Baklažánová nátierka

Nátierka z pečeného baklažánu

Autor receptu: platdujour

Po práve uplynutom víkende, kedy sme dosýta dopriavali našim mlsným jazýčkom možno viacerí z nás uvažujú nad zdravšou, ľahkou večerou na pracovné dni. My sme začali už včera a zužitkovali baklažány, ktoré si okrem musaky dopriavame často práve v podobe tohto orientálnejšieho receptu, známeho vo francúzsky hovoriacich krajinách v jeho mierne pozmenenej verzii aj ako „baklažánový kaviár“. Základom toho receptu sú kvalitné suroviny a to predovšetkým kvalitný olivový olej. Poďme teda na to!

2-4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Podľa veľkosti baklažánov: Veľký baklažán (500 - 750 g) pozdĺžne prekrojíme na 2 časti a mriežkovite nakrojíme; menšie baklažány poprepichujeme na viacerých miestach vidličkou (pre uľahčenie úniku pary).
  2. Takto pripravené baklažány pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov do ich úplného zmäknutia (podľa veľkosti cca 30 - 40 minút). (Použijeme buď mierne olejom potretý pekáč alebo ako v našom prípade - pekáč s mriežkou).
  3. Po upečení necháme baklažán mierne vychladnúť a polievkovou lyžicou opatrne vyškrabeme jeho obsah. (Ten by mal mať pri dobrom prepečení konzistenciu bez väčších viditeľných vláken a preto ho v zásade už nie je nutné následne mixovať...)
  4. Cesnak prelisujeme alebo na kuchynskej doske utrieme nožom so štipkou soli a pridáme k baklažánu a poriadne premiešame spolu so všetkými ostatnými ingredienciami. (My tu a tam vynechávame mätu, takže ju nemusíte špeciálne kvôli receptu kupovať.)
  5. Podávame s hriankou, pečivom, krekrami alebo akokoľvek inak :) Ideálny je tiež ako "predjedlový" dip... My ho ešte posypávame špeciálnym korením židovskej kuchyne - za'atarom (vy môžete napríklad sézamovými semienkami). Dobrú chuť!