Orechovo-tvarohové koláče
Orechovo-tvarohové koláče (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Ľahučké, jemné, lístkujúce sa kysnuté cesto, plnené
výbornou dvojitou
plnkou :-)
15 ks porcií |
20 minút na 180 °C |
Postup
- V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, bielok a droždie napučané v mlieku. Zvyšných cca 2 dl tekutiny pridávame postupne po troške pri hnetení/vypracúvaní cesta. Vždy podľa toho, koľko múka pije a poriadne treba tú tekutinu zakaždým do cesta zapracovať. Máme dostať polomäkké, hladké cesto ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec pomocou trochy múky cesto len krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme ho na teplejšom mieste 30 minút nakysnúť.
- Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky a aj na potretie cesta. Vajíčko ide do orechovej plnky, ale žltok zvlášť a bielok sa vybije do peny. Je to fantasticky chutiaca, vláčna orechová plnka, ktorú zvyknem používať dokonca aj do trvanlivých orechových koláčikov :-)
- Na orechovú plnku si mleté orechy najprv premiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Potom pridáme 2 kopcovité PL lekváru, žltok a dobre zmiešame s orechami. Napokon v miešame aj vybitý vaječný bielok.
Na tvarohovú plnku si zmiešame tvaroh, cukor, pudingový prášok a citrónovú šťavu podľa chuti. A pripravíme si aj na potretie cesta dobre zmäknuté maslo a zo 3 PL oleja.
- Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenší obdĺžnik, na ktorý najprv rozotrieme maslo a až potom ho popolievame aj trochou oleja. Následne cesto tesnejšie skrútime na tenší závin, ktorý necháme 10 minút takto postáť.
- Následne závin pokrájame na rovnaké kúsky, hrúbky dvoch prstov. Každé cesto potom rozťapkáme a následne vyvaľkáme na veľkosť cca 8-9 cm. Dáme do jednej strany hojne z oboch plniek a následne zakryjeme druhou stranou a len jemnučko stlačíme.
- Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom, ktorý sme zmiešali s pár kvapkami vody a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Pečieme cca 20 minút, treba si to radšej sledovať.
- Hotové koláče hned za horúca ešte natrieme kúskom masla.
- Sú krásne upečené, lahučké a mäkké. Cestu dodá maslo výbornú chuť, ktorá skvele ladí s plnkami. Plnky chutia fantasticky, sú vláčne ale pritom vôbec nevytečú z koláčov :-)
- ...a v reze...
Plnky je naozaj bohato a vidieť aj to, ako sa cesto pekne lístkuje :-)
Dobrú chuť!