Mäsové pelmene (fotorecept)
Autor receptu: bekestef
Pelmene plnené zmesou bravčového a hovädzieho mäsa.
8 porcií |
45 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Z múky, vajec, soli a vody si pripravíme cesto. Vodu pridávame postupne tak, aby sme vo finále dosiahli tuhé, ale tvárne cesto podobné rezancovému (pirohovému). Cesto prikryjeme fóliou a necháme chvíľu odpočívať.
- Zomelieme si bravčové a hovädzie mäso. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, rohlík namočený v mlieku (vyžmýkaný), petržlenovú vňať, soľ a mleté čierne korenie. Všetky suroviny dôkladne premiešame.
- Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 2 - 3 mm. Pomocou pohára povykrajujeme kolieska, ktoré plníme mäsovou zmesou.
- Kolieska prehneme a prstami dôkladne spojíme okraje - vyrobíme pirohy.
- Aby nám vznikli pelmene - spojíme rohy pirôžkov. Ja to robím okolo prsta, aby vznikol "kruhovitý tvar".
- V tejto fáze máme pripravený polotovar, ktorý môžme zamraziť pre neskoršie použitie. Pozor aby sa Vám nezlepili. Ja to robím tak, že ich poukladám na tanier a aj s tanierom ich dám na cca 15 minút do mrazničky. Potom ich vyberiem a keďže už sa nelepia, dám ich do mikroténového sáčku, alebo dózy a uskladním v mrazničke.
- V prípade, že si chceme pripraviť finálne jedlo - pelmene dáme variť na cca 10 - 15 minút do vriacej osolenej vody. Po uvarení ich scedíme a naložíme na tanier. My ich podávame na 2 spôsoby. Poliate roztopeným maslom a pokvapkané trochou octu, alebo s kyslou smotanou a kôprom.