Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Náš sviatočný zákusok. Tentoraz som piekla medové rezy s makom. Plnila som citrónovým krémom.

20
porcií
60 minút
príprava
4x7 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do rajnice som dala maslo, cukor, med a nad parou som nechala roztopiť. Keď sa všetko roztopilo, pridala som smotanu, žltok a sódu a zmiešala. Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som štipku soli a v malých dávkach som vmiešavala k múke medovú hmotu.
  2. Do poslednej dávky som pridala aj celý mak.
  3. Všetko spolu som zmiesila a poriadne vypracovala nelepivé cesto. Potom som ho rozvážila na 4 rovnaké časti, zakryla kuchynskou útierkou a nechala som odpočívať pol hodinu na doske.
  4. Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si krém. Väčšiu časť mlieka som dala variť na sporák. V menšej časti som rozmiešala pudingy, krupicovú kašu a vanilkový cukor. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala chladiť. Maslo s cukrom som vyšľahala do peny a po lyžici som pridávala vychladnutú kašu.
  5. Napokon som do krému pridala citrónovú kôru strúhanú, šťavu aj rumový extrakt.
  6. Krém som rozdelila na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.
  7. Odpočinuté medové cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. Cesto som popichala vidličkou. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 7 min. Upečené pláty som nechala chladiť na sebe poukladané na mriežke.
  8. Na podnos som uložila prvý plát cesta. Natrela som ho horúcim džemom.
  9. Keď džem vychladol natrela som naň tretinu krému.
  10. Uložila som druhý plát a postupovala som presne tak ako pri prvom. Natrela džemom a potom krémom. Napokon som položila posledný plát cesta, koláč som zaťažila 3 kg cukru a nechala odpočívať v chladničke do rána.
  11. Ráno som koláč poliala čokoládovou polevou.
  12. Nakrájala som ho horúcim nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.