Domáca saláma

Neúdená ľudová saláma bez vajec (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to niečo, z čoho si vždy odrežete kúsok, keď idete okolo chladničky. Recept je vhodný na pomalý hrniec.

30 minút
príprava
240 minút
na 90 - 95 °C

Postup

  1. Všetko mäso si pokrájame na kocky, ktoré nám vojdu do mlynčeka na mäso.
  2. Z bravčového karé a z kuracích pŕs odložíme bokom po 300 g.
  3. Odložené karé 300 g a kuracie prsia 300 g zomelieme a potom s 300 ml vývaru rozmixujeme na hladkú kašu. To je totiž to spojivo, ktoré nám salámu bude držať spolu. Ďalej 300 g kuracích prs a 300 g z bôčika mastná časť (slanina) nakrájame na 1,5 cm kúsky. To bude mozaika v saláme.
  4. Ostatné mäso zomelieme, pridáme tie krájané kúsky mäsa, aj mixované mäso plus všetky koreniny. Cibuľu zomelieme s mäsom a cesnak nastrúhame na drobno, aby bol čo najviac aromatický. Všetko pekne rukami zmiešame (ručná práca je najlepšia) a postupne pridávame soľ a vývar. Miešame tak dlho, až sa nám vytvorí jedna pevná mokrá masa, ktorá drží pekne spolu. Necháme hmotu 12 a viac hodín postať v chlade.
  5. Potom naložíme hmotu mäsa do vrecka na tlačenku. Varíme na slabom vare tak na 90 °C - 95 °C štyri hodiny v pomalom hrnci - v ňom nemusím dávať pozor na varenie. On si udržiava teplotu sám. Z tohto množstva mi vyšli dva kusy. Môžme variť aj v klasickom hrnci tak 2 hodiny, ale ozaj slabo variť, stále to sledovať nech sa to prudko nerozvarí.
  6. Po tejto dobe vytiahneme salámu z hrnca a necháme trochu vychladnúť. Vrecko dáme preč aj s vodou čo nám tam vznikla.(Môžme ju použiť na fazuľu.) Na hladký povrch napr. alobal nasypeme mletú červenú papriku a salámu ňou dobre natrieme. Potom zabalíme mäso späť do alobalu a necháme vychladnúť. Chladné dáme do chladničky na noc dobre stuhnúť.
  7. Potom už len krájame a jeme. Dá sa to jesť samotné s chlebom, alebo teplé so zemiakmi. Dobrá je k tomu kyslá uhorka, chren, feferóny alebo horčica. Podľa tohto receptu je to ostré.