Mrkvové muffiny s pomarančovým krémom fotorecept
Foto: siuuu
Vláčne a voňavé muffiny. Vláčny mrkvový korpus a pomarančový krém tvoria skvelý celok.
porcií
príprava
na 185 °C
Suroviny
Muffiny: | |
2 ks stredne veľká |
|
2 ks menšie |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka (špaldová) |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL (škorica, perníkové korenie) |
|
3 PL mleté |
|
140 g hustý neochutený |
|
50 ml (slnečnicový, orechový) |
|
2 ks väčšie |
|
2 PL (alebo iné sušené ovocie) |
|
štipka |
|
Krém: | |
300 g |
|
2-3 PL |
|
100 ml |
|
1 ks (šťava aj kôra) |
|
2 PL (voliteľné) |
|
4-5 kvapiek (voliteľné) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Najskôr som si pripravila suroviny - očistila a nastrúhala som najemno mrkvu a nahrubo jablká. Pripravila som si sypké suroviny, z bielkov a štipky soli som vyšľahala sneh.
-
2
V jednej mise som si zmiešala suché suroviny (obe múky, cukor, mleté orechy, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, voňavé korenie). V druhej mise som premiešala žĺtky s olejom a jogurtom.
-
3
Do tejto zmesi som primiešala suchú zmes, postrúhanú mrkvu a jablká, kandizované ovocie, a nakoniec som zľahka vmiešala sneh z bielkov. Vznikla veľmi nevzhľadná polohustá hmota, ktorú som rozdelila do plechu na muffiny - do papierových košíčkov, ktorými som jednotlivé muffinové formy vyložila. Hmotu som dávala až takmer po vrch košíčkov, keďže je cesto vďaka mrkve a jablkám ťažšie, nevyrastie tak veľmi ako pri klasickom muffinovom ceste.
-
4
Piekla som v rúre vyhriatej na 185°C asi 25 minút (skúšala som špáradlom, či sú korpusy dobre upečené). Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho, ako tá - ktorá rúra pečie. Upečené muffiny som nechala úplne vychladnúť.
-
5
Na krém som zmixovala mascarpone, práškový cukor, smotanu a postupne som zašľahala pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru, pomarančový likér Cointreau a pár kvapiek Doterra Wild Orange, ktoré neskutočne krásne voňajú. Krém som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a snažila som sa ho nejako vkusne nastriekať na upečené muffiny. Vrch som posypala postrúhanou Margot čokoládou, ktorá sa k tejto kombinácii veľmi hodí a pokrájanou pomarančovou kandizovanou kôrou.
Diskusia k receptu