Foto: bekestef
Pelmene plnené zmesou bravčového a hovädzieho mäsa.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky, vajec, soli a vody si pripravíme cesto. Vodu pridávame postupne tak, aby sme vo finále dosiahli tuhé, ale tvárne cesto podobné rezancovému (pirohovému). Cesto prikryjeme fóliou a necháme chvíľu odpočívať.
-
2
Zomelieme si bravčové a hovädzie mäso. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, rohlík namočený v mlieku (vyžmýkaný), petržlenovú vňať, soľ a mleté čierne korenie. Všetky suroviny dôkladne premiešame.
-
3
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 2 - 3 mm. Pomocou pohára povykrajujeme kolieska, ktoré plníme mäsovou zmesou.
-
4
Kolieska prehneme a prstami dôkladne spojíme okraje - vyrobíme pirohy.
-
5
Aby nám vznikli pelmene - spojíme rohy pirôžkov. Ja to robím okolo prsta, aby vznikol "kruhovitý tvar".
-
6
V tejto fáze máme pripravený polotovar, ktorý môžme zamraziť pre neskoršie použitie. Pozor aby sa Vám nezlepili. Ja to robím tak, že ich poukladám na tanier a aj s tanierom ich dám na cca 15 minút do mrazničky. Potom ich vyberiem a keďže už sa nelepia, dám ich do mikroténového sáčku, alebo dózy a uskladním v mrazničke.
- 7
V prípade, že si chceme pripraviť finálne jedlo - pelmene dáme variť na cca 10 - 15 minút do vriacej osolenej vody. Po uvarení ich scedíme a naložíme na tanier. My ich podávame na 2 spôsoby. Poliate roztopeným maslom a pokvapkané trochou octu, alebo s kyslou smotanou a kôprom.
- 7
Vďaka.
Se picnu, myslím pelmeně, píšu pirohy. Ale neva, nejedla a nedělala jsem ani jedno, ani druhé. Pro rýpaly - rozdíl mezi pelmeněm a pirohem vysvětlit nepotřebuji.
@Bekestef promiň, chybka se mi vloudila.
ale urobím aj pelmene, ešte sme ich nemali. A budú so smotanou a čerstvým kôprom, mne sa páčia oba recepty, chlapci:-)
pelmene sa robia z hladkej muky a nie polohrubej