Marocká hŕstková polievka - harija

julica - fotkajulica, 22. júna 2011
Marocká hŕstková polievka - harija
Foto: julica

Polievka harija je veľmi hustá, taká, aby počas ramadánu zasýtila na dlhý čas. Možno vás podobne ako mňa prekvapí ryža, ktorou sa zahusťuje. Vyskúšajte, Zobraziť celý popisPolievka harija je veľmi hustá, taká, aby počas ramadánu zasýtila na dlhý čas. Možno vás podobne ako mňa prekvapí ryža, ktorou sa zahusťuje. Vyskúšajte, je jednoduchá a svieža.

10
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 väčšia
2 PL
1 malý
1
2 väčšie
koreniny:
pol KL (alebo aspoň obyčajná)
1 KL
1 KL
pol KL
2
 alebo koriandrová




Postup

  1. 1

    Suroviny sú veselé :)

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 1
  2. 2

    Vopred namočený cícer dáme variť, ale prvú vodu po zovretí zlejeme, aby sme predišli nadúvaniu. Zalejeme ešte raz a varíme.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 2
  3. 3

    Keď cícer zmäkne, pridáme prepláchnutú šošovicu a varíme asi 15 minút. Netreba však úplne domäkka, dovaríme ich neskôr.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa strukoviny varia, pokrájame cibuľu (červená pokapala v špajzi), zázvor a zeler.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 4
  5. 5

    Vo väčšom hrnci (ja som použila asi 5-litrový) rozpálime olej, v ňom do zmäknutia popražíme cibuľu. K nej pridáme všetky koreniny okrem citrónovej kôry aj zeler a pražíme, až kým do kuchyne neprivolajú bytové osadenstvo s otázkou: čo tu tak pekne vonia?

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 5
  6. 6

    K voňavej zmesi prisypeme ryžu a miešame.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 6
  7. 7

    K variacim sa strukovinám som pod pokrievku šupla narezané paradajky, aby sa sparili, a ošúpala som ich.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 7
  8. 8

    Paradajky som pridala ku koreninovo-ryžovej zmesi, priliala som vodu a pridala "fúzy" zo zelerovej vňate. Na sporáku (včera mi trošku vykypelo, to si nevšímame :) nám teraz chíľu spokojne odfukujú dva hrnce, hneď ich ideme zmiešať do jedného.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 8
  9. 9

    Polievku varíme a občas premiešame, keďže je dosť hustá. Dočítala som sa, že harija sa ešte zahusťuje múkou rozhabarkanou s vodou, dokonca deň odležanou (už skoro kvások). Ja som tak neurobila, ryža sa rozvárala a zahusťovala polievku dostatočne. Na záver ešte hariju dosolíme, okyslíme citrónovou šťavou a pridáme vňať.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 9
  10. 10

    Polievku naložíme do tanierov a pridáme lyžicu bieleho jogurtu či kyslej smotany.

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 10
  11. 11

    Alebo aj nepridáme, ak chceme vegánsku verziu. Zaboríme lyžicu, slastne vvychutnávame. Pritom sa tešíme, že nemusíme držať pôst a môžeme si naložiť dupľu :) PS1: Ak chcem polievku ešte sýtejšiu, siahneme napríklad po dobre obrastených hovädzích kostiach. PS2: Neviem, či je to vďaka zlievaniu vody zo strukovín, alebo vďaka koreninám, ale ani po viacerých porciách nikoho vôbec nenadúva. :)

    Marocká hŕstková polievka - harija - obrázok 11

Diskusia k receptu

lucylee
Som velmi rada, ze redakcia vymyslela tuto sutaz, pridavaju sa tu fakt uzasne recepty, zdrave, syte, chutne, plne slniecka a vonavej exotiky. Uz sa tesim, ako ich postupne vsetky vyskusam
jody
Pekný recept, hneď by som si dala. K tomu nadúvaniu, ja zo strukovín prvú vodu nezlievam, ale zato dávam zázvor a je to ok. Vidím, že aj ty si dala, takže možno je to tým...
jatanika
@lucylee , ja som na tom presne ako ty ... vďaka súťaži som mrkla na marockú kuchyňa a veľmi sa mi páči ... exotická a zároveň dostupná ... @julica , polievočka bola iste fajn ... už je v kk ... ja ryžu sypem do polievok dosť často ... určite preto, že malé deti sa hustou polievkou kŕmia ľahšie :-))
julica
Jé, ďakujem vám. @enerrgizer : šups, už je tam :) @lucylee , presne ako píšeš, mne sa tá voľba zdá tiež super - maročania pripravujú jedlá, ktoré telu v teple neubližujú, a práve to teraz potrebujeme aj my tu. @jody , možno to bude tým, ale fakt vôbec nič, brucho stále ploché :) Dnes polievka ešte trochu zhustla, tak sme si k nej upiekli hrianku a "posypali" opečenou klobáskou - bola namiesto hlavného jedla. :)
altyn
Podobnú robievam, no bez ryže a veľmi sa mi páči ten zázvor. Ten tam pridať, ma nikdy nenapadlo. Už je v KK a určite čoskoro urobím. :-)))
olet
Správny názov je Harira a nie Harija.
Je to sýta polievka, typická pre Maroko a Tunis. Bežne obsahuje baranie alebo hovädzie mäso, alebo obe. Zo strukovín je to najčastejšie cícer, ale môže byť nahradený šošovicou. Pri varení sa používajú hovädzie kosti, zrelé rajčiny, cibuľa, šafrán, mletá paprika, korenie, soľ, múka, posekaná vňať petržlenu a koriandru.
Ryžu neobsahuje, pretože tá sa v Maroku nezvykne konzumovať (jedia couscous a bulgur). Moslimi hovoria, že počas Ramadánu (povinný pôst až do zotmenia), im dodá sily a že je veľmi výživná (jedia ju nadránom pred úsvitom) až do nasledovného večera, kedy môžu opäť jesť.
Ako iste viete, moslimi nejedia bravčové mäso a tak "vylepšenia" opečenou klobásou naozaj nemajú s ich kuchyňou nič spoločné. Je to pre nich urážka, ak niekto takýmto spôsobom znevažuje ich tradície (v tomto prípade cirkevné zákony a tradície, na ktoré sú mimoriadne citliví). Uráža ich, keď počas Ramadánu jete alebo pijete počas dňa pred ich očami. Dokonca aj žuvať žuvačku ich uráža.
2010
@olet zda ze komentuje k vsetkemu. Tak tiez pridam iny pohlad ,prezil som Ramadan a zo slustnosti sme tiez nejedli.( Nie je to na skodu).Takze ta polievka sa zahustuje co maju doma vacsinou sa davaju extra slize ale tak isto aj ryza. A videl som pridat aj klobasu
" mergues".Ano aj tam sa da kupit klobasa a casto sa pouziva , to len v strednej europe je zvyk robit klobasy z bravcoveho masa , staci ist dole na juh Talianska su z hovadzieho a v arabskych krajinach z baranieho masa.
To co @julica pridala je vyborny recept .



janikbj
práve som ju dokončila a je naozaj výborná. ďakujem za recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia