viď. bod 2 - mlieko, sacharin, kakao). Necháme chvíľu vykysnúť.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každé cesto rozdelíme na tri časti.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obe cestá rozgúľame na veľkosť plytkého taniera. Teraz si môžeme zapnúť rúru na 180°C, nech je zohriata, aby sme resanky hneď mohli vložiť do nej.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na biele cesto položíme kakaové cesto, pokrajoch pritlačíme a ešte spolu rozgúľame.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom radielkom rozdelíme na osem častí.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na širšiu stranu môžeme aj nemusíme položiť nutellu a stáčame. ( Vyskúšala som dať aj čokoládu, bolo to super. )

    Resanka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto pripravený plech hneď môžeme vložiť do rúry.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som ich piekla 5 min. na 180°C, potom 5 min. na 150°C a ešte 5 min. na 130°C. Až pekne zružoveli.

    Resanka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    No a takéto boli rozkrojené. Dobrú chuť !

    Resanka (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

liviar
Sú krásne, ukladám a určite aj vyskúšam.
liviar
Len sa chcem ešte spýtať, že miesto sacharinu by som koľko cukru potrebovala dať?
dorisa
úžasne koláčiky, na desiatu detom ,ako stvorené.
valeri
Fakt krásne a chutné. Ja mám tento recept už dávnejšie, ale ako na závin od jednej starenky z Podáhjskej, kde som ho jedla prvýkrát. Ale tiež by som najradšej vynechala ten sacharín, hlavne pri týchto rohlíčkoch, lebo je to výborný recept pre deti ku kakauku ....
mariaklara
Suseda, od ktorej mám tento recept, mi povedala, aby som ho robila tak, ako ho mám napísaný a uvidím. Teraz mám tri podobné recepty, ale tento sa mi pozdáva najviac. Treba vyskúšať a porovnať. Myslím, že toho sacharinu tam nieje až tak veľa, vôbec to v nich necítiť. Ďakujem za komentíky:)
astheart
Sacharin tam je, a to dokonce velmi mnoho. Až moc na to, aby mohl být pominut. Vtip je v tom, že sacharin tepelnou úpravou ztrácí sladkost, přesto tam ta chemická látka je. Doporučuji nahradit cukrem; v návodech bývá: 1 tableta = 1 kostka, ale je to trochu méně. Pro lehčí diabetiky fruktozou (hroznový cukr) a ti ostatní si mohou koupit nějaké práškové sladidlo vhodné pro tepelnou úpravu. tedy pečení-
babkamt
už som naťahovala ruku,že sa ponúknem.Ja by som ich tiež radšej urobila s cukrom.Určite v najbližšej dobe ,možno zajtra,vyskúšam.
marika554
Vyzerajú naozaj super.Niekedy skúsim. Ty nemôžeš v noci spávať?
julica
Vyzerajú veľmi pekne, ale tomu sacharínu takisto nerozumiem, skúsim to nejako upraviť, aby som nemusela pchať umelú chuť
zdenkas
Tie resanky sú krásne ,musím vyskúšať,ukladám.
mariaklara
Dievčatá, ďakujem, @marika , pri telke som si do polnoci pospala a potom som si zmyslela, že by som ich sem mohla dať, tak vieš, veď ma poznáš:)))
hambalko35
Určite vyskušam ale bez toho sacharínu,pokial nikto z rodiny nema cukrovku tak nevidim dôvod ho tam davat,a hlavne ked to maju jest deti,a mimochodom od sacharinu sa pribera viac ako od obyčajneho cukru :-)
kikkus
toto robieva mamina ako strudlu - recept je zdedeny :) sacharin tomu dava uplne specificku chut - je to uplne ine ako s cukrom, hoci netvrdim, ze je to zdrave a pre deti uz vobec nie...
mariaklara
@kikkus , veď práve preto mi suseda povedala, že aby som v recepte nič nemenila, teší ma, že aspoň niekto sa našiel, kto tento recept pozná. A myslím, že 1 - 2 koláčiky deťom neublížia, keď si ráno s kakaokom dajú. Keby len horšie a nezdravšie nekonzumovali, no nie ?
helca103
poznám tento recept ako závin......ale aj rožteky sa mi páčia
hubata
@astheart a ostatné dievčatá máte pravdu: veď cukor sa dá dať do cesta podľa chuti a tým čo sladkého nemajú nikdy dosť sa môžu posypať resanky práškovým cukrom povrchu - no nie? Fakt ku kakavku ako stvorené na raňajky alebo olovrant. Musím si to uložiť, sú prekrásne tieto resanky.
mariaklara
Ak ich niekto budete robiť, určite mi dáte za pravdu, že ten sacharin tam vôbec nieje až taký sladký.
spagetka1812
ahojte, z Varechy cerpam recepty uz dlhsie, ale nebola som tu prihlasena. Po tomto recepte som sa musela. Lebo ma uplne dostal. Kedysi som bola resankofil, teraz mam rada croissanty, aj ked su uz neni take, aka byvala kedysi resanka. tieto resanky vyzeraju fakt ze super a ked budu take nafufnane ako je ta prava resanka, tak sa budem strasne tesit (kedze moja plynova 105 rocna truba stoji za..)...tiez by som nahradila sacharin cukrom, tak som patrala po tom pomere. Nasla som ze 1 tabletka=1 kocka cukru a 1 kocka cukru = 6g cukru. ked to prepocitam na biele cesto, ze je to 90g, zda sa mi to malo, ale asi to tak ma byt. takze sa to chystam vyskusat, dufam, ze sa podaria:)
tunde1977
naozaj sa podobá na ten môj recept, mala si pravdu mariaklara a krásne si aj ofotila postup. Aj ja si vyskúšam ten tvoj :) ďakujem :)
hambalko35
Nedava sa to vykysnut?Hned sa stym robi?Chcela som ich dnes robit ale počkam na tvoju odpoved,aby som niečo nepokazila.
mariaklara
@hambalko , prepáč, ale až teraz som prišla domov z porady. Cesto kysne chvíľku v rýchlokyske potom, ako pridáš do cesta to kakao. Je to malá chvíľka. A ešte, keď ich ukladáš na plech, a nič viac. Keď položíš poslednú resanku na plech, šup s nimi do rúry. Dám ti ešte jednu radu, robila som ich v piatok a plnila som ich nie nutellou, ale kúskom čokolády, boli výborné, aspoň mi nevytiekla nutella. Asi to pridám aj do receptu, aby to tam bolo.
hambalko35
Dakujem za odpoved,dnes som ich robila presne podla tvojho receptu,a su fakt vyborne,davala som varovu čokoladu a par som urobila aj bez nej :-)Tento recept bude určite patrit u nas medzi favoritov,
mracik9
@mariaklara ,z maličkými zmenami som ich dopiekla,sú fantastické,plnila som ich čokoládou,polovica bez a fakt mi veľmi chutia.Ďakujem.
janalad
Vdaka za recept. Upecene presne podla neho. Bez naplne sa mi zdali menej sladke,ale s nutelou na vrchu boli mnam. Tu co som dala dovnutra, akosi vytiekla, ale to nic nemeni na veci ze su vyborneeeee.
elixir
Jaj, tak by som sa vrhla na ne. Mala by som čosi na obed zjesť už. :D Nádherné :)
kucharka
Upečené, len ja som dala miesto sacharinu cukor. Viem, že sacharin dáva resankám špecifickú chuť, viac sa podobajú tým z obchodu, ale .... ja sacharin ani doma nemám.
Trošku ťažšie sa mi vmiešavala kakaová plnka do cesta, ale nakoniec sme to s dcérkou zvládli. Keď bolo biele cesto vyvaľkané do kruhu, tak som ho tiež trochu posypala cukrom a až potom som ho prikryla tmavým cestom. Asi som dobre urobila, inak by boli resanky pre nás málo sladké.
Veľmi sme si pochutili, ja s kávou a ostatní s mliekom.
Ďakujem za recept. Pekný víkend.


mariaklara
@Kucharka , jéééj, Ty si mi pripomenula môj " starý " recept....budem ho musieť voľakedy aj ja urobiť....teší ma, že saTi podarili a že si bola spokojná....:-) pekný zvyšok soboty a krásnu nedeľu....:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia