Mrkvovo-zelerove morčacie soté

mrnousik - fotkamrnousik, 4. júna 2013 17:02
Ďalšie recepty »
Mrkvovo-zelerove morčacie sotéFoto: mrnousik

Zas moja klasika a moje chute :) Tentokrát hrá prím mrkva, ktorá dodá jedlu okrem veľkého množstva vitamínov aj neskutočne dobrú príchuť. Papánko je zas trochu viac omáčkoidne, ja také rada, čo už narobím. V každom prípade obed je bohatý na nutričné hodnoty a pre jazýčky, ktoré oblubujú pikantné a korenené jedlá úplne vhodny.

2-3
porcie
10 min
príprava
25 min
tepelná úprava

Suroviny

TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Pred týmto jedlom vypijem vždy aspoň litera a pol vody, lebo by som sa dopustila obžerstva. Začnem deň vopred, keď do acidka rozmiešam čierne korenie, kurkumu, majorán, cesnak, oregano a papriku. Morčacie prsia v nich obalím a nechám v chladničke do druhého dňa. Acidko má, aj keď nie vedecky dokazateľné, hydratačné účinky na mäso, ktoré nebudem smažiť, piecť ale ho "bohapusto" uvarím a chutné bude aj napriek tomu.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 1
  2. 2

    Prím hrajú moje obľúbené podzemné zeleninky :) Ako je zrejmé z fotky, povarím ich s kuracím bujónom.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici rozohrejem trochu olivového oleja, do ktorého vložím koreňovú zeleninu. Pri restovaní zeleniny do nej kvacnem trochu "marinády" z mäska (ta acidkova) a premiešam, nech nasaje chuťe.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 3
  4. 4

    Po pár minútach zalejem vriacou vodou, doložím podla chuti bylinky a korenie, dohodím bujón a keď to vrie, tak šupnem tam celý obsah marinovaného mäsa. Po premiešaní nechám spolu povariť za sem-tam premiešania.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 4
  5. 5

    Na záver ešte pretlačím jeden až dva strúčiky cesnaku a zahustím trochou Solamylu. Ten sa dá nahradiť aj rozdrvenou varenou sójou, ktorú dávam do jedla pred cvičením, lebo doplní bielkoviny a ako zahusťovadlo tiež postačí. Ako prílohu hocičo, čo chutí, ja som zvolila zas ryžu, lebo mi príde k omáčkoidným veciam najlepšia. Jedna porcia s ryžou má okolo plus mínus 1200 kJ, z toho 16g bielkovín, 32g sacharidov (aj s ryžou) a 12g tuku (olivový olej hlavne). A varovanie na záver, napiť sa poriadne veľa vody pred jedlom, ideálne po nejakej športovej aktivite - zoberte deťom švihadlo a pozrite si reprízu Paneláku pri tom. Vodu odporúčam preto, lebo je to kruto mňam, nech sa neprejete a nie je Vám plano :)

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist