Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. februára 2015
Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Ázijská kuchyňa je veľmi rozmanitá používanými surovinami od mäsa po zeleninu, ich druhov, výberu korenín, ostrosti, slano-sladko - kyslej chuti, kombinovania rôznych omáčok, pochutín, Zobraziť celý popisÁzijská kuchyňa je veľmi rozmanitá používanými surovinami od mäsa po zeleninu, ich druhov, výberu korenín, ostrosti, slano-sladko - kyslej chuti, kombinovania rôznych omáčok, pochutín, spôsobu krájania a rýchlosti varenia, využívania miestnych zdrojov, závisí od regionálnych zvyklostí až po odlišnosť servírovania. Vybrala som si len veľmi jednoduchý spôsob, ktorý sa prikláňa najskôr k čínskej kuchyni a rýchlej príprave.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g
1/2 ks
1 ks
2 ks
1 ks
4 PL
160 ml/1 konzerva
3 PL
podľa potreby na ryžové rezance
podľa chuti
podľa chuti
150 g
200 g
1 malý zväzok (petržlenová vňať)




Postup

  1. 1

    Bravčové karé som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, pokrájala na rezne, tie na prúžky, ktoré som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kápiu, mrkvu, pór a jablká som pokrájala na jemné prúžky, jednu tretinu arašidov som rozsekala v sekáčiku až na pastu, zvyšok som opražila na sucho na posypanie hotového jedla podľa chuti.

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som svetlú sójovú omáčku, kokosové mlieko, použila som thajské.

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Arašidovú pastu som rozmiešala s kokosovým mliekom, poslúži na omáčku, ktorú arašidy primerane zahustia.

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poriadne som rozpálila som panvicu, nemala som wok, snažila som sa však postupovať spôsobom "stir fry", ked bola panvica veľmi rozpálená, pridala som asi 1 CL oleja, ked sa rozpálil olej postupne po malých častiach som pridávala na prúžky pokrájané mäsko, oprážala som ho sprudka za pohybovania a potriasania panvicou, na mäsko som priliala vždy sójovú omáčku a opražené mäsko som postupne dávala zatiaľ na tanier.

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do rozpálenej panvice som znovu pridala troška oleja, ked sa rozpálil olej pridala som kápiu a sprudka som ju krátko opražila, ostatný postup bol rovnaký ako pri mäsku,...

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som mrkvu, krátko som ju opražila,...

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rovnako pór,...

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a jablká, zeleninka musí zostať chrumkavá, nesmie zmäknúť,...

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pridala som mäsko, krátko som všetko spolu ešte opražila,...

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...priliala som kokosové mlieko s arašidovou pastou, všetko som za premiešavania prehriala a nechala krátko prevrieť, bolo hotovo. Ryžové rezance som pripravila podľa návodu na obale.

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäsovo - zeleninovú zmes som podávala s ryžovými rezancami, povrch som posypala pokrájanou koriandrovou vňaťou a opraženými arašidmi.

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pohľad z blízka: ide o veľmi chutné jedlo s omáčkou veľmi príjemnej slano - sladko - kyslej chuti s chrumkavou zeleninkou, jablkom a s chrumkavými arašidmi, najviac času som strávila postupným krájaním surovín na jemné prúžky, to ostatné už išlo veľmi rýchlo, za 15 minút bolo výborné jedlo už na stole, úprimne obdivujem všetkých ázijských kuchárov za umenie kúzlenia úžasnej chuti, skĺbenia surovín, rýchlosť krájania a kvaltovanie pri varení pri vysokej teplote spôsobom "stir fry", ide o veľmi starý a mimoriadne zdravý spôsob varenia s malým množstvom tuku, ktorý úspešne prerazil do celého sveta a je veľmi obľúbený nielen v Ázii, vôbec neľutujem, že som konečne nabrala odvahu a skúsila, veľmi nám chutilo doma :P

    Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

babkamt
chutne si navarila. Práve dnes poobede som si prezerala podobné recepty. Kúpila som si v L... tri knihy, no ešte som z nich nič nevarila. Vždy mi chýba doma nejaká ingrediencia. Od pondelka budú mať nejaké vhodné veci, mala by som si ich kúpiť.
hubata
O mne je známe, že nie som milovníkom zahraničných kuchýň, a zvlášť ázijských, ale suroviny ktoré si @pusta použila sa mi páčia, sú prístupné aj v menších obchodoch na dedine, takže niekedy vyskúšam. Oceňujem pekné foto, podrobný popis a aj úpravu na tanieri. Dávam ti päť *. Vďaka za receptík.
k599
A mne sa najviac páči, milovaná moja @pusta , že sa ti to všetko nerozblencntnulo. Ako sa ti to podarilo, a kedy si stihla to rozblenctnutie opraviť? Si úžasne šikovná. Ešte by som rád vedel, čo to rozblencnutie vlastne znamená?
dara2112
Rozblencnutie zaujima aj mňa asi to malo rosputat negativne komentáre ale nepodarilo sa .Chcem sa spytat pusta to mäsko nie je tvrde? Robilo sa to iba chvilku a kare potrebuje asi kusok viacej času aby bolo mekučke nie ?inak ukladám a určite vyskušam .Pekny večer všetkym
1x pusta1
k599
No vidíš @dara , prečo hneď myslíš negatívne???? Mňa takisto, ako teba, zaujíma len to "rozblencnutie". A to mäsko určite nie je tvrdé, ako ťa vôbec niečo také mohlo napadnúť!!!!!
kakavo
škaredé, nedostupné a viem, prečo sa to niekomu zdá "rozblencnuté". Podľa mojich skúsenosti je tá úprava mäsa nedostatočná, isto nie je dovarená.
marcel83
Zla volba masa na "cinu". A ked teda kare, tak zmrznute krajat na velmi tenke pruzky. Takto velke kusy robene stirfry museli byt ako huzva tvrde. Inak v Azii sa povacsine pouziva kuracie...
jozka2
Recept vyzera velmi dobre,len masko by som pouzila na takuto upravu ine,ale ako pises,ze si ho prudko opiekla ta musi byt dostatocne makke.5
2010
@pipinulka si sa riadne rozsupla (-, tak len na vysvetlenie v ramci slovenskych podmienok to @pusta spravila OK.Tu sa da kupit specialne bravcove na stir fry ktore je z mladych samic.( mozno na slovensku by som marinoval? ked nie som si isty). Ja to nemam take rozblecnute - mam lepsi fotak, a preto ze mam plechovu hubu kapiu nepouzivam je to same chilli a bazalka, ano pouzil som kuracie a je na vacsie kusky a bolo to hotove ani nie za 5 minut ( dnes bude bravcove), ale mam turbo plynovy wok- vonku dnes je zase 35 (ten sa neda pouzivat v byte, plamen a prskanie ).



