Foto: babav
Vyskusala som vela variacii tohto tradicneho jedla z americkeho kontinentu a varim ho, s malymi obmenami ,dost casto.Najcastejsie sa vari s pomletym Zobraziť celý popisVyskusala som vela variacii tohto tradicneho jedla z americkeho kontinentu a varim ho, s malymi obmenami ,dost casto.Najcastejsie sa vari s pomletym hovadzim masom, ale v tomto recepte som pouzila morcacie prsia .V dobrom chili je dolezitou zlozkou fazula,podla chuti stiplave papricky a paradajky. Je to rychle ,chutne,syte jedlo z jedneho hrnca .
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3/4 kg pomlete |
|
1 velka, nasekaná |
|
5-6 strucikov |
|
4 PL |
|
1/4 kg, hriby |
|
2 salky |
|
2 salky, velmi paliva |
|
1 salka |
|
2 salky |
|
3 salky |
|
1 salka,sterilizovaná |
|
podla chuti |
|
|
|
podla chuti struhany |
|
Postup
-
1
Potrebujeme :
-
2
Nasekanu cibulu osmazime na oleji ,pridame pomlete maso ,postruhany cesnak,sol,cierne krenie a dusime prikryte 15- 20 minut.
-
3
Pridame nasekane hriby (pouzila som portabello hlavicky) .Dusime spolu dalsich 10 minut.
-
4
Pridame salsu ,ktora je nahradou za pikantne stiplave papricky (podla chuti moze byt mierne az velmi stiplava )a paradajky .Pomiesame a na miernom ohni dusime dalsich 30 minut.
-
5
Ciernu a bielu fazulu na sitku preplachneme ,vegetariansku(ma vela bielkovin)pridame aj so stavou, v ktorej je nalozena v konzerve ,kukuricu tiez zbavime tekutiny .
-
6
Pridame do hrnca s udusenym masom ,pomiesame a nechame prejst varom.
-
7
Hotove jedlo.
-
8
Servujeme posypane postruhanym tvrdym syrom,ktory sa na horucom chili rozpusti a zjemni stiplavost jedla .Priloha cerstvy chlieb ,alebo slane pecivo.
fazula je upecena s paradajkami a koreninami,preto je vyborna aj so stavou ,v ktorej ju pripravili .@oco , hriby su cerstve,nie nalozene,
ale kludne mozes pouzit aj susene dubaky. @kimlo , podobne urcite, zalezi len na oblasti ,v ktorej ho varili,ale podstata je rovnaka .
V Texase ho napr.varia s pivom ,v Mexiku zase s ich typickymi koreninami,......ale fazula , paradajky a feferonky su je v kazdom .
Zvyknem v lete zavarat fazulu bielu, rajciny, papriku spolu aj s pridavkom octu a cukru a deko. Asi namiesto všetkých patricných ingrediencii pridam 1 3 dcl-ový poharik mojej fazulovej zmesi. Odporúčas mi takýto postup? Samozrejme pridám bazalku a zellený petržlen.Dakujem, pozdravujem do USA, Marienka