Orechovo-tvarohové koláče

Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké, jemné, lístkujúce sa kysnuté cesto, plnené výbornou dvojitou plnkou :-)

15 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, bielok a droždie napučané v mlieku. Zvyšných cca 2 dl tekutiny pridávame postupne po troške pri hnetení/vypracúvaní cesta. Vždy podľa toho, koľko múka pije a poriadne treba tú tekutinu zakaždým do cesta zapracovať. Máme dostať polomäkké, hladké cesto ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec pomocou trochy múky cesto len krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme ho na teplejšom mieste 30 minút nakysnúť.
  2. Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky a aj na potretie cesta. Vajíčko ide do orechovej plnky, ale žltok zvlášť a bielok sa vybije do peny. Je to fantasticky chutiaca, vláčna orechová plnka, ktorú zvyknem používať dokonca aj do trvanlivých orechových koláčikov :-)
  3. Na orechovú plnku si mleté orechy najprv premiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Potom pridáme 2 kopcovité PL lekváru, žltok a dobre zmiešame s orechami. Napokon v miešame aj vybitý vaječný bielok. Na tvarohovú plnku si zmiešame tvaroh, cukor, pudingový prášok a citrónovú šťavu podľa chuti. A pripravíme si aj na potretie cesta dobre zmäknuté maslo a zo 3 PL oleja.
  4. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenší obdĺžnik, na ktorý najprv rozotrieme maslo a až potom ho popolievame aj trochou oleja. Následne cesto tesnejšie skrútime na tenší závin, ktorý necháme 10 minút takto postáť.
  5. Následne závin pokrájame na rovnaké kúsky, hrúbky dvoch prstov. Každé cesto potom rozťapkáme a následne vyvaľkáme na veľkosť cca 8-9 cm. Dáme do jednej strany hojne z oboch plniek a následne zakryjeme druhou stranou a len jemnučko stlačíme.
  6. Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom, ktorý sme zmiešali s pár kvapkami vody a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Pečieme cca 20 minút, treba si to radšej sledovať.
  7. Hotové koláče hned za horúca ešte natrieme kúskom masla.
  8. Sú krásne upečené, lahučké a mäkké. Cestu dodá maslo výbornú chuť, ktorá skvele ladí s plnkami. Plnky chutia fantasticky, sú vláčne ale pritom vôbec nevytečú z koláčov :-)
  9. ...a v reze... Plnky je naozaj bohato a vidieť aj to, ako sa cesto pekne lístkuje :-) Dobrú chuť!