pusta1
@dandika1 , som rada, že sa ti môj recept páči a vidí sa ti zrozumiteľne spracovaný, o mi ide v každom mojom recepte :-)
chutné to je určite :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem a peknú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
pusta1
Milá@babkamt - Mirka moja, to je úžasné mať až 3 také knihy :-)
dobre si spravila :-)
mám tiež jednu, veľmi starú a veľmi dobrú, len u nás je dosť ťažko sa dostať k ingredienciám, ktoré sa tam bežne používajú.
ak ich v pondelok u vás v obchode budú mať, potom ich treba bezodkladne kúpiť, však pomerne dlho vydržia a môžeš tie úžasné dobroty variť.
vážim si tvoju pochvalu a dakujem ti.
amelie
mne sa @pustine jedlo vidí dobré (akurát by som arašidy nahradila nejakými inými orechami, nedali by sa použiť mandle? arašidy mi robia paseku v hrdle...) a inovatívne, takže sa asi dostane aj na stôl v našej rodine. @2010 , 35 stupňov? pošli nejaké sem, neznášam zimu... @pusta , recept ukladám na vyskúšanie:-)))*****
pusta1
@venusa , teší ma, že si páči receptík i moje spracovanie :-)
dakujem za uznanie.
pusta1
@hubata , ver mi, že je to úžasná kuchyňa :-)
volila som skutočne jednoduchú verziu, so surovinami, ktoré sú dostupné aj u nás ?.)
teší ma, že sa ti môj recept páči a vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti.
pusta1
@dara2112 , mäsko je mäkkučké, a bude aj to tvoje, ak budeš mať také kvalitné a mladučké, ako som mala ja sama, tiež ostatné suroviny musia byť kvalitné a ak dodržíš presne postup v recepte, ak môžeš sprav vo woku spôsob "stir fry" a garantujem ti, že budeš veľmi spokojná. :-)
vôbec nemusíš použiť kuracie mäsko i ked môžeš, to je len na tebe:-)
v tejto kuchyni sa používa aj bravčové mäso, a to nielen karé, dokonca aj stehno, je to veľmi rôznorodá a pestrá kuchyňa, úžasne chutná :-)
ten čas bohate postačuje!!!
verím, že som na tvoje otázky odpovedala bezo zvyšku :-)
dakujem za uloženie receptu do kk a za pochvalu.
Peknú nedeľu ti prajem.
pusta1
@jozka2 , mäsko bolo skutočne mäkké :-)
samozrejme môžeš použiť také mäsko, ktoré tebe vyhovuje.
dobre píšeš, mäsko bolo mäkkučké pri tejtto úprave.
dakujem za uznanie a 5*
pusta1
@2010 , nebolo treba marinovať mäsko, podarilo sa mi kúpiť veľmi kvalitné mladé bravčové karé :-
tiež som uvažovala o pridaní dlhých štipľavých papričiek miesto kápie, len som už nemala čerstvé, mám len sušené momentálne a ja milujem veľmi ostré chute, dalo by sa povedať, že mám "vyplechovanú pusu" DDDDD
nuž tvoj foťák a môj, to je fantastický rozdiel, ale nezávidím.
vážim si vysoko tvoje OK!!!
dakujem za tvoje hodnotenie a nádherné foto tvojej verzie :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja robievam z kuracieho so šampiňónmi, na ochutenie kurkuma, sójová omáčka tmavá, červená paprika sladká aj štipľavá, troška soli a keď je mäso mäkké nakoniec pridám kokosové mlieko (kupujem v Bille a dnes je v akcii), nechám prevariť chvíľu a je hotovo. Kokosové mlieko zmes zahustí. Mäso na začiatku opečiem na olivovom oleji. Niekedy robím aj tak, že mäso naložím na noc do olivového oleja s mletou paprikou, kurkumou a za lyžičku škrobu, potom už olej nedám len mäso opečiem, aby sa zatiahlo, pridám šampiňóny alebo aj bez a nakoniec to kokosové mlieko.
My máme radi takéto jedlá, ale to moje je vymyslené to by som nezaradila medzi ázijské jedlo :-).
pusta1
@amelie , samozrejme, že môžeš nahradiť arašidy mandľami, to je skvelá voľba
veľmi sa budem tešiť, ak vyskúšaš môj recept a bude u vás doma aj na vašom stole :-)))
dakujem za tvoje uznanie a pochvalu môjho receptu, za uloženie do kk a za 5*
pusta1
@dr , páči sa mi aj tvoja verzia takéhoto jedla, výborná inšpirácia :-)
neviem, či by som ja kuracie mäso naložila na noc, ale určite je potom ešte chutnejšie, skúsiť však môžem, prečo nie??? :-)))
šamiňóny zbožňujem,ale nie sú to tie pravé a typické ázijské huby, tie u nás dosť ťažko a zriedka dostať, ale predsa dostať.
nezvyknem zahusťovať škrobom, ak to vyslovene podľa receptu.
som rada, že si sa podelila o svoje skúsenosti i o akciu s kokosovým liekom, potešila si ma :-)))
úprimne dakujem.
marcel83
Mna by zaujimalo, aky iny argument by sa pouzival na obhajobu makkosti masa, keby @2010 nespomenul v komentari "specialne bravcove na stirfry" :D
pusta1
@2010 , zabudla som ťa pekne poprosiť, ak ťa to neobťažuje, odfoť mi aj to dnešné bravčové a pridaj foto :-)
dakujem.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@pusta , ten škrob nepridávam preto, aby som mäso zahustila, ale som zistila, že keď pridám do naloženého mäsa trocha škrobu, mäsu sa pri opekaní narýchlo, urobí "krustička" a vnútri zostane mäkšie a šťavnatejšie.
pusta1
