Orechovo-tvarohové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Ľahučké, jemné, lístkujúce sa kysnuté cesto, plnené výbornou dvojitou plnkou :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
100 g |
|
2 dl |
|
cca 2 dl vlažná |
|
0,5 dl |
|
1 ks |
|
21 g čerstvé |
|
0,5 KL |
|
Plnka orechová: | |
200 g mleté |
|
2 kopcovité PL (alebo lekvár) |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
2 štipky |
|
Plnka tvarohová: | |
250 g |
|
1 dl |
|
2 PL |
|
pár kvapiek |
|
Na potretie cesta: | |
50 g (82 %) |
|
3 PL |
|
Na potretie koláčov: | |
1 ks |
|
pár kvapiek |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, bielok a droždie napučané v mlieku. Zvyšných cca 2 dl tekutiny pridávame postupne po troške pri hnetení/vypracúvaní cesta. Vždy podľa toho, koľko múka pije a poriadne treba tú tekutinu zakaždým do cesta zapracovať. Máme dostať polomäkké, hladké cesto ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec pomocou trochy múky cesto len krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme ho na teplejšom mieste 30 minút nakysnúť.
-
2
Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky a aj na potretie cesta. Vajíčko ide do orechovej plnky, ale žltok zvlášť a bielok sa vybije do peny. Je to fantasticky chutiaca, vláčna orechová plnka, ktorú zvyknem používať dokonca aj do trvanlivých orechových koláčikov :-)
-
3
Na orechovú plnku si mleté orechy najprv premiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Potom pridáme 2 kopcovité PL lekváru, žltok a dobre zmiešame s orechami. Napokon v miešame aj vybitý vaječný bielok. Na tvarohovú plnku si zmiešame tvaroh, cukor, pudingový prášok a citrónovú šťavu podľa chuti. A pripravíme si aj na potretie cesta dobre zmäknuté maslo a zo 3 PL oleja.
-
4
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenší obdĺžnik, na ktorý najprv rozotrieme maslo a až potom ho popolievame aj trochou oleja. Následne cesto tesnejšie skrútime na tenší závin, ktorý necháme 10 minút takto postáť.
-
5
Následne závin pokrájame na rovnaké kúsky, hrúbky dvoch prstov. Každé cesto potom rozťapkáme a následne vyvaľkáme na veľkosť cca 8-9 cm. Dáme do jednej strany hojne z oboch plniek a následne zakryjeme druhou stranou a len jemnučko stlačíme.
-
6
Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom, ktorý sme zmiešali s pár kvapkami vody a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Pečieme cca 20 minút, treba si to radšej sledovať.
-
7
Hotové koláče hned za horúca ešte natrieme kúskom masla.
-
8
Sú krásne upečené, lahučké a mäkké. Cestu dodá maslo výbornú chuť, ktorá skvele ladí s plnkami. Plnky chutia fantasticky, sú vláčne ale pritom vôbec nevytečú z koláčov :-)
-
9
...a v reze... Plnky je naozaj bohato a vidieť aj to, ako sa cesto pekne lístkuje :-) Dobrú chuť!
či sme všetci tvoji
alebo len tí šikovní-cezmínoví..
:-)
Dakujem krásne za tvoj milý komentár,si velmi zlatá :-) to ma naozaj velmi teší,že si bola doteraz vždy spokojná a najmä,že vám chutilo.Krásny deň ti želám :-)
Pravdaže mi nevadí,že pridávaš foto :-) ved to ma len poteší! :-) Som rada,že vám koláče chutili.Pekný den ti prajem :-)
Ale ja uz viem, kde sa stala chyba : rolky som krajala na velmi uzko a potom, ked som isla valkat jednotlive casti, tak sa mi to prekoprcovalo a rozcapatilo... az som to balila ako buchty... :-))
Nevadi, aj tak boli vyborne, na buduce uz budem mudrejsia...
Dakujem za recept.
:-)) tak si sa troška vytrápila čo? Ale hlavne je,že si si poradila :-) Tie dva prsty hrúbku treba radšej dodržať.Ono to možno znie a zdá hrubé,ale to len na začiatku.Ked to začneš válkat,tak už nie :-) Ale hlavné je že vam koláče aj tak chutili.Dakujem ti za odozvu a pekny den želám!