Foto: alexdidi
Mačanka je tradičným východniarskym jedlom a má aj mnoho podôb.Aj ja som tu už jednu(raňajkovú) pridala.Toto je iná,pochádzajúca zo severovýchodu Slovenska a je veľmi,veľmi Zobraziť celý popisMačanka je tradičným východniarskym jedlom a má aj mnoho podôb.Aj ja som tu už jednu(raňajkovú) pridala.Toto je iná,pochádzajúca zo severovýchodu Slovenska a je veľmi,veľmi dobrá,vyskúšajte,neobanujete.......
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
1 hrsť |
|
2 ks |
|
4 strúčiky |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
asi10 PL |
|
(voda) |
|
(voda z kyslej kapusty) |
|
|
|
|
|
(celé č.korenie,nové korenie,rasca celá) |
|
Postup
-
1
Na 1PL masti orestujeme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita a pridáme aj pokrájaný(pretlačený) cesnak.Pridáme mäso pokrájané na menšie kocky.Opečieme,osolíme.
-
2
Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do studenej vody.Potom ich pokrájame na menšie kúsky.
-
3
Huby,bobkové listy a bouquet garni pridáme k mäsu,podlejeme vývarom alebo vodou a udusíme do mäkka.Ja si bouquet garni,teda bylinky alebo koreniny dávam do sitka na čaj a zavesím na okraj hrnca,ale môžu byť aj zviazané v kúsku gázy.Po udusení mäsa bouquet garni vyberieme.
-
4
V juške dobre rozšľaháme múku a vlejeme do uduseného mäsa a húb.Neudávam množstvo jušky a vývaru,lebo to závisí od jeho kyslosti,takže si to musíme odsledovať a prípadne postupne dolievať buď vývar(vodu) alebo jušku.Ja robím mačanku hustejšiu,nie ako polievku a jemne kyslú.Moja mamička niekedy varila mačanku tak,že do uduseného mäsa priliala jušku a do vriacej prisypávala múky a rýchlo miešala a varila.Vždy sa však vytvorili hrudky,ktoré mne vadili a tak som jej potom navrhla rozmiešanie múky v juške a odvtedy už aj ona varila týmto spôsobom.Pravda,chuť sa tiež trochu zmenila,ale chutí aj takto výborne.
-
5
Na zvyšnej masti opražíme do zlatista väčšiu cibuľu pokrájanú nadrobno.
-
6
Zlatistú a voňavú cibuľku prilejeme do uvarenej mačanky a zamiešame.Podľa potreby ešte dosolíme a dokoreníme.
-
7
Najlepšie chutí,ak si ju naberáme priamo kúskami dobrého čerstvého chlebíka priamo z taniera.Preto má byť mačanka dostatočne hustá,lebo chlebík do nej MÁČAME,ale aj lyžicou si môžeme pomáhať.Mne sa už znova slinky zbiehajú....milujem toto naše fajnové slovenské jedlo....Prajem aj vám DOBRÚ CHUŤ!
ale svokra robi tiez s bravcovym masom a chutia mi obidve verzie. velmi vdacne jedlo :-)