Foto: mitzy
Musím sa priznať, že som v poslednom čase podľahla čaru doma upečeného pečiva. Keďže rada experimentujem najmä so zeleninou, pustila som sa do ďalšej Zobraziť celý popisMusím sa priznať, že som v poslednom čase podľahla čaru doma upečeného pečiva. Keďže rada experimentujem najmä so zeleninou, pustila som sa do ďalšej varianty kysnutého pečiva z bielej múky Babičkina voľba - tentokrát s mrkvou a cibuľou.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
150-200 g |
|
1/2 stredne veľká |
|
21 g |
|
200 ml teplá |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Na potretie: | |
|
|
Na vrch: | |
najemno posekaná |
|
|
|
|
Postup
-
1
Mrkvu očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemno. Cibuľu nasekáme nadrobno.
- 2
V mise zmiešame múku, soľ, tymián a pridáme rozdrobené droždie. Zalejeme teplou vodou, pridáme olej, nasekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Vypracujeme ručne kompaktné cesto a necháme hodinu kysnúť prikryté mikrotenovým sáčkom a utierkou na teplom mieste.
- 3
Po hodine vyberieme cesto na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý ručne rozvaľkáme na valec a rozdelíme nožíkom na 10 cca rovnakých častí. Vytvarujeme podlhovasté žemličky, urobíme 4-5 nehlbokých zárezov a necháme podkysnúť 15 minút. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 190 stupňov.
- 4
Po 15tich minútach preložíme pečivo z dosky na olejom vytretý a pomúčený plech. Potrieme ich olejom, posypeme nasekanou cibuľkou, semienkami, trošku osolíme a znovu potrieme olejom. (Cibuľkou nešetríme, urobí na vrchu úžasnú chuť.)
- 5
Pečieme 30 minút na 190 stupňov. Pečivo je voňavé, mäkké a chutné.
- 6
Hodí sa na raňajky, alebo na desiatu či olovrant napríklad s jednoduchým šalátom z rukoly. Prajem dobrú chuť :)
- 2
ďakujem :-D hej, robila som už dva krát. nech sa podaria! a grilovačka detto!