Kyslá polievka

Moja zapražená jucha (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Regionálna tradičná pôstna kyslá polievka z juchy – šťavy z kyslej kapusty.* Odlišnosti môžu byť v názve a použitých surovinách.

Suroviny

Postup

  1. Urobím hnedú zápražku/zásmažku – na troche oleja orestujem očistenú a na drobno nakrájanú malú cibuľu, hladkú múku, pár zrniečok rasce a potom spením aj trošku mletej papriky. Zalejem primeraným množstvom vody, miešam a nechám zovrieť. Môže byť aj suchá zápražka.
  2. Do toho pridám očistený a na drobné kocky nakrájaný väčší zemiak aj s vodou, osolím a varím na miernom ohni za stáleho miešania do času, kým sa uvaria zemiaky – bolo to viac ako pol hodiny.
  3. Keď sú zemiaky uvarené, vlejem do polievky kyslú juchu (šťavu) z kvasenej kapusty a varím ďalej. Množstvo juchy závisí od kyslosti a vašej chuti.
  4. Spravím si teraz liate cesto na halušky, ktoré následne uvarím v polievke.
  5. Niekedy v polievke uvarím mrveničku, zemiakovú mrveničku, domáce rezanky alebo len hneď na začiatku spolu so zemiakmi pridám iba 2-3 polievkové lyžice drvených ovsených vločiek.
  6. Nakoniec, keď sú halušky uvarené, ešte podľa potreby polievku osolím a dochutím iba troškou mletého čierneho korenia (každý podľa svojej chuti - vegeta, ligurček, petržlenová vňať, polievkové korenie,...). Polievka je uvarená. Dobrú chuť prajem!