Opité jablká fotorecept
Len pre dospelých... Svieži jablkový sladkokyslý zákusok. Chutí skvele.
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
2 ks (veľkosť M) |
|
90 g |
|
1 KL |
|
štipka |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
nastrúhaná |
|
130 g |
|
1/2 bal. |
|
Na navlhčenie korpusu: | |
(alebo mlieko) |
|
Krém: | |
200 g ( 82 %) |
|
5 PL |
|
1 KL |
|
200 g (14-16 %) |
|
Jablkovo-vínovo želé: | |
1 kg |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
200 ml (polosladké 11 %) |
|
2 bal. (2x72 g, alebo lesná zmes) |
|
Postup
-
1
Korpus: Celé vajcia vyšľahám s cukrami, štipkou soli do svetlej masy. Prilievam olej, mlieko, vsypem najemno nastrúhanú kôru z čerstvého citróna a slabšie šľahám. Nakoniec zamiešam múku s práškom do pečiva.
- 2
Hotové cesto vylejem na vysoký plech 24x24x6 cm. Dno plechu je vyložené papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečiem 20 minút. Skontrolujem špajľou a upečený korpus navlhčím jablkovou šťavou a nechám vychladnúť.
- 3
Krém: V nádobe vyšľahám maslo s práškovým cukrom do nadýchanej masy a po lyžiciach zašľahám kyslú smotanu. Suroviny pri šľahaní musia byť rovnakej izbovej teploty. Maslovo-smotanový krém rozotriem rovnomerne na vychladnutý korpus. Odložím do chladničky, aby poriadne stuhol.
- 4
Želé jablko-vínové: Do vriacej vody vysypem očistené jablká, ktoré som narezala na väčšie kúsky, Nechám pomaly variť. Pridám cukor, červené víno. Ja som priliala aj citrónovú šťavu, aby po pridaní sladkých galaretiek nebola zmes príliš sladká. Záleží ešte aké je víno a jablká... Keď boli jablká primerane uvarené – nie rozvarené - vypnem oheň a hneď vsypem 2 balenia galaretky v prášku a miešam až do ich rozpustenia. Takto hotové jablko-vínové želé nechám chladiť až do čiastočného stuhnutia. Môžete si spraviť aj z polovičnej dávky.
- 5
Primerane stuhnuté jablko-vínové želé som dávala na vrch krému na 2-krát, aby krém ostal neporušený. Nechávam v chladničke celú noc. Potom naporciujem podľa vlastného uváženia.
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu