Medovo-makové rezy s citrónovým krémom fotorecept
Foto: izabella929
Náš sviatočný zákusok. Tentoraz som piekla medové rezy s makom. Plnila som citrónovým krémom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
70 g |
|
150 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
1 KL |
|
50 g |
|
Krém: | |
1 l |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
|
|
200 ml |
|
|
|
200 g |
|
Postup
-
1
Do rajnice som dala maslo, cukor, med a nad parou som nechala roztopiť. Keď sa všetko roztopilo, pridala som smotanu, žltok a sódu a zmiešala. Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som štipku soli a v malých dávkach som vmiešavala k múke medovú hmotu.
-
2
Do poslednej dávky som pridala aj celý mak.
-
3
Všetko spolu som zmiesila a poriadne vypracovala nelepivé cesto. Potom som ho rozvážila na 4 rovnaké časti, zakryla kuchynskou útierkou a nechala som odpočívať pol hodinu na doske.
-
4
Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si krém. Väčšiu časť mlieka som dala variť na sporák. V menšej časti som rozmiešala pudingy, krupicovú kašu a vanilkový cukor. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala chladiť. Maslo s cukrom som vyšľahala do peny a po lyžici som pridávala vychladnutú kašu.
-
5
Napokon som do krému pridala citrónovú kôru strúhanú, šťavu aj rumový extrakt.
-
6
Krém som rozdelila na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.
-
7
Odpočinuté medové cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. Cesto som popichala vidličkou. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 7 min. Upečené pláty som nechala chladiť na sebe poukladané na mriežke.
-
8
Na podnos som uložila prvý plát cesta. Natrela som ho horúcim džemom.
-
9
Keď džem vychladol natrela som naň tretinu krému.
-
10
Uložila som druhý plát a postupovala som presne tak ako pri prvom. Natrela džemom a potom krémom. Napokon som položila posledný plát cesta, koláč som zaťažila 3 kg cukru a nechala odpočívať v chladničke do rána.
-
11
Ráno som koláč poliala čokoládovou polevou.
-
12
Nakrájala som ho horúcim nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.
Ty si nechodila do školy? Snáď nechceš, aby ti to vyrátala @Izabela ? Predsa ti dala rozmer plechu, na ktorom to robila. To znamená, že každý absolvent ZŚ by si mal dokázať vypočítať a prispôsobiť množstvo surovín k rozmeru svoej formy.
Srdečne pozdravujem a dovolím si prepočet, dúfam, že milú @Izabella929 týmto nenahnevám! Ako východzí rozmer beriem výšku Tvojej formy na tortu a výšku Izkineho pekáča, u obidvoch rovnakú, teda 70 mm. Potom, pre obsah (objem) pekáča podľa @Izabella929 , O pekáča = a.b.c => 270 . 350 . 70 = 6 615 ml a pre obsah (objem) Tvojej formy na tortu platí, O valca = π.r2 . v => 3,14 . 16 900 . 70 = 3 716 ml (r2 = polomer na druhú, PC indexy nerešpektuje). Takže ako vidíč obsah Izkineho pekáča je dvojnásobok Tvojej formy, čiže stačí zo všetkých ingrediencií na "izka rezy" použiť približne polovicu. Ciao a nech sa Ti dobre pečie.
Odhadem levého oka - 2/3 gramáže originál receptu, u lžiček a lžíc odhad /necelé/ a vejce menší. Udělej si zápis, včetně poznámek pro příště /- práce s těstem, hustota krému, jestli jsi měla těsto vysoké, krému málo, nebo naopak/. V další vlně buď přidáš nebo ubereš. Uvidíš, jak ti to půjde a bude ukazovat. Držím pěsti. Také se naskýtá varianta použít variantu menšího průměru dortové formy a jít do poloviny gramáže základního receptu. Ať se daří!