Motýlikový koláč pre Aleška fotorecept
Foto: imaginarium
Náš syn mal svoje prvé meniny, tak som na jeho počesť spravila takýto koláčik. Už len počkať gratulantov a pustiť sa do papania :-) Zobraziť celý popisNáš syn mal svoje prvé meniny, tak som na jeho počesť spravila takýto koláčik. Už len počkať gratulantov a pustiť sa do papania :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
3 PL |
|
5 PL |
|
2 PL |
|
1/2 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Ovocná plnka: | |
750 g (maliny, ríbezle a pod.) |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
200 ml |
|
250 ml |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
Motýliky: | |
2 ks (2 x 312 g) |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Bielky si vyšľaháme s kryštálovým cukrom na pevný sneh. Potom už ručne primiešame žĺtka, vodu a olej. V miske si zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok a soľ a preosejeme to k zmesi. Zľahka premiešame a rozotrieme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C približne 13 minút. Treba sledovať.
-
2
Cesto necháme vychladnúť a pripravíme si ovocnú časť. Zmes lesného ovocia (ja som mala z Lidla) zohrejeme. Zemiakový škrob rozmiešame v troške vody a prilejeme k ovociu. Chvíľku prevaríme a rozotrieme na cesto. Necháme vychladnúť.
-
3
Tvaroh vyšľaháme s práškovým cukrom, smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha. K tvarohu primiešame kyslú smotanu a vyšľahanú šľahačku. Nezabudneme na stužovač. Ja som mala Dr. Oetker (Za studena) na 700 g hmoty a ten sa rozrobil v troške vody a k nemu sa primiešal krém. Hotový krém navrstvíme na koláč a uhladíme. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky.
-
4
Mandarínky si dáme odkvapkať na sitko a na koláči si naznačíme budúce kocky. Odkvapkané mandarínky ukladáme na každú kocku do tvaru motýlích krídel. (Krajšie mesiačiky mala značka Giana, Natur Farm boli o dosť škaredšie.)
-
5
Čokoládu na zdobenie si pripravíme nasledovne. 50 g čokolády nastrúhame a rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej dáme približne 2/3 a do druhej zvyšnú tretinu. Misku, kde sú 2/3 čokolády zohrievame v mikrovlnke v 30 sekundových intervaloch a premiešavame. Potom k nej primiešame neroztopenú zvyšnú čokoládu a rozmiešame tak, aby sa rozpustila. Naplníme sáčok, odstrihneme rožtek a zdobíme. Toto bol môj chabý pokus o temperovanie čokolády, ale dalo s tým zdobiť, takže ho považujem za úspešný :D To, že je to čapaté, už nie je chyba čokolády :D
-
6
Zo zvyšnej čokolády som spravila ozdôbky. Tu krásne vidno, že nie som schopná spraviť dvakrát ten istý tvar. Čo už.
-
7
No a fotka v reze.
Aleš to ešte nevie oceniť a nemôže ani papať, takže najväčšiu radosť mám len ja :D No ale dúfam, že aj návšteve sa bude páčiť :)
Ďakujem za pochvalu :) Ja mám veľa nápadov, ale chýba mi talent na ich prevedenie. No a priznám sa, že toto nie je môj nápad, inšpirovala som sa na internete a strašne sa mi to páčilo :)
Nevadí, on tomu sice až tak nerozumí, ale o chvílu...!! K tvému prováděcímu talentu - také nemám všechny kvality, ale dělám jak nejlíp umím, co už. Ale realizace sama, když ji obohatíš láskou, hovorí o všetkom. Nějaké nerovnosti či "blechy" se nepočítají a ztratí. Aj rustikální vzhled má své kouzlo, ne?! Krásnou neděli a plno dalších receptů vložených na Varechu! Díky!!
@Alena45 gratulujeeem! ;)
Gratulujem, to máš riadny skok, hneď štvornásobna babka. Budeš mať o zábavu postarané :-)
Druhá reakcia: To musí byť aj veľmi dobré!
Tretia reakcia: Ty si strašne tvrdá sebakritička.
Koláč je krásny, nápaditý, zakladám. Oceňujem hodnotenie kompótov, lebo aj mne sa stalo, že som mandarínkovým kompótom mala zdobiť tortu motýľ a z mesiačikov mandarínok bola len taká siláž. Vďaka za recept.
Áno, naschvál som to tam napísala, ak by sa niekto rozhodol, že to chce spraviť, aby si vybral dobrý kompót. Ja som mala dva druhy a musela som povyberať také dobré kúsky a niektoré som skladala z dvoch častí.
Motyliky su uzasne.
Aj mne sa páči tá plnka, lebo je ľahká a svieža a s tým ovocím je to bomba. No a tú plnku som použila z tohto môjho koláča varecha.pravda.sk/recepty/tvarohovy-kolac-z-listkoveho-ce...
250 g piskoty
10 g zelatina v prasku
170 g maslo
170 g krystalovy cukor
300 g kysla smotana
300 g biely jogurt
300 ml slahacka
300 g visne/ceresne z kompotu
Na mliecnu polevu
200 ml mlieko
2-3 lyzice krystalovy cukor
Na ozdobu
1 lyzica krystalovy cukor
Visne
50-100 g rozpustenej cokolady
Postup:
Karamelove mlieko: 2-3 lyzice cukru zkaramelizovat a zaliat studenym mliekom, miesat dorozpustenia
Pokukladat piskoty na dno formy, poliat karamelovym mliekom
Zelatinu nabobtnat v trocha vody
Uslahat slahacku – do chladnicky
Vyslahat maslo s cukrom ( m.b. praskovy)
K maslu pridat jogurt a kyslu smotanu, vmiesat rozpustenu zelatinu a opatrne vmiesat slahacku.
½ kremu na piskoty – do kremu ukladat visne, na to piskoty namocene v karamelovom mlieku, na vrch zvysok kremu. Tortu uhladit, do chladnicky na 6 hodin. Potom ozdobit visnami a rozpustenou cokoladou.
Aj my by sme boli radi, ak by ste návod na prípravu torty pridali aj ako recept. Súhlasíme s @Motyka , že ak zostane len ako komentár v diskusii, neskôr bude problém ho vyhľadať. Ďakujeme!
Ak uvedieš zdroj, tak na tom nebude nič neetické ;-) Videla som tu veľa receptov, kde bol dokonca ešte aj link na originál.
A potom sa to vysvetlí. Ale bolo by škoda nechať zaniknúť ten recept. Lebo je určite fajnový. A bez ďalšieho špinavého riadu a bez použitia rúry, atď.... Skús, prosím.
PS: toto je môj horúci kandidát na recept mesiaca.
Ďakujem za rady, ja zdobievam pravidelne raz za rok medovníčky :D Čokoládou som takto zdobila prvýkrát a už viem, čo spravím nabudúce inak :)