Mäsovo - hubová mačanka fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 17. februára 2012
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept)
Foto: alexdidi

Mačanka je tradičným východniarskym jedlom a má aj mnoho podôb.Aj ja som tu už jednu(raňajkovú) pridala.Toto je iná,pochádzajúca zo severovýchodu Slovenska a je veľmi,veľmi dobrá,vyskúšajte,neobanujete.......

4-6
porcie
20 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 hrsť
2 ks
4 strúčiky
2 ks
3 PL
asi10 PL
 (voda)
 (voda z kyslej kapusty)
  (celé č.korenie,nové korenie,rasca celá)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na 1PL masti orestujeme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita a pridáme aj pokrájaný(pretlačený) cesnak.Pridáme mäso pokrájané na menšie kocky.Opečieme,osolíme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do studenej vody.Potom ich pokrájame na menšie kúsky.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Huby,bobkové listy a bouquet garni pridáme k mäsu,podlejeme vývarom alebo vodou a udusíme do mäkka.Ja si bouquet garni,teda bylinky alebo koreniny dávam do sitka na čaj a zavesím na okraj hrnca,ale môžu byť aj zviazané v kúsku gázy.Po udusení mäsa bouquet garni vyberieme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V juške dobre rozšľaháme múku a vlejeme do uduseného mäsa a húb.Neudávam množstvo jušky a vývaru,lebo to závisí od jeho kyslosti,takže si to musíme odsledovať a prípadne postupne dolievať buď vývar(vodu) alebo jušku.Ja robím mačanku hustejšiu,nie ako polievku a jemne kyslú.Moja mamička niekedy varila mačanku tak,že do uduseného mäsa priliala jušku a do vriacej prisypávala múky a rýchlo miešala a varila.Vždy sa však vytvorili hrudky,ktoré mne vadili a tak som jej potom navrhla rozmiešanie múky v juške a odvtedy už aj ona varila týmto spôsobom.Pravda,chuť sa tiež trochu zmenila,ale chutí aj takto výborne.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na zvyšnej masti opražíme do zlatista väčšiu cibuľu pokrájanú nadrobno.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zlatistú a voňavú cibuľku prilejeme do uvarenej mačanky a zamiešame.Podľa potreby ešte dosolíme a dokoreníme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšie chutí,ak si ju naberáme priamo kúskami dobrého čerstvého chlebíka priamo z taniera.Preto má byť mačanka dostatočne hustá,lebo chlebík do nej MÁČAME,ale aj lyžicou si môžeme pomáhať.Mne sa už znova slinky zbiehajú....milujem toto naše fajnové slovenské jedlo....Prajem aj vám DOBRÚ CHUŤ!

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sneica
pozerala som s mojou dcerkou nejaky dokument v telke kde sa varila macanka...moja mala si to hned aj spravne vysvetlila ze macanka je polievka do ktorej sa maca chlebik ...a obcas mame macanku aj s paradajkovej polievky....tento receptik sa mi paci a rada vyskusam...:)
babav
Nepoznam ,sudim iba podla ingrediencii ....to musi byt urcite pochutka;-)
alexdidi
@babav ,áno,je to naozaj pochúťka,ktorá patrí k mojim najobľúbenejším jedlám...
alexdidi
@janikbj ,mačanka sa naozaj asi v každom dome robí trochu inak.Tiež ju robím na viac spôsobov,ale neprišla som na chuť tej so smotanou,ktorá sa práve varí v mojom regióne.Tiež mám radšej ochutenie cibuľkou ako slaninkou.Keď ju robím mäsovú,hubovú alebo mäsovo-hubovú,tak najprv varím suroviny bez jušky do mäkka a až potom pridávam jušku,lebo v kyslom ich treba veľmi dlho variť,čo sa mi vidí zbytočné(ako aj v tvojom pridanom linku).Vždy je to však pochúťka.Na Slovensku sú však už asi viac známe jedla iných krajín ako tie naše tradičné,čo je na škodu,myslímsi........
frauakbari
&Alexdidi...fajna muši byc tvoja mačanečka...až še mi zacnelo za Kelemešom,za domovom :) ja robím len klasickú bez mäska a húb,ale vyskúšam aj túto tvoju a k nej si upečiem domáci chlebík...to bude pochúťka :P
mracik9
Tak túto rusnacku mačanku som jedla u mojej švagriny,bola výborná.
vareska1
joooooj, tak toto som nemala vidiet - teraz o polnoci, ked som hladna ako vlk :-) ... ale si mi narobila chute .... milujem macanku, tiez ju varievam, ale nezvyknem davat masko, ak, tak len nejake udene, prip. klobasku
monty469
Tak toto jedlo nepoznám,ale určite ho uvarím.Len pri čítaní rp sa mi zbihajú slinky.Ukladám do k.k