Orechovo-tvarohové koláče
Orechovo-tvarohové koláče

Orechovo-tvarohové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. septembra 2019
Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ľahučké, jemné, lístkujúce sa kysnuté cesto, plnené výbornou dvojitou plnkou :-)

15 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
100 g
2 dl
cca 2 dl vlažná
0,5 dl
1 ks
21 g čerstvé
0,5 KL
Plnka orechová:
200 g mleté
2 kopcovité PL (alebo lekvár)
2 PL
1 bal.
1 ks
2 štipky
Plnka tvarohová:
250 g
1 dl
2 PL
pár kvapiek
Na potretie cesta:
50 g (82 %)
3 PL
Na potretie koláčov:
1 ks
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, bielok a droždie napučané v mlieku. Zvyšných cca 2 dl tekutiny pridávame postupne po troške pri hnetení/vypracúvaní cesta. Vždy podľa toho, koľko múka pije a poriadne treba tú tekutinu zakaždým do cesta zapracovať. Máme dostať polomäkké, hladké cesto ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec pomocou trochy múky cesto len krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme ho na teplejšom mieste 30 minút nakysnúť.

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky a aj na potretie cesta. Vajíčko ide do orechovej plnky, ale žltok zvlášť a bielok sa vybije do peny. Je to fantasticky chutiaca, vláčna orechová plnka, ktorú zvyknem používať dokonca aj do trvanlivých orechových koláčikov :-)

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na orechovú plnku si mleté orechy najprv premiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Potom pridáme 2 kopcovité PL lekváru, žltok a dobre zmiešame s orechami. Napokon v miešame aj vybitý vaječný bielok. Na tvarohovú plnku si zmiešame tvaroh, cukor, pudingový prášok a citrónovú šťavu podľa chuti. A pripravíme si aj na potretie cesta dobre zmäknuté maslo a zo 3 PL oleja.

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenší obdĺžnik, na ktorý najprv rozotrieme maslo a až potom ho popolievame aj trochou oleja. Následne cesto tesnejšie skrútime na tenší závin, ktorý necháme 10 minút takto postáť.

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne závin pokrájame na rovnaké kúsky, hrúbky dvoch prstov. Každé cesto potom rozťapkáme a následne vyvaľkáme na veľkosť cca 8-9 cm. Dáme do jednej strany hojne z oboch plniek a následne zakryjeme druhou stranou a len jemnučko stlačíme.

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom, ktorý sme zmiešali s pár kvapkami vody a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Pečieme cca 20 minút, treba si to radšej sledovať.

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové koláče hned za horúca ešte natrieme kúskom masla.

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sú krásne upečené, lahučké a mäkké. Cestu dodá maslo výbornú chuť, ktorá skvele ladí s plnkami. Plnky chutia fantasticky, sú vláčne ale pritom vôbec nevytečú z koláčov :-)

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a v reze... Plnky je naozaj bohato a vidieť aj to, ako sa cesto pekne lístkuje :-) Dobrú chuť!

    Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Milá Cesmínko, tvoje recepty, nejen na koláče, jsou jedna báseň. Vždy máš v rukávu nějaké překvapení, svěží postup a jedinečný vzhled, o chuti si vždy nechávám zdát, hmm Jen nevím, jestli mám dost chuťové fantazie. Děkuji za bezva receptík a přeji krásnou neděli tobě i celé rodině!
terinka55
Milá @Cesminaz , Tvoja kreativita je fantastická a výsledky Tvojej práce sú vždy “stávka na istotu”. Paráda a srdečné pozdravenie :-)
daniela15
Opat to vyzera vyborne. Aj polku drozdia a tvaroh mam v chladnicke. Len orechy nemame, skusim s makom, ten je u nas velmi oblubeny.
izabella929
@cesminaz , no možno práve tento recept hľadám..keď cesto stočíš, netreba nechať dlhšie postáť..stačí 10 min?..no jedla som pred 2 týždňami muránske buchty a zaujalo ma kysnuté cesto, ktoré sa lístkovalo..boli fantastické a stále hľadám nejaký recept na kysnuté cesto ktoré sa tak krásne lístkuje a je krehučké a nadýchané...vyskúšam tento recept, možno to bude to čo hľadám,,,potom ti napíšem..vďaka za recept..)
cesminaz
@Rubyrom @Babka123 @Siisa @Frezia68 dakujem vvám za nakuknutie a milé komentíky,som rada že sa vám recept páči :-) @Radost :-))) pravdaže všetci.Každý z nás je v inom dobrý! Pozdravujem!! @Daniela15 kludne sa dajú orechy aj za mak zameniť,celkom podla chuti :-) Kludne môžeš plnku zamiešať podla tohto receptu,len vymeníš mleté orechy za mletý mak. Ak vyskúšaš,daj potom vedieť.
cesminaz
@bambulkaaa (22.9.2019 11:24)

