Marocká hŕstková polievka - harija

Autor receptu: julica

Polievka harija je veľmi hustá, taká, aby počas ramadánu zasýtila na dlhý čas. Možno vás podobne ako mňa prekvapí ryža, ktorou sa zahusťuje. Vyskúšajte, je jednoduchá a svieža.

10
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny sú veselé :)
  2. Vopred namočený cícer dáme variť, ale prvú vodu po zovretí zlejeme, aby sme predišli nadúvaniu. Zalejeme ešte raz a varíme.
  3. Keď cícer zmäkne, pridáme prepláchnutú šošovicu a varíme asi 15 minút. Netreba však úplne domäkka, dovaríme ich neskôr.
  4. Kým sa strukoviny varia, pokrájame cibuľu (červená pokapala v špajzi), zázvor a zeler.
  5. Vo väčšom hrnci (ja som použila asi 5-litrový) rozpálime olej, v ňom do zmäknutia popražíme cibuľu. K nej pridáme všetky koreniny okrem citrónovej kôry aj zeler a pražíme, až kým do kuchyne neprivolajú bytové osadenstvo s otázkou: čo tu tak pekne vonia?
  6. K voňavej zmesi prisypeme ryžu a miešame.
  7. K variacim sa strukovinám som pod pokrievku šupla narezané paradajky, aby sa sparili, a ošúpala som ich.
  8. Paradajky som pridala ku koreninovo-ryžovej zmesi, priliala som vodu a pridala "fúzy" zo zelerovej vňate. Na sporáku (včera mi trošku vykypelo, to si nevšímame :) nám teraz chíľu spokojne odfukujú dva hrnce, hneď ich ideme zmiešať do jedného.
  9. Polievku varíme a občas premiešame, keďže je dosť hustá. Dočítala som sa, že harija sa ešte zahusťuje múkou rozhabarkanou s vodou, dokonca deň odležanou (už skoro kvások). Ja som tak neurobila, ryža sa rozvárala a zahusťovala polievku dostatočne. Na záver ešte hariju dosolíme, okyslíme citrónovou šťavou a pridáme vňať.
  10. Polievku naložíme do tanierov a pridáme lyžicu bieleho jogurtu či kyslej smotany.
  11. Alebo aj nepridáme, ak chceme vegánsku verziu. Zaboríme lyžicu, slastne vvychutnávame. Pritom sa tešíme, že nemusíme držať pôst a môžeme si naložiť dupľu :) PS1: Ak chcem polievku ešte sýtejšiu, siahneme napríklad po dobre obrastených hovädzích kostiach. PS2: Neviem, či je to vďaka zlievaniu vody zo strukovín, alebo vďaka koreninám, ale ani po viacerých porciách nikoho vôbec nenadúva. :)