Opitá bábovka (Whiskey-soaked Chocolate Bundt cake) fotorecept
Foto: babav
Upiekla som bábovku podľa receptu z New York Times magazínu. Veľmi chutná, stojí za vyskúšanie.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
250 g |
|
350 g |
|
3 ks celé |
|
150 g tmavá |
|
4 PL silná inštantná práš. |
|
2 PL kvalitné |
|
250 ml |
|
1 bal. |
|
300 g |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
podľa chuti na poliatie |
|
na posypanie |
|
na vymastenie formy |
|
Postup
-
1
Suroviny, ktoré som použila.
-
2
Odmerané a navážené suroviny pred sľahaním: Maslo s cukrom v mise, vajcia, roztopená čokoláda, whiskey, kávový a kakaový prášok zaliatý vriacou vodou do objemu 1 šálky = 250 ml, múka zmiešaná so soľou a práškom do pečiva.
-
3
Najskôr som vyšľahala zmäknuté maslo s cukrom a vanilkou.
-
4
Postupne po jednom som za stáleho šľahania pridala vajcia.
-
5
Potom roztopenú čokoládu.
-
6
Nakoniec som po dávkach striedavo na 3 krát pridávala tekutinu (whiskey a tekutú zmes kávy s kakaom), múku zmiešanú so soľou a PDP. Hotové cesto som naliala do pripravenej maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
-
7
Cesto vo forme bolo celkom riedke, až som mala obavy, že sa nedopečie. Formu som vložila do rúry vyhriatej na 160 stupňov C a piekla 60 minút. Vyskúšala som špáradlom či je cesto prepečené ...bolo, ale pre istotu som formu nechala vo vypnutej rúre ešte 10 minút.
-
8
Upečená, vyklopená bábovka po 15 minútovom oddychu vo forme. Bábovku som este pripila, poliala som ju 5Pl whiskey, ktorá do nej pekne vsiakla (podľa chuti možno použiť aj viacej whiskey).
-
9
Nakoniec som ju posypala práškovým cukrom.
-
10
Takto vyzerala v reze, hotová na servírovanie.
-
11
Výborne chutila sama o sebe, aj s čerstvým ovocím a šľahačkou, alebo so zmrzlinou. Nie je to zákusok vhodný pre deti.
tak túto nemôže už môj dedko...bo niekedy sa správa jak malé dietko..:-)