Dakujem krásne za tvoj milý komentár,si velmi zlatá :-) to ma naozaj velmi teší,že si bola doteraz vždy spokojná a najmä,že vám chutilo.Krásny deň ti želám :-)
cesminaz
@Izabelka vieš velmi dobre kedže aj ty sama pečieš,že takýchto prekladaných kysnutých ciest je dosť vela.Väčšinou chutí každé trochu ináč a v niečom sa líši.Čo sa týka konzistencie a krehkosti cesta,vela závisí od toho,či použiješ olej alebo maslo.Tak isto je to aj s jeho lístkovaním.Ked použiješ medzi tie vrstvy čisto maslo,tak to lístkujúce cesto bude celkom mäkké.Naopak ked použiješ čisto olej,tak bude tuhé,viac do sucha.Ja najradšej miešam aj maslo aj olej.Vtedy je to cesto/lístkovanie super a chuťovo je tiež vynikajúce.Neviem,uvidíš,skús :-) A áno,10 min. mu úplne stačí.Ide vlastne len o to,aby sa to maslo trocha vpilo.Kysnúť to má v rúre :-) @Terinka zlatá,dakujem pekne za tvoju pochvalu a pozdravujem! @Haji dakujem,si milá ako vždy :-) Veru koláčiky boli naozaj výborné,najmä tá orechová plnka bola v nich fantastická! Prajem všetkým príjemný deň!
bambulkaaa
Nie je zač Cesminaz keď je niečo fajné tak nie je o čom ;) Tu je foto ( dúfam že Ti to nebude vadiť ) posledných koláčikov čo som robila podľa teba oba boli super len sa tak po nich zaprášilo :) Teraz som si všimla že som Ti skomolila meno v predošlom mojom komentári omluva ;)


bambulkaaa
Zabudla som napísať názov koláčikov ktoré som robila podľa tvojich receptov ;) Jednoduché čokoládové rožteky a jablkové koláče z dvojakého cesta ;)
cesminaz
@bambulkaaa (23.9.2019 16:32)

Pravdaže mi nevadí,že pridávaš foto :-) ved to ma len poteší! :-) Som rada,že vám koláče chutili.Pekný den ti prajem :-)
kucharka
Ani by som hadam nemala davat fotku, aj ked mam kolace pekne upecene, nemam ich pekne zatocene a preto sa “ listkovanie” cesta akosi nevidi... :-((
Ale ja uz viem, kde sa stala chyba : rolky som krajala na velmi uzko a potom, ked som isla valkat jednotlive casti, tak sa mi to prekoprcovalo a rozcapatilo... az som to balila ako buchty... :-))
Nevadi, aj tak boli vyborne, na buduce uz budem mudrejsia...
Dakujem za recept.


jack
Lákave krásne rohlíčky.Hneď som vedela od koho sú ;-)
cesminaz
@kucharka (26.9.2019 21:18)

:-)) tak si sa troška vytrápila čo? Ale hlavne je,že si si poradila :-) Tie dva prsty hrúbku treba radšej dodržať.Ono to možno znie a zdá hrubé,ale to len na začiatku.Ked to začneš válkat,tak už nie :-) Ale hlavné je že vam koláče aj tak chutili.Dakujem ti za odozvu a pekny den želám!