Opekaná ryža

Opekaná ryža (vegan) (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Toto jednoduché a chutné jedlo robím vždy, keď mám ryžu nazvyš :) Práve s deň-dva starou ryžou chutí najlepšie! Kľudne si k tomu môžete prihodiť akúkoľvek zeleninu alebo tofu, toto je úplne najviac zjednodušená verzia.

4
porcie
40 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ja som si deň vopred uvarila sójové rezance - poriadne ich vyžmýkame a necháme marinovať aspoň 30 minút (u mňa boli cez noc) v chladničke.
  2. Na panvici si opečieme cibuľku s troškou soli, papriky a čierneho korenia a odstavíme na bok.
  3. Ďalej opekáme rezance kým sa nám spraví na povrchu chrumkavá "kôrka", pri tomto bode som ich ešte postupne polievala so zvyškom marinády. *Narozdiel od mäsa si môžeme zeleninové/sójové marinády uschovať na ďalšie použitie, takže si kľudne môžeme spraviť dvojitú dávku :)*
  4. Keďže nemám wok, ryžu som na najvyššej teplote opekala postupne, na trikrát. Podľa potreby ju polejeme sójovkou, cesnakovým granulátom, jemne okoreníme. Každú jednotlivú dávku takto opekáme cca 5 minút, kým nezačne ryža "pukať" a chrumkať.
  5. Všetko spolu na panivici zmiešame a ešte na pár minút opražíme aby sa nám skombinovali chute.
  6. A máme hotovo! Do jedla sa môžeme rovno pustiť alebo posypať čím nám chutí, ja som tentokrát volila kombináciu sezamu, opraženej cibuľky a chilli omáčky Sriracha. Netreba sa báť experimentovať, toto jedlo je výborné so zeleninou, hríbami, tofu, no proste čokoľvek máme v chladničke nazvyš a nechceme vyhadzovať :) Dobrú chuť!