Zaváraná mrkva
Nakladané mrkvičky (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Kto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti.* Nájdu sa aj úplne maličké, ktoré je ťažko použiť na varenie jedál. Ale hodia sa na nakladanie na sladkokyslo a sú potom vhodnou prílohou k jedlám. Na tento recept sa hodia skutočne len miniatúrne mrkvičky do veľkosti 5 cm.
Postup
- Najprv si pripravíme nálev. Všetky suroviny dáme do do hrnca alebo misky a premiešame. Nálev sa nevarí, počas prípravy mrkvičiek ho občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
- Mrkvičkám odrežeme chvostíky aj lístky. Zalejeme vodou a dobre ich vyperieme, zbavíme hliny. Potom zalejeme čistou vodou a ešte dočistíme novou hubkou na umývanie riadu. Nešúpeme ich, stačí ich hubkou vyšúchať a tak zbaviť nečistôt. Dáme ich do hrnca, zalejeme čistou vodou a cca 3-4 minúty povaríme. Potom ich hneď scedíme.
- Na dno každej fľaštičky uložíme trocha kôpru, cibuľu, bobkový list, čierne a nové korenie, horčicové semienka a cesnak.
- Na korenie naukladáme pripravené mrkvičky, trocha ich vo fľaši strasieme, aby neboli zbytočné medzery.
Zalejeme nálevom.
- Fľaštičky uzavrieme a sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút. Necháme vychladnúť, potom ich vyberieme a odložíme.
Používame ako kyslé uhorky, čalamádu a pod.
- Poznámka: Pokiaľ sa nám nálev zvýši, môžeme ho použiť na čerstvý uhorkový šalát alebo čerstvo pripravený šalát z hlávkového šalátu a inej zeleniny.