Moravský vrabec

Zdeněk Michálek
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave a člen Gourmet klubu, 21. júna 2012
Moravský vrabec
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
300 g
4 strúčiky
1 PL
200 ml
500 g
100 g
100 g
1 ks, väčší
Zemiaková knedľa:
1 kg, uvarené v šupke
1 ks
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na väčšie, asi 50–gramové kúsky a dáme na plech. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a cesnak, osolíme, okoreníme, pridáme pretlak a premiešame. Zalejeme pivom a trochou vody a dáme piecť pod alobalom do vyhriatej rúry na 170 0C. Pečieme 1 aj štvrť hodiny, potom odokryjeme a pečieme ešte 10 minút na 190 0C.

  2. 2

    Kapustu prekrojíme, aby nemala dlhé rezance. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu (ak ju už neobsahuje). Podlejeme vodou tak, aby kapusta bola ponorená. Prikryjeme a varíme asi 30 minút. Kapustu zahustíme postrúhaným zemiakom a za stáleho miešania krátko povaríme. Podľa chuti osolíme, osladíme či okyslíme octom.

  3. 3

    Vychladnuté zemiaky zomelieme, zamiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, soľ a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na rovnomerné diely a tie vyvaľkáme na šišky, ktoré vložíme do vriacej osolenej vody a pomaly varíme. Po zavarení knedle opatrne nadvihneme, aby sa nepripálili na dno. Uvarené knedle vyberieme a nakrájame na plátky.

Diskusia k receptu

rulik
skúšal som to mnohokrát, ale nikdy to nebolo ono,zdalo sa mi to suché preto som vymyslel iný postup,ten základ sedí len to dám do kuchty,sprudka opečiem,zavriem a asi 30 min dusím,potom preložím na pekáčik trošku poprášim grilovacím korení a dám do rúry zapiecť aby chytilo farbu,možno som robil chybu, že som nepoužil pivo
molon
k tomu niet čo dodať, snáď len jednu 12-tečku ze sedmého schodu =:o)
dogagador
@Zdenek Michalek: inak je to krasne a asi to urobim pre pondelnajsiu navstevu :-). ale mam este jednu otazku: co sa rozumie pod "krupica"? je to detska krupica, alebo co?

viera1
@dogagador ,tu ti asi autor neodpovie; je to múka Hrubá krupica,ale pomôžeš si detskou krupicou alebo hrubou múkou.
viera1
Tie množstvá na zemiakové knedle sú na 10(!) porcií - 150gr.
evanaaa
Vrabca som dávno chcela robiť, asi by som postupovala ako radí @rulik , ale kapustu by som najprv podusila na cibuľke a zaliala trochou vody a nie ju v nej len varila.
Tá slanina ide asi do mäsa s cibulou, tá v postupe je.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia