Zaváraná mrkva

Nakladané mrkvičky (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Kto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti.* Nájdu sa aj úplne maličké, ktoré je ťažko použiť na varenie jedál. Ale hodia sa na nakladanie na sladkokyslo a sú potom vhodnou prílohou k jedlám. Na tento recept sa hodia skutočne len miniatúrne mrkvičky do veľkosti 5 cm.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme nálev. Všetky suroviny dáme do do hrnca alebo misky a premiešame. Nálev sa nevarí, počas prípravy mrkvičiek ho občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
  2. Mrkvičkám odrežeme chvostíky aj lístky. Zalejeme vodou a dobre ich vyperieme, zbavíme hliny. Potom zalejeme čistou vodou a ešte dočistíme novou hubkou na umývanie riadu. Nešúpeme ich, stačí ich hubkou vyšúchať a tak zbaviť nečistôt. Dáme ich do hrnca, zalejeme čistou vodou a cca 3-4 minúty povaríme. Potom ich hneď scedíme.
  3. Na dno každej fľaštičky uložíme trocha kôpru, cibuľu, bobkový list, čierne a nové korenie, horčicové semienka a cesnak.
  4. Na korenie naukladáme pripravené mrkvičky, trocha ich vo fľaši strasieme, aby neboli zbytočné medzery. Zalejeme nálevom.
  5. Fľaštičky uzavrieme a sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút. Necháme vychladnúť, potom ich vyberieme a odložíme. Používame ako kyslé uhorky, čalamádu a pod.
  6. Poznámka: Pokiaľ sa nám nálev zvýši, môžeme ho použiť na čerstvý uhorkový šalát alebo čerstvo pripravený šalát z hlávkového šalátu a inej zeleniny.