Mäsovo - hubová mačanka fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 17. februára 2012
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept)
Foto: alexdidi

Mačanka je tradičným východniarskym jedlom a má aj mnoho podôb.Aj ja som tu už jednu(raňajkovú) pridala.Toto je iná,pochádzajúca zo severovýchodu Slovenska a je veľmi,veľmi dobrá,vyskúšajte,neobanujete.......

4-6
porcie
20 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 hrsť
2 ks
4 strúčiky
2 ks
3 PL
asi10 PL
 (voda)
 (voda z kyslej kapusty)
  (celé č.korenie,nové korenie,rasca celá)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na 1PL masti orestujeme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita a pridáme aj pokrájaný(pretlačený) cesnak.Pridáme mäso pokrájané na menšie kocky.Opečieme,osolíme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do studenej vody.Potom ich pokrájame na menšie kúsky.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Huby,bobkové listy a bouquet garni pridáme k mäsu,podlejeme vývarom alebo vodou a udusíme do mäkka.Ja si bouquet garni,teda bylinky alebo koreniny dávam do sitka na čaj a zavesím na okraj hrnca,ale môžu byť aj zviazané v kúsku gázy.Po udusení mäsa bouquet garni vyberieme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V juške dobre rozšľaháme múku a vlejeme do uduseného mäsa a húb.Neudávam množstvo jušky a vývaru,lebo to závisí od jeho kyslosti,takže si to musíme odsledovať a prípadne postupne dolievať buď vývar(vodu) alebo jušku.Ja robím mačanku hustejšiu,nie ako polievku a jemne kyslú.Moja mamička niekedy varila mačanku tak,že do uduseného mäsa priliala jušku a do vriacej prisypávala múky a rýchlo miešala a varila.Vždy sa však vytvorili hrudky,ktoré mne vadili a tak som jej potom navrhla rozmiešanie múky v juške a odvtedy už aj ona varila týmto spôsobom.Pravda,chuť sa tiež trochu zmenila,ale chutí aj takto výborne.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na zvyšnej masti opražíme do zlatista väčšiu cibuľu pokrájanú nadrobno.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zlatistú a voňavú cibuľku prilejeme do uvarenej mačanky a zamiešame.Podľa potreby ešte dosolíme a dokoreníme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšie chutí,ak si ju naberáme priamo kúskami dobrého čerstvého chlebíka priamo z taniera.Preto má byť mačanka dostatočne hustá,lebo chlebík do nej MÁČAME,ale aj lyžicou si môžeme pomáhať.Mne sa už znova slinky zbiehajú....milujem toto naše fajnové slovenské jedlo....Prajem aj vám DOBRÚ CHUŤ!

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
pozerala som s mojou dcerkou nejaky dokument v telke kde sa varila macanka...moja mala si to hned aj spravne vysvetlila ze macanka je polievka do ktorej sa maca chlebik ...a obcas mame macanku aj s paradajkovej polievky....tento receptik sa mi paci a rada vyskusam...:)
@janikbj ,mačanka sa naozaj asi v každom dome robí trochu inak.Tiež ju robím na viac spôsobov,ale neprišla som na chuť tej so smotanou,ktorá sa práve varí v mojom regióne.Tiež mám radšej ochutenie cibuľkou ako slaninkou.Keď ju robím mäsovú,hubovú alebo mäsovo-hubovú,tak najprv varím suroviny bez jušky do mäkka a až potom pridávam jušku,lebo v kyslom ich treba veľmi dlho variť,čo sa mi vidí zbytočné(ako aj v tvojom pridanom linku).Vždy je to však pochúťka.Na Slovensku sú však už asi viac známe jedla iných krajín ako tie naše tradičné,čo je na škodu,myslímsi........
&Alexdidi...fajna muši byc tvoja mačanečka...až še mi zacnelo za Kelemešom,za domovom :) ja robím len klasickú bez mäska a húb,ale vyskúšam aj túto tvoju a k nej si upečiem domáci chlebík...to bude pochúťka :P
joooooj, tak toto som nemala vidiet - teraz o polnoci, ked som hladna ako vlk :-) ... ale si mi narobila chute .... milujem macanku, tiez ju varievam, ale nezvyknem davat masko, ak, tak len nejake udene, prip. klobasku

Pridaj komentár k receptu: