Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Náš víkendový segedínsky guláš fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 26. februára 2022
Náš víkendový segedínsky guláš (fotorecept)
Foto: helena10

Uvarený včera podvečer.

Suroviny

1,30 kg (bez kosti)
1,50 kg (aj so šťavou)
2 ks
2 strúčiky
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Osobitne v hrnci dusíme kyslú kapustu asi s tretinou nálevu (podľa kyslosti juchy - šťavy z kyslej kapusty) a dolejeme vodu. Ostatný nálev si odložíme bokom, ak by sme ešte potrebovali.

  2. 2

    Pripravíme si do hrnčeka zátrepku z 2 decilitrov vody a 2 lyžíc hladkej múky, ktorú dobre vymiešame. Necháme odpočívať.

  3. 3

    Umyté bravčové plece nakrájame na kocky.

  4. 4

    Očistenú na drobno nakrájanú cibuľu orestujeme na zmesi oleja a masti, pridáme štipku rasce, na drobno nakrájaný cesnak. Do toho základu nakoniec ešte pridáme lyžicu kremžskej horčice a mletú červenú papriku, speníme ju a hneď vložíme mäso. Osmažíme, aby sa trochu zatiahlo. Podlejeme vodou, osolíme, okoreníme a prikryté mäso dusíme za občasného premiešania do polomäkka.

  5. 5

    K mäsu pridáme udusenú kyslú kapustu. Podľa potreby a našej chuti podlejeme vodou alebo juchou – šťava z kyslej kapusty a dusíme ďalej. Nakoniec guláš zahustíme vopred pripravenou zátrepkou, rozmiešame a dusíme pomaly do mäkka.

  6. 6

    Pred koncom pridáme smotanu na varenie, dochutíme a krátko prevaríme. Ku gulášu čerstvý chlieb alebo knedľu. Máme pochúťku na celý víkend.

    Náš víkendový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
V poslednej dobe sa tu zjavilo niekoľko segedínov a je načase, aby som i ja uvarila. Robím podobne ako ty, len tú horčicu nedávam. Skúsim pridať, uvidím, čo to spraví s chuťou. Ale zlé to byť nemôže. Vďaka za inšpiráciu.
evanaaa
Pred troma dňami sme segedín dojedli....ja dám dusiť mäso so všetkým, čo k tomu patrí (alebo aj naviac :-) ), dusím domäkka a až potom doň dám kyslú kapustu surovú, a v tej mäsovej šťave ju dovarím. Potom spravím zátrepku (tú si pripravím na začiatku varenia, aby odstála) zalejem smotanou na verenie, aj šľahačkovou (dávam jej dosť) povarím a hotovo! Ale iste sú všetky dobré......každý má tú svoju.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia