Nátierka z pečeného baklažánu
Po práve uplynutom víkende, kedy sme dosýta dopriavali našim mlsným jazýčkom možno viacerí z nás uvažujú nad zdravšou, ľahkou večerou na pracovné dni. My sme Zobraziť celý popisPo práve uplynutom víkende, kedy sme dosýta dopriavali našim mlsným jazýčkom možno viacerí z nás uvažujú nad zdravšou, ľahkou večerou na pracovné dni. My sme začali už včera a zužitkovali baklažány, ktoré si okrem musaky dopriavame často práve v podobe tohto orientálnejšieho receptu, známeho vo francúzsky hovoriacich krajinách v jeho mierne pozmenenej verzii aj ako „baklažánový kaviár“. Základom toho receptu sú kvalitné suroviny a to predovšetkým kvalitný olivový olej. Poďme teda na to!
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Podľa veľkosti baklažánov: Veľký baklažán (500 - 750 g) pozdĺžne prekrojíme na 2 časti a mriežkovite nakrojíme; menšie baklažány poprepichujeme na viacerých miestach vidličkou (pre uľahčenie úniku pary).
- 2
Takto pripravené baklažány pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov do ich úplného zmäknutia (podľa veľkosti cca 30 - 40 minút). (Použijeme buď mierne olejom potretý pekáč alebo ako v našom prípade - pekáč s mriežkou).
- 3
Po upečení necháme baklažán mierne vychladnúť a polievkovou lyžicou opatrne vyškrabeme jeho obsah. (Ten by mal mať pri dobrom prepečení konzistenciu bez väčších viditeľných vláken a preto ho v zásade už nie je nutné následne mixovať...)
- 4
Cesnak prelisujeme alebo na kuchynskej doske utrieme nožom so štipkou soli a pridáme k baklažánu a poriadne premiešame spolu so všetkými ostatnými ingredienciami. (My tu a tam vynechávame mätu, takže ju nemusíte špeciálne kvôli receptu kupovať.)
- 5
Podávame s hriankou, pečivom, krekrami alebo akokoľvek inak :) Ideálny je tiež ako "predjedlový" dip... My ho ešte posypávame špeciálnym korením židovskej kuchyne - za'atarom (vy môžete napríklad sézamovými semienkami). Dobrú chuť!
Tiež baklažánová nátierka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem! :-)
Martina
Pred par rokmi som mal zaujmavu diskusiu v arabskej krajine aky je rozdiel medzi baba ganoush a maklubou. Obidve maju tu istu surovinu peceny baklazan. Baba ganoush by mal mat melasu z granatovych jablk a orechy a maklouba ma tahini a jogurt ( a je jemnejsia- hladka). No a skoro som zabudol potom je perska varianta Mirza Ghassemi s paradajkami a vajickami. Cheers
Moj recept je z knihy Jeruzalem od Sami Tamimi (s vynimkou granatoveho jablka, ktore som vynechala)...
Ale asi to bude tak, ako s hummusom atd.- sporov o tom, co v nom presne ma byt, ako sa ma robit, kde vznikol etc. je kopec...
Myslim, ze uvedene riziko sa tyka kazdeho pokrmu, nesuceho specificky nazov...Zoberme si Shakshuku napriklad.
Co som tym chcela povedat je, ze autenticky a ten pravy recept - to je snad az filozoficka tema ;-)
Pekny den.
Martina
Vďaka za komentár.
Viď môj vyšší uvedený komentár pre Mijaitu...tie diskusie sú naozaj zaujímave a podnetné.
Pekný deň.
Martina
Zaujímavé. To granátové jablko som v spojení s baba ganoush už tiež registrovala. Je pekná tá rôznorodosť. Asi ako pri našej kapustnici nenájdeme jeden univerzálny recept, hoc najdôležitejší je predsa len chuťový výsledok, všakže? :)
Ďakujem za komentár.
Martina
Ja som cesnak dala piecť spolu s baklažánom, a do hotového som pridala lyžičku tahini - dúfam, že sa nenahneváš :-)))
Pekný večer.
Nádhera! Vďaka za zdieľanie hotovej pochúťky. Pečený cesnak tomu rozhodne musel pridať ďalší rozmer a tahini do blízkovýchodnej kuchyne jednoducho patrí, takže prečo nie :)
Tak či tak, ten "správny a jediný" recept neexistuje ;-)
Pekný večer.
Martina
skús vyskúšať, ak budeš mať pri inej príležitosti mätu doma - ako som písala, nie je to žiadna podmienka, ale dá to tomu také svieže nakopnutie (a množstvo tiež záleží od chuťových preferencií)
Pekný večer,
Martina
www.lenius.it/baba-ganoush-di-ottolenghi-con-o-senza-...
www.davidlebovitz.com/baba-ganosh/...
Jako Mijaita, urcite s tahini. V opacnem pripade me to pripomina kjopolo, balkanskou verzi teto arabske vyborne zalezitosti.
Ako som už uvädzala vyššie, držala som sa presne verzie z knihy Jeruzalem. Nikde som netvrdila, že to je je to jediný "opravdický" recept...ALe som poučená - odteraz len popis jedla a o názve sa kľudne vyhádajte v popise...