@dr , áno, s tým môžem len súhlasiť, potom je mäsíčko na povrchu chrumkavejšie a vo vnútri krásne šťavnaté, tak to som už tiež robila pri mojich "neázijských" receptoch. :-)
dakujem ti za ozrejmenie.
ubka
Chutné ,dobre vyzerajúce jedlo, lahodiace nielen oku, ale isto aj chuti.
Tak ako všetky Vaše recepty aj tento ukladám:-)
pusta1
@ubka ,áno, je to úžasne chutné, lahodiace aj lahodiace aj oku :-)))
si naozaj veľmi milá :-)
veľmi pekne ti dakujem.
pusta1
moje veľké úprimné podakovanie patrí aj všetkým tým neznámym, ktorí lajkli tento môj recept, zdieľajú ho a budú šíriť dalej.
prajem vám, aby sa vám vydaril a úžasne chutil.
safran
doposiaľ skoro vždy tradičné, časovo náročné jedlá... ale, ako sa zdá, Ty vždy dokážeš prekvapiť :-) keď nemám doma čerstvé chilli, tiež dám kápiu pre oko a pod zub a sušené chilli pre chuť, plátky si mrazím, tak tenko sa to v surovom stave nakrájať nedá, použijem ktoréhokoľvek minútkové mäso, nechám odležať v sójovej omáčke, s vajíčkom alebo iba bielkom, škrobom - kedy ako... (robím bez kokos. mlieka) okrem toho, že tieto recepty sú po nakrájaní surovín ozaj bleskovka, sú aj veľmi zdravšie ako naša klasická (mastnejšia) kuchyňa aj kvôli použitiu zeleniny, čo ich robí zároveň peknými na oko... chválim Tvoj experiment :-)
pusta1
Milá@safran , áno, dokážem prekvapiť :-)
teraz som ostré nerobila, lebo môj priateľ stál pri mne a vravel, že ak by mi to on teraz dovolil, potom ja nepoznám mieru :D
poslúchla som a brala som ohľad :D
variácie sú nespočetné a kreativite sa medze nekladú, aj to tvoje musí byť fajn :-)
mäsko som mala vynikajúce, mladučké, fajnové, minútkové, výborne sa mi krájalo.
súhlasím, je to úžasne zdravý spôsob a pritom fantasticky chutný :P
a o lahodnosti pre oči, no hovor mi o tom.
dakujem za tvoj pekný komentár, ktorý obohatil.
evanaaa
Keď sa robia rezne z karé, tiež sa nepražia pol hodinu a tak tie rezance sa asi dlho robiť nemusia. Ja rada robievam podobné ale radšej z kuracieho mäsa, využívam prsia, lebo tie sú také neutrálne a hodia sa. Ryžové rezance má rád môj muž, nevarím ich, len ich nechám odstáť zaliate horúcou vodou a prikryté, kým nie sú dostatočne mäkké.
Nechápem len tie nevraživé komentáre určitých ľudí, sú zlomyseľné a títo ľudia sú tu viac-menej anonymní, ničím sa neprejavujú, len provokačnými a zlomyseľnými komentmi. Ale asi je lepšie nevšímať si ich, im to robí dobre.......a ten výraz - rozblecnuté je hodný svojich autorov.
evanaaa
Mimochodom, tento týždeň je pre milovníkov ázijskej kuchyne ako stvorený, čo sa týka surovín na podobné jedlá, v Lídli v rámci týždňa ázijskej kuchyne je dostať veľa potravín a surovín na takéto varenie, ale aj všetko na prípravu sushi. Ja som si pár vecí kúpila ale ešte sa tam pôjdem podívať.......najlepšie je pozrieť si leták.
kakavo
@evanaaa , keby si si tieto premúdrelosti odpustila, urobila by si sebe veľkú službu!!! To ROZBLECNUTIE mala @pusta vo svojom recepte, potom to zmazala a nechce nám vysvetliť, čo to vlastne znamená. Takže, máš pravdu, to slovo ROZBLENCNUTÉ je hodne jeho autorky!!!
marcel83
@evanaaa dnes som Lidl navstivil a z tych "azijskych" surovin som si vybral rybiu omacku a arasidovy olej. Ostatne nema s Aziou a jej kuchynou nic spolocne. Asi tolko....
evanaaa
@marcel , ja sa nemôžem až tak pochváliť, že by som bola znalkyňou ázijskej kuchyne, či už čínskej, thajskej, a pod., aj keď občas niečo spravím, čo by mohlo byť imitáciou tých jedál, ale som prekvapená, čo hovoríš, ja som si myslela, koľko je tam toho na výber! Ale aj tak sa mi nezdá, čo tvrdíš, veď veľa tých výrobkov je v mnohých receptoch áz.kuchyne.....?
evanaaa
@kakavo , nedivím sa, že si sa ozval na môj príspevok, a ak je to tak, čo som ja nevedela o tom slove, tak sa vzdávam.....a nikde netvrdím, (či ano?) že som múdrejšia od teba, len staršia......
marcel83
@evanaaa hej? A ktoré tie výrobky to sú? :) "Vifon" slíže, či "špeciálna ryža" na Sushi? :)

Veru, správne si použila slovo imitácia ;)
kakavo
@evanaaa , keď si staršia, určite si aj múdrejšia! Ináč by to stálo všetko za figu borovú. A ja som tvrdil niekde, že si múdrejšia odo mňa? Hoci, netvrdím, a ani by som nechcel, aby si si to vysvetlila zle! Ja si starších ľudí vážim, určite majú viac rán a pošteklení od života, ako ja. Dúfam, že sa Ťa môj komentár nedotkol, len ak Ti môžem doporučiť, ak nie si si istá /ako pri tomto recepte/, tak radšej si svoj komentár odpustí.
kucharka100
Tu mi chýba už len vidlička a hody môžu začať. Dobre to vyzerá a ešte lepšie chutí. Vďaka za receptík. KK
pusta1
@kucharka100 , mám z toho úprimnú radosť, že sa ti môj receptík páči :)
určite ti bude chutiť :-)
dakujem za uloženie do kk a za pochvalu.
hviezda0401
Toto je niečo na naše chute, ďakujem, jedlo vyzerá zdravo a je rýchlo pripravené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia