Moravský vrabec
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave a člen Gourmet klubu, 21. júna 2012
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
300 g |
|
4 strúčiky |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
200 ml |
|
500 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks, väčší |
|
|
|
|
|
Zemiaková knedľa: | |
1 kg, uvarené v šupke |
|
1 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na väčšie, asi 50–gramové kúsky a dáme na plech. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a cesnak, osolíme, okoreníme, pridáme pretlak a premiešame. Zalejeme pivom a trochou vody a dáme piecť pod alobalom do vyhriatej rúry na 170 0C. Pečieme 1 aj štvrť hodiny, potom odokryjeme a pečieme ešte 10 minút na 190 0C.
- 2
Kapustu prekrojíme, aby nemala dlhé rezance. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu (ak ju už neobsahuje). Podlejeme vodou tak, aby kapusta bola ponorená. Prikryjeme a varíme asi 30 minút. Kapustu zahustíme postrúhaným zemiakom a za stáleho miešania krátko povaríme. Podľa chuti osolíme, osladíme či okyslíme octom.
- 3
Vychladnuté zemiaky zomelieme, zamiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, soľ a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na rovnomerné diely a tie vyvaľkáme na šišky, ktoré vložíme do vriacej osolenej vody a pomaly varíme. Po zavarení knedle opatrne nadvihneme, aby sa nepripálili na dno. Uvarené knedle vyberieme a nakrájame na plátky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tá slanina ide asi do mäsa s cibulou, tá v postupe je.