Foto: delavega
Pri hľadaní na internete som na jednej anglicky hovoriacej stranke našiel recept na mexickú chilli fazulu, uvaril som a bola vynikajúca, tak vyskúšajte.
porcie
príprava
Suroviny
200 g |
|
200 g (veľká) |
|
100 g (prepustené maslo) |
|
5 ks (stredne velká) |
|
1 hlávka |
|
1,5 dcl |
|
1 lyžica (kvalitná) |
|
1 lyžica (domáca) |
|
2 lyžice |
|
|
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
|
|
6 - 8 kusov (thai hot) |
|
1 liter (podľa potreby) |
|
Postup
-
1
Večer namočíme fazulu, zvlášť bielu a strakatú. Zohrejeme ghí a opražíme nadrobno pokrájanú cibulu asi 2-3 minuty, pridáme polovičku hlávky roztlačeneho cesnaku,(roztlačený cesnak necháme na vzduchu 12 minút aby sa uvolnili vzácne látky ktoré cesnak obsahuje.) nechame 1 minutu opražiť(a týmto úkonom tie vzácne látky zničíme ale aspoň výrazná cesnaková chuť ostane.) Potom pridáme polovičku množstva bielej fazule bez vody, 6 kusov rukamy podrvenej chilli papričky a spolu ešte 2-3 minuty pražíme.
-
2
Pridáme mletú červenú papriku a keď sa rozpustí (cca pol minuty) zalejeme 1 litrom vody. Necháme zovrieť a varíme asi pol hodiny, aby sa nám prvá dávka fazule rozpadla. Pridáme všetky ingrediencie, okrem vína a cesnaku. Necháme prejsť varom a dochutíme podla vlastnej chuti.
-
3
Keď je fazula makká, pridáme víno a pretlačený cesnak, varíme ešte 10-15 minút. Ak by to bolo príliš sladke môžeme to zmierniť troškou citrónovej šťavy. A kto to má rád pálivejšie tal pridať pomleté chilli, ja som pridal ešte 2 lyžice :)
2.Orginal mexická chilli fazula sa robievala bez masa!(pchať všade maso je výdobytok 20.storočia + rakovina k tomu)
3.Do Orginal mexickej chilli fazule sa dávaju cele chilli papričky!
4.Sterilizovana fazula vôbec nemá chuť fazule to ako "gastronom" by si mohol vedieť!
5.Lečo???
6....takto varia v Amerike...Zase ta Amerika! Sa poserieme z tej ameriky...
Mexicke chilli moze byt bez mäsa, alebo s mäsom (Chilli con carne). Davaju sa do neho okrem ineho cele chilli papricky a zelenina, nie leco.
Toto je taka "slovenska verzia". Aj ja som si dala raz na Slovensku Chilli con carne - v akoze mexickej restauracii - a dostala som gulasovu polievku s fazulou!!
Mimochodom, komentovat moze kazdy prihlseny, nie je podmienkou, aby komentujuci pridaval recepty.
Ako Mexicke -tradicne mne tam skor vadi ta rasca , to si ujo googel vzdy domota , cummin s rascou no a mexicku vegetu som tiez este nevidel no a pochybujem ze indiani tam davali sojovku a vino. ( Len si tak nahlas rozmyslam )
@delavega ja nekritizujem tvoju verziu tohto receptu ktory chuti na 100% a ma dobe grady aj na druhy den Cheers
To je ten problem diskusii , ze tento recept je tak isto americky
( choluansky indiani ) a je to narodne jedlo Texasu.
en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne...
Okrem toho - to, ze je to narodne jedlo Texasu neznamena, ze ten texasky recept je originalny recept...
A este - cumin sa pise s jednym m a je to rimska rasca.
@delavega - mylis sa v tom, ze povodne chilli bolo bez mäsa. Prave naopak, povodne, spominane od 16. storocia, bolo bez fazule a az zaciatkom 20.storocia bola do receptu pridana fazula...
sorry pisem vonku z tablety a moc tu svieti , plus slovencinu vobec neviem a s tym cummin - cumin je to diskutabilne.
Cumin (pron.: /ˈkjuːmɨn/ or UK /ˈkʌmɨn/, US /ˈkuːmɨn/; sometimes spelled cummin; (including the bible - cummin )
Inak, mrkla som sa na tych Cholulskych Indianov, ktorymi si argumentoval - tak ti zili v Latinskej Amerike, na uzemi Mexika, takze ten ich recept nie je texasky, ako ty tvrdis, ale mexicky. Howgh.
Howg
A tym koncim tuto diskusiu, aj ked - dobre, ze aj na Vareche sa clovek nauci trochu z dejin :)
@gastronom ma pravdu ,ze sterilizovana fazula sa u nas chutou vyrovna uvarenej . @delavega , nikto nepochybuje ,ze si uvaril dobre jedlo ,ale komentar c. 6 ti respektu nepridava.....
Neviem prečo sa niekto oháňa, čo je kde lepšie? veď na Slovensku fazuľovica odjakživa bola spájaná s údeným mäsom a bola považovaná za národné jedlo, nikto predsa nemá právo namietať proti tomu, čo komu chutí a čo sa komu páči, že by v Amerike nevedeli čo je demokracia ?? :-))
Dakujem za porozumenie
jasne ze aj tu recepty, z ktorych sa mi dviha zaludok - spekacky so salamou, kecupom a kukuricou a pod., ale tento recept k nim urcite nepatri, s amerikou na vecne casy a nikdy inak :-)))
Takéto handrkovanie o ničom je skutočne na dospelých ľuďoch trápne.
Varíme často chilli fazulu ale táto nam chutila najviac!
varecha.pravda.sk/hladam/?cx=006783193102952396723%3Aodnz...
Inak pozor na kmín a rascu, Kmín rímsky/kumín a rasca sú dve odlišné veci, s odlišnou chuťou a vôňou, nech vás to potom nemýli, najmä ak prekladáte zo zahraničných stránok:-)
Ako kľudne, môže to byť dobré, mne len vždy udrie do očí, ked vidím nejaký recept, ako napr. tu Mexiko a v surovinách nachádzam veci, čo tam nepatria...:-) Ale proti gustu žiaden dišputát:-)
1. v anglictine sa ako "caraway" oznacuje rastlina s latinskym menom Carum carvi, po slovensky Rasca lucna. botanika.wendys.cz/kytky/K87.php...
2. Slovom "cumin" sa v anglictine oznacuje rastlina so slovenskym menom Rasca rimska www.kfunigraz.ac.at/~katzer/germ/Cumi_cym.html...
botanical.com/botanical/mgmh/c/cumin127.html...
www.koreninovazahrada.sk/product_info.php/ligurcek-lekarsky-vege...