Moravský vrabec

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na väčšie, asi 50–gramové kúsky a dáme na plech. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a cesnak, osolíme, okoreníme, pridáme pretlak a premiešame. Zalejeme pivom a trochou vody a dáme piecť pod alobalom do vyhriatej rúry na 170 0C. Pečieme 1 aj štvrť hodiny, potom odokryjeme a pečieme ešte 10 minút na 190 0C.
  2. Kapustu prekrojíme, aby nemala dlhé rezance. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu (ak ju už neobsahuje). Podlejeme vodou tak, aby kapusta bola ponorená. Prikryjeme a varíme asi 30 minút. Kapustu zahustíme postrúhaným zemiakom a za stáleho miešania krátko povaríme. Podľa chuti osolíme, osladíme či okyslíme octom.
  3. Vychladnuté zemiaky zomelieme, zamiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, soľ a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na rovnomerné diely a tie vyvaľkáme na šišky, ktoré vložíme do vriacej osolenej vody a pomaly varíme. Po zavarení knedle opatrne nadvihneme, aby sa nepripálili na dno. Uvarené knedle vyberieme a nakrájame na plátky.