Segedínsky guláš

Náš víkendový segedínsky guláš (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Uvarený včera podvečer.

Postup

  1. Osobitne v hrnci dusíme kyslú kapustu asi s tretinou nálevu (podľa kyslosti juchy - šťavy z kyslej kapusty) a dolejeme vodu. Ostatný nálev si odložíme bokom, ak by sme ešte potrebovali.
  2. Pripravíme si do hrnčeka zátrepku z 2 decilitrov vody a 2 lyžíc hladkej múky, ktorú dobre vymiešame. Necháme odpočívať.
  3. Umyté bravčové plece nakrájame na kocky.
  4. Očistenú na drobno nakrájanú cibuľu orestujeme na zmesi oleja a masti, pridáme štipku rasce, na drobno nakrájaný cesnak. Do toho základu nakoniec ešte pridáme lyžicu kremžskej horčice a mletú červenú papriku, speníme ju a hneď vložíme mäso. Osmažíme, aby sa trochu zatiahlo. Podlejeme vodou, osolíme, okoreníme a prikryté mäso dusíme za občasného premiešania do polomäkka.
  5. K mäsu pridáme udusenú kyslú kapustu. Podľa potreby a našej chuti podlejeme vodou alebo juchou – šťava z kyslej kapusty a dusíme ďalej. Nakoniec guláš zahustíme vopred pripravenou zátrepkou, rozmiešame a dusíme pomaly do mäkka.
  6. Pred koncom pridáme smotanu na varenie, dochutíme a krátko prevaríme. Ku gulášu čerstvý chlieb alebo knedľu. Máme pochúťku na celý víkend.