Mercimek corba (Šošovicová polievka)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 28. apríla 2011

Turecká polievka z červenej šošovice zahreje najmä v chladných dňoch.

3-4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 pohár
1-2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
 sušená
 z bujónu




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji udusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme jednu polievkovú lyžicu paprikovej pasty. Dobre premiešame.

    Mercimek corba (Šošovicová polievka) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvu a zemiaky a paradajku ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

    Mercimek corba (Šošovicová polievka) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájanú zeleninu vložíme do hrnca, osolíme, okoreníme a premiešame. Chvíľočku (asi dve minútky) podusíme. Pridáme šošovicu, chilli, bobkový list, šťavu z citróna a zalejeme horúcim vývarom (asi 1 liter).

    Mercimek corba (Šošovicová polievka) - obrázok 3
  4. 4

    Polievku privedieme k varu a varíme na miernom plameni cca 30 min. kým nie je zelenina mäkká.

    Mercimek corba (Šošovicová polievka) - obrázok 4
  5. 5

    z polievky vyberieme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme. Nemala by byť rozmixovaná úplne dohladka, sem-tam by sa mal mihnúť nejaký ten kúsok mrkvy a zemiakov :) Ak treba, zriedime polievku vodou a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme sušenou mätou a citrónovou šťavou. Nebojte sa pridať aj viac citrónovej šťavy, polievka by mala voňať mätou a chutiť citrónom a byť trošku pálivá. (Samozrejme ak sa varí deťom tak radšej nie;) Podávajte s kúskom citróna a bielym pečivom.

Diskusia k receptu

letisia
Šošovicu netreba vopred namočiť? Páči sa mi tento recept, vyskúšam.
jatanika
krásna polievočka...už som robila aj šošovicovú mixovanú, aj šošovicovú s mätou, ale takto ešte nie :-)) určite vyskúšam...nateraz takú pre deti :-))
nazarboncuk
@jatanika urcite vyskúšaj je fakt úžasná a zasýti takže ak k nej pridáš kúsok chleba nad druhým chodom už ani nemusíš rozmýšľať. Teda ak nemáš doma armádu hladošov ;)
jatanika
@nazarboncuk , to máš pravdu... mám rada recepty, ktoré využívajú pre nás novú kombináciu surovín a teda ponúkajú novú chuť, ale nevyžadujú žiadne špeciálne nedostupné suroviny... a tento recept k nim patrí... :-))
babidka
to bude pochutkova polievocka :-) u nas sice cervenu sosovicu nezozeniem tak lahko , ale "predbezne "ju urobim z obycajnej , kym bude aj cervena:-)
nazarboncuk
@babidka červená šošovica sa dá zohnať myslím v každých väčších potravinách. alebo si len namýšlam? ja ju kupujem v takom malom obchodíku u nás za rohom. Dúfam ze sa ti ju podarí zohnať :)
cica2
krásny recept, už je v mojej kk a rada niekedy aj takto vyskúšam!:)
hubata
A je rozdiel aj v chuti medzi našou obyčajnou šošovicou a touto červenou šoškou?
nazarboncuk
@hubata fíha, to neviem odhadnúť teraz si ma dostala :) ale každopádne netreba ju predtým namáčať, nemá tak hrubú šupku ako klasická šošovica a aj polievka vyzerá vdaka červenej farbe lepšie :) ale podstatný rozdiel v chuti asi nie je. priznám sa že neviem, pretože v tejto polievke skôr prevláda chuť chilli a citrónu ako šošovice :) veď vyskúšaj aj s normálnou a uvidíš :)
verula
varim mam manzela turka, vrelo odporucam je uzasna a ta mata jej doda zvlastnu chut ...
janger
Tiez robievam polievku z oranzovej -cervenej sosovice. Byva velmi dobra. A za chvilu je hotova. Niekedy vyskusam aj podla tvoho receptu :-).
tornadolue
Bola vyborna! Akurat som namiesto susenej maty dala cerstvu. Moja mama sa dnes tiez zastavila, ochutnala a hned si vypytala recept :)
lucylee
Aj u nás bola dnes na obed, ale so zeleninovým vývarom. Tá mäta, chilli a citrónová šťava jej dodávajú neopakovateľnú chuť. A od teraz používam len červenú šošovicu. Netreba ju namáčať, chutí podobne ako hnedá a je za chvíľku hotová. Ja som ju kúpila na váhu v obchode so zdravou výživou.
jatanika
uvarená, ochutnaná...ja som dávala paprikovú pastu a čili až do uvarenej zeleniny, po odobraní pre malú... tiež som nedala bujón... aj tak bola super! díky za recept :-))
astheart
Červená čočka se dá běžně koupit tady v Čechách v prodejnách se zdravou výživou.
lidka
Ďakujem za recept, mám rada nové zdravé jedlá zo slovenských surovín, aj moje dospelé deti si ju obľúbili a majú ju uloženú medzi VIP receptami. Nech sa Ti darí!
jozka2
vdaka za recept kupila som ju v indickom obchode ale pridavam ju do miesanej fazulovej polievky
sandra
Moja mama už na túto tvoju polievku ani recept nepotrebuje, pozná ho naspamäť. Asi si ho zapamätám aj ja, nevieme sa jej dojesť :-D
tiginko
tieto tvoje "turecké" polievky sú ako stvorené pre jednoduché a rýchle varenie. Pikantné a osviežujúce. Vďaka za recept, opäť sme si dobre pochutili a moja dcéra, kuchárka-začiatočníčka, zaradila ďalší recept medzi svoje obľúbené. Tvojich tam má už požehnane :-)
katkat
tuto polievku som varila uz niekolko krat, je skvela :)
hanis
Tak jsem tuto polévku včera uvařila a můžu říct, že je "jedním slovem úžasná" - chutnala všem doma. Děkuji moc za recept. Určitě budu dělat častěji.
eleni
Varievam polievku z cervenej sosovice casto, ale vcera som ochutnala tuto - ta mata jej dava tu pravu chut, co v mojej slovenskej verzii nie je. Fakt vynimocna.
cesminaz
@nazarboncuk ..dnes som varila tvoju polievku a musim povedat,ze je jednoducho "fantasticka"!!! Velmi dobre chuti ;-) väcsi syn si nabral 3x za sebou,tak mu chutila!! Dakujem pekne za receptik a urcite,ze ju budem robit viackrat :-P

1x radost
katka78
Naozaj je výborná s tou mätou a citrónom. Ďakujem pekne za recept! :-)


mijaita
Jak mi tahle polívka mohla uniknout? @katka78 a @cesminaz ji vytahly z propadliště dějin a já jim děkuju místo @nazarbon čuk za to! :-) Vynikající, přidala jsem k limetce půlku jablíčka, rozmixovala. Sušená máta dobrá, ale lepší byla pokapaná citronovým oliváčem a pár kapkama chili oleje. ***** :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia