Môj pác na divinu fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. januára 2015
Môj pác na divinu (fotorecept)
Foto: pusta

Každý, kto robí divinu, má svoj osvedčený pác, v ktorom pácuje rôznu divinu. Pridávam svoj osvedčený recept, možno niekoho z vás inšpirujem, ja v tomto Zobraziť celý popisKaždý, kto robí divinu, má svoj osvedčený pác, v ktorom pácuje rôznu divinu. Pridávam svoj osvedčený recept, možno niekoho z vás inšpirujem, ja v tomto náleve pácujem srnčie, jelenie, diviačie mäso, divé vodné a iné vtáctvo, ale aj hovädzie a iné mäso, ak ho chcem pripraviť ako divinu, mne sa veľmi osvedčil.

1500 ml nálevu na 50
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

1 ks veľká čerstvá
1 ks koreň veľký čerstvý
4 ks menšia
5 strúčikov
1 ks BIO
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
3 - 5 ks podľa chuti
1/2 ČL
1 PL
1500 ml studená
1 PL domáca




Postup

  1. 1

    Do hrnca som dala mrkvu, pokrájanú na 3 - 5 mm kolieska,

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...tiež petržlen, pokrájaný na kolieska o hrúbke 3 - 5 mm,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...umytý a osušený citrón, pokrájaný na hrubšie kolieska,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som celé čierne a celé nové korenie, celé klinčeky, na toto množstvo nálevu ja dávam 3 kusy,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som celé borievky,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...celé bobkové listy a soľ,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...cibuľu dávam v celku, po napácovaní mäsa ju pokrájam na kliny a použijem ju ako aj ostatnú zeleninu s koreninami pri konečnej úprave mäska z diviny, kto chce, ten môže cibuľu pokrájať už na začiatku na tenké plátky, pridala som celé strúčiky cesnaku,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zaliala som 1500 ml studenej vody, toľko potrebujem na 500 g mäska z diviny, mäsko musí byť úplne ponorené v páci, nesmie vyčnievať a priebežne ho treba otáčať, pridala som ešte 1 PL octu, nálev má byť mierne kyslý a mierne slaný,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...priviedla som do varu a povarila som niekoľko minút, nechala som ho úplne vychladnúť,...

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vychladnutým pripraveným nálevom aj so zeleninou a koreninami som zaliala mäsko, a odložila som ho na 2 dni odpočívať do chladničky, po tomto čase nálev scedím, znovu ho privediem do varu, povarím niekoľko minút, pridám 1 PL rozpustenej domácej bravčovej masti, zalejem opäť mäsko z diviny, nechám zase úplne vychladnúť a poputuje všetko spolu späť do chladničky a bude sa marinovať dalšie 2 dni, potom idem k vlastnému receptu na prípravu diviny.

    Môj pác na divinu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

elalea
...@pusta1... super recept!!!!len kratky postup,som sklamany,ze ma len 10 bodov.....ukladam,zakladam,prekladam,podkladam,vykladam,obkladam.......urcite vyskusam,odporucim vsetkym znamym,a cela rodina bude musiet povinne robit pac len podla tohto uzasneho a vynikajuceho super-specialneho receptu,na to dohliadnem.vdaka,vdaka,neskonalaaaaa vdaka ti,nasa najmilsia pani @pusta1... ..;-DDDDDDDDDD
pusta1
@zofos , dlho som ťa tu nevidela, vitaj pod mojim receptom :-))) poteší ma, ak môj pác na divinu vyskúšaš. :-)))
mám naložené čosi dobručké, zajtra vyberám z pácu a pokračujem vo vlastnej príprave receptu.
som presvedčená o tom, že to mäsíčko lahôdka bude :-)))
dakujem ti za uznanie.
lacosk
Ukladám si recept. Určite vyskúšam. Len by sa my k tomuto receptu hodilo aj pokračovanie. Nejaký fajn receptík na to mäsko čo z neho vyberieš. :-)
pusta1
@lakosk , neboj, pokračovanie určite bude, už dnes sa na tom pracuje, ked bude hotové, pridám :-)
spoľahni sa, mäso na divinu som vybrala naozaj fajnové :-)))
poteší ma, ak potom vyskúšaš aj ty. :-) dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.
bubaya
Rozhodne nedoporučujem zalievať divinu /ani akékoľvek iné mäso/ horúcim pácom, vždy len vychladnutým. Mäso sa pod vplyvom horúcej vody stiahne, póry sa uzavrú, takže marináda do mäsa neprenikne. Okrem toho mäso dostane nepeknú šedú farbu. Pác používajte zásadne len studený.
pusta1
@bubaya , mne mäsko nezošedlo, zalievala som horúcim nálevom až po dvoch dňoch predchádzajúceho dvojdňového marinovania v studenom vychladnutom náleve , ktoré som odložila do chladničky.
mäsko bolo v závere skutočne dobre ochutené marinádou.
v každom prípade ti dakujem za názor, nechávam na každom, kto tento recept realizuje, ako sa zariadi.
elalea
...@bubaya... jasne,mas pravdu.horucim nikdy,znehodnoti to maso.vcera ked som "chvalil"tento recept som si to ani nevsimol....;-),komu by sa chcelo citat 10 bodovy postup....;-D.
bubaya
10

...horúcim pripraveným nálevom aj so zeleninou a koreninami som zaliala mäsko, nechala úplne vychladnúť a odložila som ho na 2 dni odpočívať do chladničky, po tomto čase nálev scedím, znovu ho privediem do varu, povarím niekoľko minút, pridám 1 PL rozpustenej domácej bravčovej masti, zalejem opäť mäsko z diviny, nechám zase ....Horúcim - tak to oprav, polievať mäso horúcim pácom je barbarstvo. Nie každý je odborník na prípravu zveriny, zaleje to horúcou vodou a bude sa čudovať.
sefka2
súhlasím: 10 bodov.... a načo toľko foto???
bubaya
PS: Keď nemám divinu, alebo pre zmenu, robím takto morčacie horné stehno. Je to tmavé, šťavnaté mäso a upravené á lá divina nemá chyby. Odporúčam vyskúšať.
1x radost
bembo
Super-nedá sa neuložiť.najbližšie vyskúšam,aj to s tým morčacím stehnom.
zinnajdha
@sefka2 , lepšie si zapamätám recept, keď je s fotkami. A je dobre, keď nielen čítam, ale aj vidím, ako sa robí. Celkom dobre padne aj video.
sefka2
OK...ale pri pridaní každej suroviny urobiť foto??? Sa mi zdá zbytočné...
1x martau
gubics
@bubaya niečo si zle prečítala, lebo v recepte sa vyslovene píše dokonca viackrát. že ten pác treba nechať vychladnúť a tak zaliať mäsko, alebo ho doň položiť. Ten pác je perfektný, aj moja mamka takto robievala.
k599
@gubics , no fasa! Keby si pozrela recept včera, bolo to úplne ináč. Včera autorka receptu mäso dávala do horúceho nálevu a až po upozornení @bubaya na veľké prekvapenie, bez zbytočných blbých slov recept opravila. Ináč, recept je fasa a Ty lepšie čítaj!
pusta1
@bubaya , tiež píšem v úvode, že tento pác sa môže použiť aj na divé vodné a iné vtáctvo.
dakujem za výborný tip, môže to byť vynikajúce.
pusta1
@bambo , poteší ma, ak tento pác vyskúšaš aj ty :-)
má skutočne široké využitie.
dakujem za pochvalu.
pusta1
@gubics , je to pravda.
@bubaya ma upozornila na chybu, ty si čítala už opravený text, avšak nič sa nedeje, všimla si, čo mne uniklo pri písaní, opravila som a teraz je to správne.
som rada, že tento pác poznáš ešte od svojej pani maminky a môžeš zo skúsenosti potvrdiť, že je perfektný.
dakujem ti.
pusta1
@medovnicek , mám úprimnú radosť z toho, že posúvaš môj receptík svojmu synovi, verím, že ho výborne využije :-)
dakujem ti.
1x pusta1
gubics
@k599 , je mi ľúto, ale ja som ten recept dostala už opravený. Zrejme sa všetkým odberateľom týchto receptov, neposielajú v ten istý deň, lebo som si dávno všimla,že k receptom sú diskusne príspevky už z predchádzajúceho dňa, ako som ich ja dostala mailom. A ešte jedna pripomienka, slovo "fasa"(foneticky) je škaredé maďarské slovo, už som tu niekoho upozornila , aby to nepoužívali. Hlavne dáma by to slovo nemala používať (v Maďarsku to používa len spodina) inteligentní ľudia nie! Nechcela som to tu písať, ale keďže sa to tu opakuje tak to napíšem,znamená to "čurák". Daj si to do prekladača keď mi neveríš, ale napíš to maďarským pravopisom "fasza".
kimlo
@gubics to by nemci ani taliani nemali používať slovo zákruta (kurve, curva...), lebo to je po slovensky škaredé slovo? :-)
pusta1
@kimlo , presne.
nevediac o tom, ked som zo slušnosti a z prejavu súdržnosti s nimi začala používať v jednom meste slovo
"baski" v domnení, že ide o skrátenie slova "basketbal" medzi basketbalistami na zápase reprezentácie :-)
to bolo smiechu na oboch stranách.
DDDDD
perličiek tohto typu mám veľa :-)
lubosko57
Zdravím, osobne by som pridal do pácu ešte zeler a korenie by som podrvil, aby prenikla aroma.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @lubosko57 , a vieš, že mne tam ten zeler akosi chýbal do plnej chuti :-) s drvením korenia máš pravdu, je to oveľa lepšia chuť.
dakujem za prima nápady a pripomienky.
bajo5
Mohol by som vás poprosiť o radu ako využiť pac, pri následnom pečení mäso.?
lubosko57
@bajo5 (8.10.2020 20:22)

aj ked asi neskôr reagujem, časť pácz využiješ pri podlievaní mäsa, zeleninu z pácu môžeš kludne dať k mäsu ked ho budeš piecť a nakoniec si môžeš spraviť so zeleniny omáčku.