Neúdená ľudová saláma bez vajec fotorecept
Foto: kvakac
Je to niečo, z čoho si vždy odrežete kúsok, keď idete okolo chladničky. Recept je vhodný na pomalý hrniec.
príprava
na 90 - 95 °C
Suroviny
1200 g (bez kostí a kože) |
|
600 g |
|
600 g |
|
1 l (alebo kurací) |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
250 g |
|
2 hlavičky |
|
1/2 KL |
|
2 PL (domáci) |
|
2 PL |
|
Kto chce: | |
1 PL |
|
1 KL |
|
Na záver: | |
|
Postup
-
1
Všetko mäso si pokrájame na kocky, ktoré nám vojdu do mlynčeka na mäso.
-
2
Z bravčového karé a z kuracích pŕs odložíme bokom po 300 g.
-
3
Odložené karé 300 g a kuracie prsia 300 g zomelieme a potom s 300 ml vývaru rozmixujeme na hladkú kašu. To je totiž to spojivo, ktoré nám salámu bude držať spolu. Ďalej 300 g kuracích prs a 300 g z bôčika mastná časť (slanina) nakrájame na 1,5 cm kúsky. To bude mozaika v saláme.
-
4
Ostatné mäso zomelieme, pridáme tie krájané kúsky mäsa, aj mixované mäso plus všetky koreniny. Cibuľu zomelieme s mäsom a cesnak nastrúhame na drobno, aby bol čo najviac aromatický. Všetko pekne rukami zmiešame (ručná práca je najlepšia) a postupne pridávame soľ a vývar. Miešame tak dlho, až sa nám vytvorí jedna pevná mokrá masa, ktorá drží pekne spolu. Necháme hmotu 12 a viac hodín postať v chlade.
-
5
Potom naložíme hmotu mäsa do vrecka na tlačenku. Varíme na slabom vare tak na 90 °C - 95 °C štyri hodiny v pomalom hrnci - v ňom nemusím dávať pozor na varenie. On si udržiava teplotu sám. Z tohto množstva mi vyšli dva kusy. Môžme variť aj v klasickom hrnci tak 2 hodiny, ale ozaj slabo variť, stále to sledovať nech sa to prudko nerozvarí.
-
6
Po tejto dobe vytiahneme salámu z hrnca a necháme trochu vychladnúť. Vrecko dáme preč aj s vodou čo nám tam vznikla.(Môžme ju použiť na fazuľu.) Na hladký povrch napr. alobal nasypeme mletú červenú papriku a salámu ňou dobre natrieme. Potom zabalíme mäso späť do alobalu a necháme vychladnúť. Chladné dáme do chladničky na noc dobre stuhnúť.
-
7
Potom už len krájame a jeme. Dá sa to jesť samotné s chlebom, alebo teplé so zemiakmi. Dobrá je k tomu kyslá uhorka, chren, feferóny alebo horčica. Podľa tohto receptu je to ostré.
Vďaka za koment. Nám to veru chutí. Zaujímavé je na tom, že je tam bravčový bôčik a vôbec to nie je mastné. Povedal by som, skôr suché. Ako keď sa robia klobásy. Musí to byť dostatočné vlhké.
Vďaka za koment. Dnes som to mal opečené ako sekanú so zemiakovou kašou. Dá sa to použiť na rôzne spôsoby. Zajtra nakrájam do kyslej fazule z toho.
Vďaka za koment. To je tiež jedna z možnosti. Je to také správne využitie bravčového bôčiku a potom jedenie na rôzne spôsoby.
Vďaka za koment. Tak si potom môj človek, máš jednaké chute.
Vďaka za úsmevný koment. Aj u mňa vždy zbadajú, že som si kúsok ukrojil. Mám totiž potom červené ústa a prsty. Zdravím vás na Morave a želám pekný deň.
Vďaka za koment. To veru je, také obyčajné ľudové jedlo.
Vďaka za koment. Ja som to mal vo vrecku 16cm. Je to dosť hrubé, tak aby sa to riadne prevarilo a všetky chute spolu prešli, preto som to robil v pomalom hrnci na Low. V tom trvá len 1,5 hodiny pokiaľ sa to dostane na to varenie. Takže si myslím že v tom šunkovare by to mohlo aj tak byť ako si napísala, keď máš šunku tak odskúšanú. Ja som v ňom ešte nerobil.
Vďaka za koment. To máš veru pravdu.