Baklažánová nátierka
Nátierka z pečeného baklažánu
Autor receptu: platdujour
Po práve uplynutom víkende, kedy sme dosýta dopriavali našim mlsným jazýčkom možno
viacerí z nás uvažujú nad zdravšou, ľahkou
večerou na pracovné dni.
My sme začali už včera a zužitkovali baklažány, ktoré si okrem musaky dopriavame často práve
v podobe tohto orientálnejšieho receptu,
známeho vo francúzsky hovoriacich krajinách v jeho mierne pozmenenej verzii aj ako
„baklažánový kaviár“.
Základom toho receptu sú kvalitné suroviny a to predovšetkým kvalitný olivový olej.
Poďme teda na to!
2-4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Podľa veľkosti baklažánov:
Veľký baklažán (500 - 750 g) pozdĺžne prekrojíme na 2 časti a mriežkovite nakrojíme; menšie baklažány poprepichujeme na viacerých miestach vidličkou (pre uľahčenie úniku pary).
- Takto pripravené baklažány pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov do ich úplného zmäknutia (podľa veľkosti cca 30 - 40 minút).
(Použijeme buď mierne olejom potretý pekáč alebo ako v našom prípade - pekáč s mriežkou).
- Po upečení necháme baklažán mierne vychladnúť a polievkovou lyžicou opatrne vyškrabeme jeho obsah. (Ten by mal mať pri dobrom prepečení konzistenciu bez väčších viditeľných vláken a preto ho v zásade už nie je nutné následne mixovať...)
- Cesnak prelisujeme alebo na kuchynskej doske utrieme nožom so štipkou soli a pridáme k baklažánu a poriadne premiešame spolu so všetkými ostatnými ingredienciami. (My tu a tam vynechávame mätu, takže ju nemusíte špeciálne kvôli receptu kupovať.)
- Podávame s hriankou, pečivom, krekrami alebo akokoľvek inak :)
Ideálny je tiež ako "predjedlový" dip...
My ho ešte posypávame špeciálnym korením židovskej kuchyne - za'atarom (vy môžete napríklad sézamovými semienkami).
Dobrú chuť!